Počasí 2025
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 22.9.2025 19:24
Paní Jitko, nevím jaký mají vlaštovky vliv na chov králíků, ani naše telátka, které jsme někdy chovali, nedokázaly ochránit pře ovády. Jedině tak jako dobré znamení pro štěstí... Tím nechci snižovat jejich přínos, ale už jich není tolik co dřív ani jiřiček. Kokcidiozu před lety dostala i naše koťata, kdybych je párkrát nenakrmil biovetou ze stříkačky, jedno by to určitě nezvládlo, hřbet jako pilka, stejně jako v pokročilém stavu u králíků. Ale u koček to zabralo hned na poprvé a pak už byl klid.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 22.9.2025 19:35
Pane Petře, svítit ještě bude, s tím počítám, ale také počítám i s tuhou zimou. Máme na dvoře ve střeše na nepřístupném místě hnízdo sršní. Látají i v noci pro zásoby, jedna mi vlétla nad ránem do místonosti, ve které zrovna jsem a zatím se mi ji nepodařilo najít a zlikvodovat... Jak létají na ovoce jsou z toho alkoholu omámené. Ještě k té zimě, pokud opravdu pořádná bude, by chyběla nějaká rachejtle z východu, a nebude potřeba ani žádná nová respirační pandemie. Jak jsem říkal před nedávnem jedné zahrádkářce od nás, brambor je dost, může být i válka.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 22.9.2025 20:49
Pane SPCH, palec nahoru. Jako bych tušil jakým směrem Vaše přímluva půjde a ještě za světla jsme na dvorku uklízeli, aby ten fičák nic nezramoval.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 23.9.2025 4:56
Vyhlížím déště od Romarénu, ale naštěstí se to zastavilo za horama. Jen ten fičák otlouká trnky ze stromů. Někdo s díky odmítne Stanleyku do kvasu, jiný i bez díků odmítne možnost použít při vykládce nákladu vysokozdvižný vozík a paleťák a raději vše tahá ručně. Rozbily se mi sice brýle, ale nelituju toho a nabídku na další výrobu s díky odmítám.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.162 (?), 23.9.2025 13:17
Václavský, pak ještě Nedbalovy a moderní historií doplněny jezedácké, tak kolem Vánoc PP.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10842) - 70.240 (?), 23.9.2025 16:20
O jezedáckých časech jsem nikdy neslyšel, stejně jako o Nedbalových. To bude nějaká oblastní pranostika. Tak se pak připomeňte. Já nemůžu samozřejmě chtít od počasí zázraky kvůli nějakým teplomilným peckovinám, jen připomínám, že zhruba ve třetí dekádě řijna nebude žádná tlaková výše nad střední Evropou nic platná, protože se díky chladným a dlouhým nocem začne tvořit nízká inverzní oblačnost. Proto si člověk musí vážit každého slunného dne, než se to zavře. Jedině pak hurá na Sněžku, nebo si počkat na nějaké to západní proudění s čerstvým větrem, který tu inverzi vyžene. V zimě po mrazech je takové proudění požehnáním, když se vymete ten těžký městský vzduch. A znáte ten pocit, když je z -10°C najednou +°10°C a člověk se nadechuje jakoby jarního vzduchu, i když třeba jen na pár dní. 👌
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 23.9.2025 18:18
Tak jsme se toho vhodného počasí k zakládání ovocných kvasů přece dočkali. To co tak bouřlivě kvasilo v těch tropech kdo ví jak dopadne. Popravdě řečeno, nechce se mi každou bečku tahat do sklepa a v příhodné době vršek ošetřit 60% destilátem. Pokud se jedná například o meruňky, vyplatí se to a nemusíte se bát, že nedočkáte otevření pěstitelských pálenic a nebo jako první palič sezony, propláchnete potrubí. Takže se vyplatí mít doma i alkohol nenaředěný, ovšem pro daný účel dost kvalitní.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|