Mšice na kopru a špenátu

host - 212.38 (?)
9.6.2012 21:49

Souhlasím s Vámi, Karate na ně. Letos je jich opět hodně. Ničí všechno, včera jsem "osvobozovala" napadená poupata růží a kopretin. Na nich ale zkouším jinou metodu -  ručně rozmačkat toaleťákem a pak smít prudkým proudem vody.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 109.108 (?), 2.6.2012 17:15, zobrazeno: 26823x

Obě tyto plodiny sklízíme, ale je na nich plno mšic, listy jsou zkroucené a mšice nedostupné.Jak tyto potvůrky zničit, nebo vyhnat, aby se dal špenát použít?wink

host - 147.174 (?), 5.6.2012 18:01

Celý záhon cca 3x4m jsem trhal po listech a bral jen listy bez mšic.Je to úžasný několikahodinový relax!!!

Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 5.6.2012 21:26

A není letos rok mšic? Já je mám snad všude...sad Špenát jsem sklízela před 3týdny a to ještě invaze mšic nebyla. Mám je na strom. rybízu, na meruňce, na kroucené vrbě... namatlala jsem kmen lepem aby tam nelezli brablenci a doufám že si s nimi poradí predátořii. Slunéček je letos dost, občas je přenáším z kapradí - jsou tam i larvy, nechápu čím se tam živí enlightened  Na nových výhoncích malin... mšice máčím v mýdlové vodě. Ve skleníku preventivně polévám vařící vodou brableniště aby jsem nemusela stříkat papriky, loni jsem to nezvládla ale pomohl Mospilan. Objevují se i na rajčatech. Na kopru plno. Na petrželce plno. Na petrželi plno. Včera jsem byla na kopřivách, zalila jsem je vodou a jak přejde tohle deštivé počasí zkusím to postříkat...

Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 9.6.2012 14:34

Výsledek po postřiku kopřivami : zelené mšice z kopru skoro všechny zmizely a kopr viditelně pookřál. Na petrželce a petrželi jsou mšice šedočerné a těm kopřivy vůbec nevadí sad Nově jsem je objevila i na karotce... jsou schované v "ochranné valu" u kořene, postaveném mravenci. Petželku řešit nebudu, to nemá smysl ale na zbytek jdu namíchat Karate.

host - 212.38 (?), 9.6.2012 21:49

Souhlasím s Vámi, Karate na ně. Letos je jich opět hodně. Ničí všechno, včera jsem "osvobozovala" napadená poupata růží a kopretin. Na nich ale zkouším jinou metodu -  ručně rozmačkat toaleťákem a pak smít prudkým proudem vody.

Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 9.6.2012 23:01

Našla jsem  článek o rostlině vratič obecný jak píše Milan. Přírodní postřik. To by se mělo vyzkoušet ale kvete prý od července a nejsem si jistá, jestli nerozkvetlý vratič poznám sad  Na příští procházku s kočárkem si vezmu brýle (se čtyřma očima člověk víc vidí laugh) a budu brýlit po vratiči.

host - 62.91 (?), 9.6.2012 22:10

Jednou jsem udělal celkem šílenou věc. Nařezal jsem kvetoucí vratič a jen jej trochu hustě naskládal mezi řádky snad petržele, napadeného právě temi šedými kořenovými mšicemi a mravenci. Bral jsem to spíš jako gesto snahy. Představte si ale že to pomohlo a ty mšice se i s mravencema odstěhovaly. Tak pokud neuspějete s karatem (což se může stát), tak už víte jak na to wink. Milan

host - 176.214 (?), 9.6.2012 22:21

Možná že by se ty mšice s mravenci odstěhovaly i samy od sebe, mohla to být náhoda, ale pyrimor - hlavní přípravek proti mšicím, je postaven na látce - pyrethroid, který byl zjištěn v rostlinách kopretinách - Pyrethreum. Vratič je blízce příbuzný, takže by ho mšice nemusely mít rády.

host - 62.91 (?), 9.6.2012 22:59

Skoro si myslím, že ten vratič dostane pravou gradaci až když na tom záhoně zhnědne úplně do tmava, což netrvá vůbec dlouho. Jestli budou ale mšice pelášit ze záhonů i u vás, tak to zaručit nemohu smiley.

Milan

host - 212.38 (?), 9.6.2012 23:16

Ale mšice mi okupují několik keřů kopretin každým rokem, mají rády mladá poupátka kopretin a později i květy, jsou tam mrchy jak doma a mravenci je v tom podporují...  

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci16:05
Napojení na novou kanalizaci15:59
Napojení na novou kanalizaci12:59
Napojení na novou kanalizaci9.6.2025
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz