Je to opravdu trvalka?

host - 222.18 (?)
22.6.2010 17:48

Literatura /Hessayon: Květiny v zahradě/ uvádí : Aster novi-belgii - je záhon.trvalka, z podzim.hvězdnic nejoblíbenější, i když její pěstování není bez problémů, trpí padlím a také je nutné vyjímat rostliny z půdy v každém druhém roce a vysazovat jen oddělky z vnějších zdravých částí trsů.Skupina odrůd novi-belgii zahrnuje 30-120cm vys.hvězdnice, které kvetou v září-říjnu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 25.23 (?), 17.6.2010 15:46, zobrazeno: 6629x

Do skalky jsem dostal cca 15 cm vysokou kytičku odrůdy Victoria, Aster novi-belgii růžové barvy (patrně Pink Fanny). Na květináči je stručný návod - vyžaduje slunné místo a hodně zalévat. Nesnáší mráz. Co to znamená? Je to trvalka kterou je třeba, aby nevymrzla, stěhovat na zimu domů? Lze ji nějak rozumně uchovat pro další roky, případně množit? Na netu jsem odpovědi nenašel. Předem děkuji za rady.

host - 222.18 (?), 22.6.2010 17:48

Literatura /Hessayon: Květiny v zahradě/ uvádí : Aster novi-belgii - je záhon.trvalka, z podzim.hvězdnic nejoblíbenější, i když její pěstování není bez problémů, trpí padlím a také je nutné vyjímat rostliny z půdy v každém druhém roce a vysazovat jen oddělky z vnějších zdravých částí trsů.Skupina odrůd novi-belgii zahrnuje 30-120cm vys.hvězdnice, které kvetou v září-říjnu.

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 22.6.2010 22:37

Aster novi-belgii mám asi 4 druhy a barvy, cca 5 let. Nezakrývám-nevymrzají a to mi tady vymrzne opravdu kde co  Nerozděluju a nepřesazuju. Jako u většiny trvalek se střed vytrácí a rostlina se jakoby rozšiřuje. U mně to nevadí, mám velký záhon, prostě se jen popostěhuje  Jediné co je opravdu decimuje je padlí. Stříkám jak mladý chemik. Záleží možná i na odrůdě, i na stanovišti. Nevím, zda je to stejná odrůda jako ta vaše, ale jedny nízké růžové mám a kokrétně tyhle je vůbec jakž takž udržet při životě až do květu. Kvete sotva polovina, po soustavném ataku padlí, jsou z nich jen černé zaschlé stonky. Fialové vyšší jsou na tom líp, stejně jako bílé nízké.

host - 222.18 (?), 23.6.2010 10:22

Já je nepěstuji, mám ráda nízké kytky, hlavně skalničky... padlím netrpí Aster novae-angliae a Aster amelius.Co si budeme ale nalhávat, často prodejci sami nevědí, co prodávají... ale, když už ji máte, tak to s ní zkuste a uvidíte!

Marie12 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (429) - 143.253 (?), 23.6.2010 21:57

Vůbec se se n emusíte bát že vymrzne, množí se sama rozrůstá se.já pěstuji nízké. růžové, bílé modré, vysoké rudě červené, fialové a nikdy mě nevymrzly.M.

Hvězdnice
Hvězdnice

host - 208.62 (?), 24.6.2010 13:32

Krásný obrázek, taky jsem hlavně vášnivý skalničkář, takže mám ráda ty nejnižší astřičky. Pěstuji je asi 12 let a nikdy mě nenapadlo s nimi něco dělat. Hlavně je nerozmazluju vodou a rostou krásně. Někreté vyšší kultivary mají možná padlí, nikdy to neřeším CHEMIÍ. Když mi něco na zahradě nejde, tak to postupně uhyne a už to znovu neobnovuji.S.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě12:04
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz