Počasí 2025
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 70.240 (?), 7.4.2025 13:29
Leccos zlé pro jiné dobré- snad ten skoroorkán pomůže významně naředit benzen v Hustopečích nad Bečvou
No nechtěl bych být v kůži toho strojvedoucího, který jel údajně přes ty výhybky mnohem rychleji než měl, Co se týče počasí, tak je nebývalé sucho. Ono to teď není tak podstatné, protože je chladno a vegetace ještě neodebírá z půdy tolik vláhy, ale doufám, že se to změní a něco časem spadne.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2176) - 168.30 (?), 17.4.2025 19:41
Minulé jaro jsem koupil a doporučil bych odrůdu Peretta. Je dostatečně raná, aby, doufám, na ní dozrála i 2.úroda, která v našich podmínkách u pozdních odrůd nedozraje. Ale i 1.úroda (breba), která se tvoří teď a dozrává začátkem srpna, stojí za to. Jiný keř pěstuju 6.rokem, vysadil jsem ho k jižní stěně domu. Minulý rok už měl v prúmèru 3 metry a stejně vysoký a dal okolo 150 plodů, průměrně 40g, největší měly 70g. První úroda se tvoří na loňských letorostech a tak je nutné, aby přes zimu nevymrzlo dřevo, vydrží do -12st. Ale pruty jsou pružné a je možné tak celý keř svàzat do minimálního prostoru a zkusit ochránit před nižšími teplotami obalením. Sympatické je, že fíkovník nekvete, ale tvoří rovnou plody a i ty jsou více mrazuvzdorné, než malé plůdky meruněk. Samozřejmě podmínky na Moravě jsou ještě příznivější a zkušenosti pěstitelů se probírají i na zahradaonline.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 13.175 (?), 18.4.2025 15:46
Podle mne se to využít nedá. Protože jde o globální oteplování, v globále je tepleji, ale v lokále, rozuměj místně bude mrznout furt, i když asi ne tak často. Vidím to tak, že poměrně hluboké a trvalé zimní mrazy byly zrušeny a inovativně nahrazeny občasnými vpády velmi studeného vzduchu v předjaří. Tím se bilance vyrovná, ale vegetace trpí.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|