Lasice doktor zahrady

host - 143.39 (?)
7.11.2021 16:09

Lasičky jsou velikostně různé, dokonce je dříve lidé považovali za dva druhy. Ty malé se protáhnou myší dírou úplně hladce, mi lovily myši pod polystyrenovým zateplením. Bohužel, pro kočky jsou konkurence a tak je loví. Moje kočky chytají vše, co se hýbe (včetně potkanů). U máti jsou kočky hůř živené a v mrkvi měla narovnané přesně nacvakané kousky natě a sežrané kořeny a kočky si hrabošů nevšimly.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 180.9 (?), 4.11.2021 11:18

Dobrý den, hraboši nám roky decimují mladé stromky zasazené v koších z husté drátěnky pletiva, počkají si až kořeny prorostou a podélně pěkně hlodají a hlodají kůru z kořenů, kořen nepřehryzají, jen kůru hlodají, tedy jednoznačně hraboš, a ne hryzec.

Pochytal jsem desítky hrabošů do té švýcarské průběžné pasti s aktivační vidličkou, ale jsou nezničitelní jako populace.

Dá se ochočená koupená lasička vycvičit k chytání těch bestií?

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3267) - 208.138 (?), 4.11.2021 20:50

Nevím jistě, ale na lasičku bych tolik nesázel - myslím, že to není tak úplně přirozený nepřítel hrabošů. Spíš na dobrou kočku, která není líná lovit.

Sousedi mají kočku, její matka byla prý "polodivoká". A to je lovec k pohledání. K naší radosti si jaksi přiřadila naši zahradu do svého lovného revíru a má ve zvyku to, co ulovila u nás, položit u nás. Chytila nejen nespočet myšek hrabalek, ale ulovila i hryzce a krtka. Občas sice uloví i rejska, ale to jí odpouštíme, stejně jako to, že kadí do našich záhonů. Její zásluhy si zaslouží velkou míru tolerance. A to, co uloví, vlastně nepotřebuje jako potravu, protože ji sousedé slušně živí. Ale ten prastarý instinkt v ní je velmi silný. Jasně, jak takovou podobnou kočku najít, to je ta otázka.

Milan HP

host - 180.9 (?), 4.11.2021 22:18

Lasička je obecně od přírody hlavní lovec nejmenších hlodavců, má k tomu ostatně i perfektně uzpůsobené tělo, které hravě protáhne myší i hraoší norou a pronásleduje tyto hlodavce i pod zemí zcela bez problémů, bohužel se takto i chytne do pastí primárně daných na hlodavce přímo v norách. Je to obrovská škoda s pipláním a zaplétáním košů na kořeny stromků a velké jámy s výměnou hlíny za kompost a do cca 5-ti let výše jsou všechny stromky zdecimované s ožranou lůrou kořen, co prorostly logicky mimo koš. Takové stromky ustrnou v růstu a jen přežívají i s prosychajícími větvičkami a sekundárními choubovými a virovými nemocemi. Hraboš sežere kůru kořenů nejen jabloní, ale i švestek, vína, broskví, ty bestie snad žerou veškeré dřeviny.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3267) - 208.138 (?), 4.11.2021 22:42

A nedalo by se to také řešit větším prostorem, který je ohraničený pletivem? A intenzivnějším hnojením?

A že se tělo lasičky protáhne myší norou? Tomu nějak nemůžu uvěřit, když si promítnu jejich velikost, ale třeba to tak je. Jde jen o to to zkusit. Zatím jsem tohle doporučení nikde nečetl ani neslyšel. Což ale nic neznamená.

Milan HP

host - 143.39 (?), 7.11.2021 16:09

Lasičky jsou velikostně různé, dokonce je dříve lidé považovali za dva druhy. Ty malé se protáhnou myší dírou úplně hladce, mi lovily myši pod polystyrenovým zateplením. Bohužel, pro kočky jsou konkurence a tak je loví. Moje kočky chytají vše, co se hýbe (včetně potkanů). U máti jsou kočky hůř živené a v mrkvi měla narovnané přesně nacvakané kousky natě a sežrané kořeny a kočky si hrabošů nevšimly.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz