Re: Krtek - jak na něj?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
kate - (1), 22.5.2001 22:45
host napsal:
>Vazeni,
>
>Velmi uvitam - a myslim, ze nebudu sam - jakoukoliv metodu na spolehlive a trvale vycisteni vetsi zahrady od krtku.
>
>Predem dekuji za spolupraci.
>
>Vladimir Skala
Vladimire,
za posledni 2 roky jsem vyryla 6 krtku, krtek vyleza 3x denne v priblizne stejnou hodinu naven a dela tim krticinec. Lze si na nej pockat a ostrym uzkym ryce ho rychle vykopnout. My je pak vozime na luka. V Holandsku je tez k dostani plyn, ktery se pousti do chodeb. Existuji i pasti, kter pouzivaji profesionalni zahradkari.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host, 24.5.2001 13:29
katerina napsal:
>host napsal:
>
>>Vazeni,
>>
>>Velmi uvitam - a myslim, ze nebudu sam - jakoukoliv metodu na spolehlive a trvale vycisteni vetsi zahrady od krtku.
>>
>>Predem dekuji za spolupraci.
>>
>>Vladimir Skala
>Vladimire,
>za posledni 2 roky jsem vyryla 6 krtku, krtek vyleza 3x denne v priblizne stejnou hodinu naven a dela tim krticinec. Lze si na nej pockat a ostrym uzkym ryce ho rychle vykopnout. My je pak vozime na luka. V Holandsku je tez k dostani plyn, ktery se pousti do chodeb. Existuji i pasti, kter pouzivaji profesionalni zahradkari.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host, 24.5.2001 13:33
katerina napsal:
>host napsal:
>
>>Vazeni,
>>
>>Velmi uvitam - a myslim, ze nebudu sam - jakoukoliv metodu na spolehlive a trvale vycisteni vetsi zahrady od krtku.
>>
>>Predem dekuji za spolupraci.
>>
>>Vladimir Skala
>Vladimire,
>za posledni 2 roky jsem vyryla 6 krtku, krtek vyleza 3x denne v priblizne stejnou hodinu naven a dela tim krticinec. Lze si na nej pockat a ostrym uzkym ryce ho rychle vykopnout. My je pak vozime na luka. V Holandsku je tez k dostani plyn, ktery se pousti do chodeb. Existuji i pasti, kter pouzivaji profesionalni zahradkari.
Katerino,
Díky za rady. Upresnim, ze jde o plochu cca 3,500 mxm vetsinou ovocne zahrady - ryti je neprakticke. Vite neco blizsiho o pastich ???
|
|
 |
|
 |
 |
|
host, 23.3.2004 13:44
Jednoduchá a velmi účinná, mírně neekologická metoda, jak na vyzrát na toho parchanta - opatrně odstranit, kopeček, obnažit otvor. aplikovat malé množství nějakého pěkného svinstva (nejlépe ojetý olej) a otvor zasypat. Ten zmetek se tam už zaručeně neukáže!! Poškození přírody je minimální a máte sv. pokoj. Pozor! stačí opravdu pár kapek!!
Opravdu to funguje!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 237.70 (?), 27.12.2006 13:39
Také jsem zkoušela nalít do děr savo, ředidlo v domění, že krtka odpudím, ale to ho honíte pouze po zahradě.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 88.108 (?), 27.12.2006 18:34
Krtek řádí jako d´ábel, počasí mu přeje. Chystám se vyzkoušet doporučenou metodu: nasypat do děr karbid vápníku. Ale pozor, prý se to nemá zapalovat.
Máte s tím někdo zkušenosti?
P.S. Karbid jsem koupil v drogerii v Praze ve Zlatnické ulici. Podle předpisu EU si ale musíte přinést dózu s utěsněným víkem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Damila - (3), 28.5.2001 8:44
host napsal:
>Vážení,
>
>Velmi uvítám - a myslím, že nebudu sám - jakoukoliv metodu na spolehlivé a trvalé vyčištění větší zahrady od krtků.
>
>Předem děkuji za spolupráci.
>
>Vladimír Skála
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Damila - (3), 28.5.2001 8:45
Doporučuji schopného kocoura, dříve zbrázděnou zahradu máme bez jediného krtince!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 173.162 (?), 6.7.2006 11:24
Doporucujem sa zastavit u holica a zobrat si tam dostatocne mnozstvo ostrihanych vlasov, ktore potom povkladate do krtincov. Krtko bude mat snahu po kratkom "zdeseni" o prestahovanie. Mne to pomohlo, aj ked mi este chvilu bludil po zahrade pokial nasiel spravny smer :o) http://members.chello.sk/fytomodelovanie/
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 163.114 (?), 30.12.2006 12:04
Už jsem četl hodně rad o tom, jak se zbavit krtků. Jednou jsem si na něj také počkal s rýčem, ale krtkek je TAK rachlý, že nejste-li asijští bojovníci, máte malou šanci. Tak jsem dal na radu jednoho "sedláka", koupil v domácích potřebách pastičku za 25 Kč a vychytal je všechny. Jedná se o jednoduchou, většinou plastovou trubku , která má na obou koncích víčko sklopné dovnitř. Ven to nejde, je tam zarážka. A teď to nejdůležitější: tato pastička se NESMÍ vkládat do krtince! Tudy krtek neleze. Je potřeba najít chodbičku. Což může být těžké, máte-li velkou zahradu s dobrou, kyprou zemí - tam budou chodbičky hlouběji, protože krtek řádí pouze v kypré půdě. Ale stojí to za námahu, věřte mi. Takže najděte chodbu, odhrabte ji natolik, abyste mohli vložit pastičku vodorovně, přesně do chodbičky, aby tudy krtek MUSEL bez obtíží prolézt. Je nutné ji ZATÍŽIT třeba těžkým kamenem, protože jinak by se ji snažil nadzvednout a podhrabat se. Dobré pastičky mají seshora dírku - tudy jde dovnitř vzduch, který v chodbičce dělá průvan, krtek to cítí a jde to ucpat. Také konce pastičky seshora, kde jste odhrabali zem, je nutné zakrýt, bylo by tam moc světla a tam by krtek nechtěl. Podle ochránců zvířat se má pastička kontrolovat i několikrát denně, abyste stihli krtka živého vyndat a odnést daleko do lesa (ale věřte, že se vrátí ... když ne k vám, do jiné zahrady). Až jej chytnete, vyndáte z pastičky, dejte ji zpět, protože nevíte, kolik jich tam řádí. A dejte ji zas na stejné místo. Teprve když se tak 10 dní nic neobjeví a najdete krtinu jinde (bývá to nepravděpodobné), přemístěte pastičku. Přeji vám všem hodně štěstí a konečně rovné trávníky a sady a záhony bez překousaných kořínků lahodných zelenin. Zahradnictví Milan Havlis www.havlis.cz.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|