Co to bylo?

host - 178.13 (?)
22.4.2015 9:20

Díky za odkaz, asi to byl drvopleň. Bohužel larva po surovém vytažení drátěným háčkem byla dosti poničená a nešlo ji přesněji popsat. Ale v podstatě mně z kmínku vyrobila téměř trubku, takže je asi po stromku... Sázel jsem ten rok dva, ten druhý téměř zlikvidoval hryzec. Asi budu muset na podzim sázet znovu. Jirka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 178.13 (?), 21.4.2015 23:36, zobrazeno: 2550x

Na kmeni asi pětileté jabloně jsem objevil kousek suché kůry (tak 2 x 3 cm) a několik "pilin". Po odstranění kůry jsem našel ohromnou díru po asi 15 cm kmínku, kdy byl vyžraný vnitřek kmene (dřevo) a obvod - živé pletivo- bylo netknuté. Vše bylo plné drtin. Postupně jsem odstraňoval kůru s lýkem a když to nemělo konce, tak jsem si z drátu udělal sondu a zašťoural směrem vzhůru do dutiny a vytáhl bílou larvu (tak 5 x 15 mm). Dřevo kmínku je sežrané tak z 50 %, zvenčí ale není vidět nic. nevíte, co to bylo?

Stromek je asi v pekle, ale silně jsem jej ostříhal, samozřejmě přidal pevnou oporu, díru vymyl octovou vodou a vymazal a omazal kravincem a vše obalil pruhem látky. Kravincem jsem kdysi zachánil stromky ohryzané od zajíců, tak uvidíme, jestli pomůže i nyní. Díky za tip, co to bylo. Jirka

ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?), 22.4.2015 1:23

Škoda, že nejsou nějaké obrázky. Podle popisu si to nějak nemůžu představit. Podívejte se např. tady, jestli tam ten svůj případ najdete.

host - 178.13 (?), 22.4.2015 9:20

Díky za odkaz, asi to byl drvopleň. Bohužel larva po surovém vytažení drátěným háčkem byla dosti poničená a nešlo ji přesněji popsat. Ale v podstatě mně z kmínku vyrobila téměř trubku, takže je asi po stromku... Sázel jsem ten rok dva, ten druhý téměř zlikvidoval hryzec. Asi budu muset na podzim sázet znovu. Jirka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz