Počasí 2025

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2477) - 53.10 (?)
21.9.2025 13:18
to se občas stává, že si to vlaštovičky špatně naplánují. Asi před 5 lety u mě na chalupě se rozhodly vlaštovky v létě ještě pro třetí vrh. Bylo to pak smutné, když všechny vlaštovky v okolí se domluvily a vyrazily na počátku září na jih a rodiče téhle rodinky nemohli, protože jejich mládež ještě nebyla letuschopná. A v září už jsou chladna z rána a ani hmyzu už není tolik. Noo, odlétli s mladými až na konci září, ale jak to s nimi dopadlo, nevím.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10874) - 70.240 (?), 20.9.2025 8:38

Tak dejme tomu 7 měsíců, než uzrají první plody meruněk. Je možné, že ty nedozrálé meruňky letos do řijna nevydrží a po těch deštích shnijou. Darovanému koni na zuby nekoukej a pro mě jsou tyhle velmi pozdní meruňky jako ten darovaný kůň, prostě rarita, bonus navíc. yes Pro Martina asi taky.

host - 136.144 (?), 20.9.2025 21:07

Já jsem v každém případě rád, že už je letos po sklizni, ty poslední dvě jabloně a krmná řepa už nepředstavují nějaké extrémní zatížení, které by se nedalo zvládnout. Celkem se letos ta úroda podařila akorát naplánovat. Jen ty Durancie přeplodily což se podepsalo na kvalitě plesnivěním a první seno přerostlo k naší nepotřebě, ale to naštěstí sekl a obracel traktor. Takže někdy v lednu pro strýčka příhodu odebrat nějaké rouby, at už se použijí a nebo ne a až pominou silné mrazy ostříhat vinohrad. Jinak do března zbývá 5 měsíců. Ale nepředpokládám, že by se něco zásadního změnilo, u nás už je všechno tak nějak při starém už dobrých deset let. A at říkal kdo chtěl co chtěl, žádný rok nebyl přelomový a sázím na to, že ani 2026 přelomovým nebude. Já už v životě nějaké zásadní zvraty nevyhledávám... Asi jedna z posledních téměř tropických nocí a venku ani komára.

host - 91.196 (?), 21.9.2025 7:34

U Kroměříže včera ráno mlha hustá na mačetu, dnes čirý vzduch, příslib krásy s nádheroucheeky. Před necelým rokem-říjen až první dekáda listopadu komárů, že jsem taková kvanta v našem luhu nikdy dřív nezaznamenal. A že těch potvůrek u nás teď příliš není, tak na tom mají asi trošku podíl i vlaštovičky, které jsem-přísáhám Bohu včera viděl očima střízlivýma ve Skašticíchenlightened, SPCH.

host - 136.144 (?), 21.9.2025 12:17
Budete je muset vzít pod křídlo pane SPCH, nevím jestli to takové opozdilé do Afriky zvládnou...

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2477) - 53.10 (?), 21.9.2025 13:18
to se občas stává, že si to vlaštovičky špatně naplánují. Asi před 5 lety u mě na chalupě se rozhodly vlaštovky v létě ještě pro třetí vrh. Bylo to pak smutné, když všechny vlaštovky v okolí se domluvily a vyrazily na počátku září na jih a rodiče téhle rodinky nemohli, protože jejich mládež ještě nebyla letuschopná. A v září už jsou chladna z rána a ani hmyzu už není tolik. Noo, odlétli s mladými až na konci září, ale jak to s nimi dopadlo, nevím.

host - 136.144 (?), 21.9.2025 21:43
Venku pořád 21 C a konečně jeden komár. Už jsem si začínal myslet, že ta myxomatoza byl nějaký atentát... Blahopřeju pane Waltře, jste první o kterém vím, že měl brigádu. Vesměs všichni v okolí, kteří mi bridádníky dohazovali se však sami na svých zahradách plahočili... Když staré vlaštovky v pokročilé době odlétly a v hnízdě zůstala ptáčata neschopná letu, bratránek je prý nějak dokrmoval přes zimu, ale podrobnosti si už nepamatuju. Pane SPCH, doufám, že jste si to dnes v Kroměříži užil tu akci nejen na tržišti. Nějak už nečtu Týdeník a tak mi to uniklo, jinak bych se tam vydal. V neděli většinou nic nedělám, ale přinutil jsem dohustit povidlíčka a dát je do 8 skleniček plus 5 skleniček kečupu. Ale už to byla jen rychlovka, dělalo se to včera na sporáku půl dne. Nejhorší bylo poumývat nádobí. Ale mám pro letošek splněno.

host - 91.196 (?), 22.9.2025 6:33

Říkal mi kamarád kamioňák, že se některé vlaštovky naučily v případě náhlého pokažení počasí využívat tunely vedoucí skrz hory, tak snad to i ti naši opozdilci dajíblush, budu na ně v dobrém myslet. Mám rád jejich švitoření a jejich obživa mj.zvyšuje šance na úspěch v chovu králíků, ke kterému se s podzimem života chci po létech vrátit, SPCH.

host - 142.68 (?), 22.9.2025 8:32

Letos nám konečně hnízdily vlaštovky u nás, přímo ve chlévě, a sice později, ale přesto se kokcidie objevila. Dva roky nám neuhynul kus, mysleli jsme si, že to konečně máme vychytané, ale bohužel. Jitka

Ale ochlazení je pro králíky fajn.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10874) - 70.240 (?), 22.9.2025 17:40

Ohledně současného počasí bych opět parafrázoval pana PP: Nemůže být pořád krásně, musí být taky někdy šeredně.indecision Ale posel špatných zpráv pan SPCH se nahoře přimluvil a od neděle má snad zase svítit. yes

host - 136.144 (?), 22.9.2025 19:15
Pane SPCH, modlete se, modlete se. Dnes jsem posekl louku u potoka na seno, budeme pěstovat romaronské plemeno králíků, doufám, že to nekomolím. Já jsem četl o tom, jak se vlaštovky rády vozily na výletních jachtách, pavících se po moři. Posádka je musela odhánět, aby nedošlo k potopení. Ovšem aktuálně už bude plavba jistě bezpečná, po akci v perském zálivu jich hodně zahubil ten dým z hořících ropných věží.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kúdel alebo teflónová páska?13.10.2025
Kotel Sam Bio 910.10.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz