Karel, Jiří - polykarbonátové pařeniště, zkušenosti



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                  
Aleš Vondrák - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 126.6 (?) 
26.11.2011 14:15

Malá poznámka k odolnosti polykarbonátu proti krupobití… klasické krupky o menším průměru samozřejmě žádnou škodu nezpůsobí (proti nim je odolné i sklo). Problémem jsou velké kroupy o průměru pingpongového míčku a větší. Takové kroupy dokážou polykarbonát o tl. 4 mm dost poničit; silnější polykarbonát se sice nerozbije, zato po kroupách na něm zůstanou prohlubně (podobně jako na plechu u karosérií aut). Problémem je, že na rozdíl od plechu se jedná o neopravitelnou vadu, na kterou se navíc ani nevztahuje pojištění! Sklo sice maxi-kroupy vymlátí – pojišťovna vám ale proplatí celou opravu od specializované firmy (takže skleník máte jako nový). Ne vždy proto může být "nerozbitnost" polykarbonátu výhodou…

Pozor také na různé "záruky" od výrobců polykarbonátu. Např. zárukou odolnosti proti krupobití je míněno proražení otvoru kroupou, ne způsobení prohlubní v polykarbonátu. Na to se samozřejmě záruka nevztahuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
               
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 64.250 (?), 27.11.2011 9:59

Pro 87.85. Lanitplast Venus já už bych nebral.Bohužel ho vlastníme 2roky a máme velmi špatné zkušenosti! Tabule jsme už sháněli i u sousedů apod.,Na zimu jsme raději skleník omotali provazem. Podívejte na vlákno : Doporučení jaký skleník,  nebo si vyhledejte jiná vlákna, kde se probírají skleníky, třeba i s fotkami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 42.126 (?), 2.12.2011 22:31

Co k tomu dodat. Na trhu neni jenom Venus. Staci se porozhlednout a narazite na skleniky s pevnejsi konstrukci a dokonce i za lepsi cenu. Dulezite je nekupovat konstrukci prichytavaci sponama. Zaklad je polykarbonat zasunovany do profilu. Ostatne napriklad btgreen nabizi srovna skleniku primo na jejich zahrade, staci se podivat a srovnat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 94.254 (?), 31.12.2011 13:18

Chtěl jsem se zeptat v duchu úvodního příspěvku, má někdo zkušenosti s pařeništěm. Používám jich několik doma vyráběných (dřevo, folie, sklo), ale poohlížím se po profesionálních výrobcích. Z důvodu přemístitelnosti a hlavně velikosti (1,5 x 2,0m ) se mi docela líbí SP 4 od LIMESU, jen mi vadí malá výška (56 cm), ale s tím bych si uměl poradit přidaným soklem. Chtěl jsem původně skleník, ale po uvážení jsem zjistil, že je zbytečný. Papriky lépe prospívají v pařeništi s možností kdykoliv otevřít (když je teplo), rajčata, okurky nejlépe od července bez pařeniště a na rychlení zeleniny březen, duben je také pařeniště stejně dobré.

Výhoda - mohu je přendavat bez problémů ze záhonu na záhon, nemusím vyměňovat zeminu jako ve skleníku. Možná je trochu snížený komfort, zejména při pletí, ale to řeším pravidelným přísunem travnatého mulče, který zároveň vytváří teplo, ale hlavně zcela spolehlivě zabrání plevelům. 

Má někdo zkušenosti s uvedeným nebo jiným pařeništěm?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 28.195 (?), 3.2.2013 12:56

Dobrý den udělal jsem si pařeniště z odpadových zbytků halových purpanelů.   spojil jsem je přesahem a ohnutím povrchového plechu a nýtováním a spoje řádně přetěsnil silikonem, aby do pur jádra pokudmožno vniklo co nejméně vlhkosti. Dále sem vyrobil ze zakoupených hliníkových U profilů... stály asi 300kč rámy na zavírací okna   a vložil do nich polykarbonát.   Spoje sem přeplátoval trojůhelníky ze silnějšího pozinkovaného plechu z hora... a ze spoda sem trojůhelník podstrčil mezi u profil a polykarbonát a znýtoval. Celou konstrukci sem dále kolem dokola objel sylikonem a tím polykarbonát spojil s rámem a celkově přetěsnil a zpevnil Připevnil sem je koupenými pozinkovanými pantíky na konstrukci pařeniště.  dále sem na U profil zespodu nalepil gumové těsnění které se používá na utěsnění dveří a oken domů.

ZKUŠENOSTI:   Tak ty byli zpočátku kladné i při velmi chladném počasí z pařeniště vyloženě sálalo teplo. Potíž nastala při výrazném oteplení to mě polovina salátů zhořela a sice proto, že sem ráno před odchodem do zaměstnání pařník nepootevřel protože byla jinovatka... odpoledne bylo slunečno a vedro .

Druhá polovina byla časem ze spodu rozmoklá a nahnilá.   Tudíž doporučuji sice polykarbonát instalovat, ale bez gumového těsnění aby stále probíhala mikroventilace a dále bych každopádně doporučil zakoupit automatické otevírání okenic pařníku.  To kdyby ste  zapoměli a nebo kvůli počasí neotevřeli okenice pařníku... polykarbonýt trošičku působí jak lupa a při nevětrání je to fakt něco.Zalévání doporučuji ne denně a nebo dvakrát denně, ale tak jednou za dva dny... popř. jednou denně , ale jen trochu   s pozdravem Pavel 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 131.175 (?), 3.2.2013 14:48

Pavle, mohl by jsi prosím zaslat podrobnosti k tomu hliníkovému U profilu (typ) a jeho spojení přeplátováním a nýtováním - třeba fotku? Není mi jasné jak jsi to přeplátování pronýtoval. Chtěl bych udělat pařeníště 2x2x0,2m a další 4x2x0,2m, polykarbonát uvažuji 4mm, šířka okna asi 1m,  podsada by byla dřevěná. Dík Jarda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 173.18 (?), 4.2.2013 7:34

Dobrý den, když už je tu konverzace o skleníku z polykarbonátu tak přidávám ten svůj co jsem si loni postavil papriky vněm vydrželi do 1.12. salát a kedlubny zatím přečkali i už jsou nasety ředkvičky.

rozměr : 6x4 víška 2,3 

základy - ztracené bednění

konstrukce z ocelových profilů L a T 30x30

zakrytí - 10mm polykarbonát 4x okna

Rozpočet ten kdyby se dozvěděla manželka tak je to na rozvod cca 20-25 tis

Ale po roční zkušenosti vynikající mohu doporučit

Petr

Skleník z polykarbonátu
Skleník z polykarbonátu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 4.2.2013 9:16

Vyřiďte manželce, že za tuto cenu se prodávají poloviční skleníky a ještě bez základů :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 173.18 (?), 4.2.2013 11:58

No já bych jí to rád řekl, ale asi by to neobstálo ona má totiž stále provizorní kuchyň (skrátka hodná a tolerantní manželka).

Těmi náklady jsem chtěl jen říct, že si každý kutil může postavit vlastní skleník, u kterého se nebude bát, že mu v zimně nebo při větru spadne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1577) - 71.148 (?), 4.2.2013 12:20

Pěkné, ale nevidím větrání?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika