Jak na mravence - jednoduše

host - 68.27 (?)
31.7.2012 23:37

Já jen dodám ze mravence tez hubim tekutymi nastrahami s obsahem boru, ale lepsi, pze mene odpuzujici/"pozivatelnejsi" pro mravence je namisto boraxu kyselina borita. Koupil sem ji jiz davneji v lekarne na konzervaci malych vyrobku z neosetreneho dreva.

Pouzivam koncentraci 1-2 gramy kys. borite doplnenych na 100 ml roztokem trstineho cukru nebo medu ve vode, cca. 20-30 g cukru resp. medu na tech 100 ml.

V byte to mravence vyhubilo asi po 5 tydennim prikrmovani, venku to trva na jedno mraveniste 2-4 tydny.

Zdravim

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 62.91 (?), 20.7.2012 17:08, zobrazeno: 8664x

O zápolení s mravenci je zde všude možně leccos napsáno. Mám teď již celkem odladěný jednoduchý recept, tak jej zde dávám k dispozici. Zpočátku jsem byl dlouho neúspěšný a mravenci mi nechtěli návnadu dlouho žrát, až jsem se dopracoval ke složení, o které se poperou a které má zároveň maximum účinné látky - boraxu.

Do plecháčku se dá asi 18 g vody (1 a 1/3 pol. lžíce), přidá se cca 1,8-1,9 g práškového boraxu (objem 2 ml - lze odměřit i malou inj. stříkačkou), přivede se téměř k varu a borax se ve vodě za horka rozpustí. Pak se přidá 30-35 g včelího medu a bez dalšího zahřívání (pokud možno) se med v horkém roztoku rozpustí na hustou tekutinu. Tu pak uchováváme např. ve skleničce od přesnídávky v lednici a po lžičkách ji servírujeme mravencům nejlépe do k tomu určených mravenčích bufetů (lze zakoupit, originální náplň je ale neúměrně drahá).

Boraxu se nesmí dát více, než je uvedeno, jinak to mraveci budou žrát dosti neochotně. Zprvu ale cca 1/2 dne trvá, než si mravenci na roztok zvyknou. Pokud by vám to náhodou nechtěli žrát, jednoduše roztok ve skleničce trochu ohřejte (max cca 50oC) a přidejte do něj ještě malou lžičku medu.

Roztok se mravencům postupně doplňuje. Po čase s ním ale začli plýtvat a jednoduše jej přes sebe pumpovali mimo bufet a zřejmě se o něj přitom také prali s jinými mravenci (s přespolními).

Vyzkoušel jsem to ve skleníku cca 15 m2 se dvěma bufety a účinnek byl úplný. Načas se mravenci dokonce úplně ztratili (jen tu a tam nějaký zcela osamocený). Po nějakém čase se tam pak nastěhoval jiný o něco větší druh. Když jsem pro ně míchal novou várku, tak mi trochu ujela ruka s boraxem a nechtěli mi to už žrát. Tak jsem jim to dnes vylepšil medem a bufety jsou zas obležené.

Tak to je celé, snad vám to bude fungovat stejně dobře jako mne. Na vážení boraxu používám váhu s rozlišením 0,1 g, ta se v zahradě při míchání různých postřiků (Kuprikol...) využije dost často.

Milan

host - 68.27 (?), 31.7.2012 23:37

Já jen dodám ze mravence tez hubim tekutymi nastrahami s obsahem boru, ale lepsi, pze mene odpuzujici/"pozivatelnejsi" pro mravence je namisto boraxu kyselina borita. Koupil sem ji jiz davneji v lekarne na konzervaci malych vyrobku z neosetreneho dreva.

Pouzivam koncentraci 1-2 gramy kys. borite doplnenych na 100 ml roztokem trstineho cukru nebo medu ve vode, cca. 20-30 g cukru resp. medu na tech 100 ml.

V byte to mravence vyhubilo asi po 5 tydennim prikrmovani, venku to trva na jedno mraveniste 2-4 tydny.

Zdravim

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 31.7.2012 23:58

Chcete-li se zbavit mravenců, doporučuji insekticidní přípravek Maxforce LN. Jsou to takové růžové granulky. Mravenci si je nanosí do hnízda. A za tři až pět dnů definitivně zmizí. Rychlé, účinné, spolehlivé.

host - 68.27 (?), 1.8.2012 1:55

...ale jenom u mravcu rodu Lasius.

U Tetramorium spp. a invazivnich argentinskych mravencu se mi osvedcili jedine proteinove resp. tukovo-proteinove nastrahy z vlastni vyroby otravene kyselinou boritou nebo kontaktni a nastrahovy pripravek obsahujici fipronil. Lasius ten Maxforce LN berou, ale Tetramorium nebo Linepithema to ignoruji.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz