Záhon trvalek s růžemi
|
|
|
|
|
 |
 |
|
RadkaD - Bronzový Zahrádkář (57) - 209.55 (?), 9.7.2010 13:40, zobrazeno: 13301x
Dobrý den, četla jsem, že na záhonu by se měly stejné rostliny opakovat vícekrát, tak vzhledem k tomu že nemám záhon moc velký (asi 1,5x5m), zasázela jsem (mezi trvalky) na různá místa např. 2 Friesie, 2 Queen Elisabeth, 2 Castelly atd. Nedávno jsem se ale dočetla, že spíše má být více keřů pohromadě, aby se dosáhlo většího výrazného efektu. Abych ke každé růži přidávala ještě jednu stejnou, na to nemám místo, znamenalo by to tedy stejné růže sesadit k sobě. Tímpádem by ale zmizel onen efekt opakování. Co je tedy lepší?
|
|
 |
|
 |
 |
|
konvalinka - Diamantový Zahrádkář (1285) - 143.17 (?), 9.7.2010 14:51
Taky Radka , zdravím Nevím, jestli na záhonu opakovat jste pochopila správně. Opakovat by se měli kytky hlavně v tom, že by měli být sesazené do jedné skupiny ve více kusech - pokud vám tam vyjdou ty skupinky třeba dvě, vypadá to líp. Ale ne zase všechno 2x. Hezky bývají ukázky výsadeb v časáku,,Naše krásná zahrada" i s popisy kytek. Já mám záhony velké - až obrovské a hodně, tudíž na jednom záhonu mám třeba 5 druhů trvalek a všechny po 10-15ks a některé trvalky se mi opakují zase na jiném záhonu ve složení zase z jinýma nebo keři. Když je záhon malý - jako Váš, tak keře buďto 3-4 menší stejné a nebo potom 2 - každý jiny, ale vzájemně se nějak doplňující např. barvou, tvarem, listů či růstem vysoký úzký a malý rozkladitý atp. můžou to být i jehličnany Všechno berte jen jako příklad, nakonec záleží jen, jak Vám se to líbí
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
konvalinka - Diamantový Zahrádkář (1285) - 143.17 (?), 9.7.2010 23:46
|
|