Uvadající pnoucí růže

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 70.237 (?)
17.6.2012 15:12

Já si myslím, že je to fialová skvrnitost růží.

Josef.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 34.135 (?), 17.6.2012 12:42, zobrazeno: 6824x

Dobrý den, prosím o radu. Mam letitou vzrostlou pnoucí růži, po zimě byla částěčně omrzlá, ale omrzlé šlahouny jsem odstranila a růže normálně obrazila, také jsem ji přihnojila běžným hnojivem na růže. Poté na ní byla invaze mšic, v Bauhausu mi byl doporučený Fast. Nyní jsou na listech červenorezavé skvrny  (jenom na líci), listy rychle vadnou, skvrny jsou i na stoncích,  listy i stonky zasychají. Za celkem krátkou dobu růže ztratila již 30% objemu. Dá se ještě něčím zachránit? Jestli seříznout, tak o kolik? V okolí mám ještě tři zdravé růže, nemůžou se nakazit?. Děkuji za odpověď. Jitka

host - 230.129 (?), 17.6.2012 14:59

dobrý den - myslím si, že to je deštěm a oslabením mrazy.. asi se měla střihnout níže. naroste znovu. ono ty výhony byly namrzlé a potom je dorazilo horko, mokro atd. letos to počasí neskutečně skáče. taky to mohl popálit ten nedávný mrazík. já jsem sice neměla pod nulou, ale pod námi na zahradě už byl. jde o pár metrů a stačilo. jedině šmiknout - nakažlivé asi ne..

host - 230.129 (?), 17.6.2012 15:03

ještě dodatek -- pokud jsou rezavé skvrny - jde o rez. zkusit se může stříknout Dithane, ale zas bude dobré střihnout.. taky může mít uhnité kořeny - pokud u vás vydatně pršelo.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 70.237 (?), 17.6.2012 15:12

Já si myslím, že je to fialová skvrnitost růží.

Josef.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 213.39 (?), 17.6.2012 21:47

Přišlo mi divné, že na mou odpověď nepřišla žádná reakce. Tak jsem se dal trochu více do pátrání...

Vzhledem k tomu, že pod pojmem "fialová skvrnitost růží" se nedá nic najít (a přesto si myslím, že jsem se to tak kdysi naučil a sám jsem si to nevymyslel :-)), tak jsem musel hledat dál něco, co tomu odpovídá, ale jmenuje se nějak jinak. Tak jsem dospěl ke skvrnitosti kůry růží - Coniothyrium wernsdorffiae. To by mohlo být ono: jak "má" "fialová skvrnitost růží" tak poškození Vaší pnoucí růže.

A následně jsem našel i tohle vlákno, kde to růžařka paní Lili určila. (Paní Lili, kde je Vám konec?)

Paní Jitko, může to být choroba Vaší růže?

Josef.

P.S.: Při té příležitosti jsem také zjistil, že jiný druh stejné houby - Coniothyrium concentricum - působí skvrnitost listů na jukách.

host - 34.135 (?), 19.6.2012 13:07

Dobrý den, děkuji za odpovědi. Růži jsem sestříhala a musím říct, že když jsem ji uvolnila z podpěry a ta masa se sesunula k zemi, měla jsem pocit, jako když padá strom. Bohužel nemohu najít kartu do foťáku a tak jsem ani nemohla pořídit žádně fotky, ale vyfotila jsem to alespoň mobilem, tak pokud se mi nějak podaří dostat ta fotka do počítače, ještě ji sem dodatečne nahraji. Ty skvrny byly opravdu fialové, tu barvu jsem správně identifikovala až když jsem si přečetla Váš komentář.

host - 49.39 (?), 19.6.2012 14:04

Vlevo v okénku si zadejte vyhledat "coniothyrium", najde Vám to dvě, resp. tři vlákna.

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025