Kompost z kompostáren u skládek



Stránky: 1,  2   
host - 92.42 (?) 
6.2.2013 11:11, zobrazeno: 9768x

Dobrý den co říkáte na kompost z kompostáren při velkých městských skládkách?Potřebujeme větší množství zeminy do skleníku.Prý kompost několikrát ročně testují a vše je v normě.Ale přeci většinou jde o zkompostovanou trávu ze sídlišt, kolem komunikaci atd..Dali by jste si to na zahradu?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 6.2.2013 11:20

Já rozhodně ne. Myslím si, že i norma se dá v případě nutnosti ohnout. Zeptám se opačně, co by v kompostárně dělali, kdyby jim testy nevyšly?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 221.3 (?), 6.2.2013 11:39

Pokud testy nevyjdou, naředí se hromada s něčím, čeho je tam více hromadou nekontaminované zeminy a jede se dál. Je to možná absurdní, ale nejlepší by bylo zavézt tam zeminu z vlastní zahrádky, na to místo s dírou dát substrát z kompostárny a pár let tam mít jen letničky nebo trvalky. Nevím jak kde, ale nedávají se tam i kaly z čističek? U nás dělali taky komposty a bylo tam všechno možný. Kůra, štěpky a další organika, která byla dostupná. Navíc to bylo plné plevelů - trochu zjednodušeně: hromada se po promíchání složek nechala přes léto bez přehazování, jen se občas kropila. Skvěle obrostla lebedou, merlíkem i třeba rajčaty. Na podzim se zhomogenizovala, tj. prohnala drtičkou a pak prodávala.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 4.7 (?), 6.2.2013 14:04

Presne. Raz davali v ramci tv novin z regionov, ze starostovia maju starosti s kompostom, ktory musia povinne podla nejakych reguli EU vyrabat zo zeleneho odpadu, a to aj v mensich mestach. Vraj nemaju co s produktom robit, lebo nesplna normy a nik to nechce odoberat. Vraj to obsahuje velmi nevyvazene mnozstva niektorych zivin, prilis vela dusicnanov a tak.  Skuste zistit, kto byva tradicny velkoodberatel na tej vasej skladke. Ten by mal mat dobre zistene o com to je. Mozno dostatocnym riedenim by ste ziskali perfektne hnojivo. Ale najprv by som si nieco pozistoval. Mozno nam to predavaju v nejakom bau... ako zazracnu zeminu z najzdravsieho kuta zemegule.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 242.167 (?), 6.2.2013 14:26

Samozřejmě že to firmy prodávají i jako pytlovaný kompost.Výrobky z této suroviny přináší větší zisky. Jsou tam zbytky plastů tak jak lidé háží bio odpad do kontejnerů včetně igelitových pytlů, jsou tam shrabané listy nemocných kaštanů z městských parků, binec ze zametacích aut, pesticidy ošetřené zelenisko, pecky a výpresky z palíren a spaousta dalšího humusu. Kampak se asi vyváží kontejnery z čistíren odpadních vod?  V kompostárně se to párkrát nakladačem otočí, nahrubo okatruje a je to kompost jako víno. Když jsem to doma prohodil přes katr tak polovička zůstala ve formě halůzek, papírů, plastů, pecek, šišek apod. Vykopal jsem na zahradě díru a zaryl to do země, hlímu použil na záhon, okatrovaný kompost promíchal rotavátorem na záhonech se zeminou. Jak jsem již psal, tak dnes bych to už ani na záhon nedával, do skleníku nebo do květináčů už vůbec...

Poctivý domácí kompost je dlouhodobá záležitost, mám i nedostatek suroviny pokud se nechci zachovat jako kompostárna, a tak se vracím k průmyslovým hnojivům.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 242.167 (?), 6.2.2013 12:41

Po loňské zkušenosti s tímto kompostem bych ho už nedával. Je to plné všelijakého svinstva, prostě přeosívaný binec který se smete po městech a parcích, sebere po kontejnerech apod... Jak zde již někdo psal, max do díry aby nahradil dobrou zeminu kterou si dáte na záhon.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 32.170 (?), 6.2.2013 12:45

Když jsem ho kupoval volně loženej tak jsem objevil kousky dřevotřísky a MDf desek...no

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 213.126 (?), 7.2.2013 12:56

Už před 20ti lety jsem četl že kompost vyrobený z městského odpadu města Vídně osahuje kadmium z baterií a nedoporučoval se na zahrady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 133.163 (?), 7.2.2013 14:24

Teď jsem si nabíral do kýble zeminu na přísady kterou tady máme na hromadě. Je do splavenina z polí která byla vybagrována při zhotovení nových rygolů okolo cyklostezky, v místech kde doposud žádný provoz motorových vozidel nebyl, přímo "ekozemina".  Zemina je to jemná, hlinitopísčitá ale mám obavu zda v ní nejsou zbytky z chemického ošetření přilehlých lánů které se provádí několikrát do roka, ten stejný humus který se objevuje v hnoji ze stájí, v podestýlce od koní, stejný který se pak dostává do kompostu. Pokud jsem nepoužíval kupovaný volně ložený kompost a volně ložený hnůj, tak jsem problémy s přísadou neměl. Na záhonech to zatím nepozoruji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 152.34 (?), 7.2.2013 18:51

Látky, které se používají na postřiky nejsou tak stabilní, aby v přírodě vydržely navěky. Pokud chcete mít jistotu, nechte "podezřelou" zeminu rok či dva volně loženou venku, ať na ni prší a svítí slunce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika