Vyvýšený záhon k rychlení

host - 91.196 (?)
14.9.2022 17:00

Jeden rád poslouží: Andrew, člen naší rodiny, tedy SPCHwink! P.S.:Naše pozemky u rybníka přestali hryzci trápit po částečném ochočení dříve divého kocoura a taky instalace toček z pet lahví enlightened.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3263) - 208.138 (?), 14.9.2022 12:45, zobrazeno: 3246x

Mám na zahradě ořešák, v blízkosti kterého se rostlinám viditelně nevede nejlíp, ale porazit ho nechci (ostatně ani to prý moc nepomáhá, protože juglon zůstane v zemi). Takže jsem dostal nápad využít ten prostor na slunci k výstavbě vyvýšeného záhonu, který bych zároveň používal k rychlení pod netkanou textilií. Samozřejmě ne rajčat a jiných teplomilných rostlin - ředkvičky, salát, cibulka.

Plánuji ho odizolovat od ostatní půdy silnou fólií, na kterou pak přijde polystyrén na omítky 140 mm silný. Ta fólie by měla zabránit prorůstání kořenů ořešáku a zadržovat vodu. Na polystyrén pak přijde mulčovací netkanka a na ní větvičky, což by mělo ještě přidat tepelnou izolaci a zároveň provzdušnit záhon. Další vrstva bude biomasa, podle toho, co bude v té době k dispozici. Navrch pak přijde vrstva ze směsi kompostu, zahradní zeminy nekontaminované juglonem a růstového substrátu. Celkovou hloubku až k polystyrénu bych chtěl mít tak 70 cm, z toho pak nejméně kolem 30 cm směsi. Stěny budou z neodkorovaných odřezků z pily.

Chtěl bych vás poprosit o další nápady a zkušenosti. Toto bude totiž můj první vyvýšený záhon v životě, takže bych se rád vyvaroval vážných chyb.

Děkuju.

Milan HP

host - 91.196 (?), 14.9.2022 14:16

Milane HP, zvažte potřebu ochrany vnitřku té truhly proti průniku myšovitých-především dnem- např.pomocí pozinkovaného pletiva s malými oky, SPCH.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3263) - 208.138 (?), 14.9.2022 16:01

Aha, já zapomněl napsat, že daný záhon je již zespoda chráněný králičím pletivem, které pak bude pod tím polystyrénem. Nicméně asi budu muset přidat pruh pletiva ještě od země na stěny.

Můj problém je především hryzec a na tom záhonu jsem měl mrkev. Nebyla sežrána ani ožrána. Stejně tak jako na druhém "chráněném" záhonu. To pletivo určitě funguje. Jenže položit ho na celkem veliký bramborový záhon nějak nezvládám, a tak mám o třetinu nižší výnosy.sad

Díky moc za připomínku.

Milan HP

host - 91.196 (?), 14.9.2022 17:00

Jeden rád poslouží: Andrew, člen naší rodiny, tedy SPCHwink! P.S.:Naše pozemky u rybníka přestali hryzci trápit po částečném ochočení dříve divého kocoura a taky instalace toček z pet lahví enlightened.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3263) - 208.138 (?), 14.9.2022 18:38

Sousedi mají kočku lovkyni, ano je taková polodivoká a plachá, ale báječně loví, Co víc, viditelně ji lov baví. Není to tak dlouho, co se jí podařilo ulovit a položit k nám na cestičku hned 3 hryzce: rodiče a dva mladé. Sice není úplně jasné, zda byli z naší zahrady, ale na tom tolik nezáleží. Jenže populace těch krys u mne je asi mnohem početnější (a to na pozemku není ani potok ani rybníček). Předevčírem manželka sledovala požírání kořenů zelí v přímém přenosu, já zas loni mizení mrkve. Naštěstí se oba případy odehrály v "záhonu návnad", který udržuju, abych odlákal pozornost hryzců od záhonů důležitých.wink

Teď nedávno mne ale dost naštval: najednou mi uschla dvě naprosto zdravá rajčata a podezření padá na něj. Zatím jsem je nechal na záhonu, mají ještě pár zelených, tak na rostlině spíš dojdou. Téměř určitě jsou podhrabaná, protože zatím se mi nestalo, že by jejich kořeny žral. Ale možná se rozhodl změnit jídelníček. No nic, 2 z 55 a v podstatě po odplození není žádná velká ztráta.

Rád bych se ho zbavil, jen což. Ale jak? Naftu, jedovaté plyny, případně výbušniny do děr cpát nehodlám. laugh A ta drahá pískátka opravdu nefungují.

Milan HP

A pozdravujte Andrewa.

host - 248.94 (?), 14.9.2022 22:29

U nás v osadě na hryzce zafungovaly Swiss pasti ("na hraboše"). Už jsem to tady párkrát psala. Teď je už nějakou dobu klid.           Lída

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3263) - 208.138 (?), 15.9.2022 7:35

Lído, díky. To je nadějné. Hned si je vyhledám a objednám.

Kdysi jsem pročetl celé vlákno o hryzcích a krtcích, ale některé z těch metod byly tak drastické, že jsem se k němu už nikdy nevrátil.

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3263) - 208.138 (?), 15.9.2022 12:07

Lído, prosím, jaký z těch typů používáte? Ty s tím pístem?

Díky.

Milan HP

host - 248.94 (?), 15.9.2022 12:22

Tyhle :

Lída

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3263) - 208.138 (?), 15.9.2022 18:03

Jo, ty jsem právě měl na mysli. Díky.

Milan HP

Tak jsem objednal hned 4. Hryzci už se nejspíš budí strachem. Rozmístím po zahradě a třeba je stoupající úmrtnost v populaci přiměje emigrovat. laugh No a kdyby ne, v nejhorším budeme tam, kde jsme teď.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz