Brouci na kmínu

f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?)
10.6.2010 1:07

Pravděpodobně je to KNĚŽICE PÁSKOVANÁ, je asi 100 mm dlouhá, červeno až oranžovo - černě pruhovaná, lelibě voní (ochrana proti predátorům), dosti často se vyskytuje na rozkvetlých mrkvovitých rostlinách. Chemickou ochranou a ochrannými lhůtami u kmínu si nejsem jist. Zkuste na vyhledavači PLOŠTICE nebo KNĚŽICE PÁSKOVANÁ.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 46.26 (?), 9.6.2010 18:12, zobrazeno: 13102x

Prosím znalé, zda by mi pomohli určit, co se mi to objevilo za brouky na květenství kmínu? Je jich tam stovky.  Mám dojem, že ještě včera tam nebyli, snad bych si přece takového množství všimla? Jsou velcí i s tykadly asi 1 cm, bez tykadel asi 3/4 cm. Jsou cihlově červení s černými pruhy na (snad?) okřídleném těle. Bříška mají také červená s černými tečkami poskládanými do černých proužků.

Přikládám fotku, moc zdařilá není, neb broučí aktér neustále svižně prchal a zapózovat ani na chvilku nebyl ochoten .

To je jeden z těch brouků na kmínu
To je jeden z těch brouků na kmínu

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 88.210 (?), 9.6.2010 19:48

Pokud nikdo neví, co by to mohlo být za brouky, mohl by mi někdo poradit jak ho vyhledat na internetu? Hledám podle popisu a vůbec se mi nedaří ho najít. O broucích bohužel skoro nic nevím, ani jak je nejlépe hledat, nevěděl by někdo nějaký odkaz kam se vrtnout?

Chtěla bych vědět, jestli jsou nebo nejsou škodliví a jak se jich zbavit, pokud by mohli zdecimovat právě se tvořící kmínová semena?

f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 10.6.2010 1:07

Pravděpodobně je to KNĚŽICE PÁSKOVANÁ, je asi 100 mm dlouhá, červeno až oranžovo - černě pruhovaná, lelibě voní (ochrana proti predátorům), dosti často se vyskytuje na rozkvetlých mrkvovitých rostlinách. Chemickou ochranou a ochrannými lhůtami u kmínu si nejsem jist. Zkuste na vyhledavači PLOŠTICE nebo KNĚŽICE PÁSKOVANÁ.

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 110.174 (?), 10.6.2010 7:40

Pane Rozkošný, mockrát Vám děkuji. Je to opravdu kněžice páskovaná, která mi ve stovkách kusů přepadla můj kmín. Neuměla jsem ji vyhledat, těch obrázků jsem teď našla, díky Vám, na netu spoustu.

Dnes už v 5 hodin ráno, ač jsem ještě nevěděla, co to je, jsem zahájila ofenzívu a začala je sbírat do lahve. Jsou mršky velmi rychlé, lezou hbitě i po vnitřní straně pet lahve a snaží se uniknout. Hotovo ještě nemám, je jich opravdu spousta. Později budu na internetu hledat, jak se mi na ten kmín mohly dostat, jestli přiletěly, nebo zda tam už přezimovaly. On ten kmín má listy velmi podobné mrkvi a květenství má také podobné. 

Kněžice páskovaná se prý živí vysáváním semen a mohla by na semenech ulpět i nelibá pachuť. Podělila bych se s nima, je jich ale tak strašně moc, že jim to tedy potvůrkám jedněm nedopřeju .

To je ona
To je ona

host - 147.92 (?), 9.6.2010 20:33

A jsou to vůbec brouci? Podle tvaru těla by to mohly být ploštice. Hanča

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 110.174 (?), 10.6.2010 7:54

Jo jo, Haničko, kněžice páskovaná je druh ploštice, ale když brouky neznám, tak jsem tuhle ploštici omylem nazvala broukem. 

host - 158.26 (?), 11.6.2010 23:45

Ale je krásná, to je fakt.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty