Skupinka 4 růží?

RadkaD - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 209.55 (?) 
28.1.2009 9:25, zobrazeno: 21330x

Dobrý den, chtěla bych vás požádat o radu. Loni jsem zasázela skupinu 3 růží : žlutý Graham Thomas, světle žlutý Pilgrim a červenou Dark lady. Letos přemýšlím, že bych k nim přiobjednala oranžový Tea clipper, ale jeden odborník na růže, jehož si mimochodem vážím, mně řekl, že se sází skupiny lichého počtu růží. Je to pravda? Pět růží už by se mi tam asi nevešlo

host - 180.2 (?), 28.1.2009 11:36

Dobrý den paní Radko. Zkusím odpovědět. Vzpomínám si na školu, kde mne sadovnictví učil velmi významný odborník. A ten nám říkal, že se rostliny sází v lichém počtu až do počtu 11. Sudý počet je oku nelahodící. Pouze velmi štíhlé dřeviny se dají vysadit v počtu 2 a nejsou to jenom dřeviny. Třeba i domy. Vzpomeňme známá dvojčata, která byla trefena letadly. Já ale růže sázím pokud možno vždy více kusů, ale stejné barvy. Potom působí jako výsadba překrásně nejen z blízka, ale i z dálky. Týká se to ale čajohybridů a pod. nízkých růží. Nicméně bych počet 4 růží i u vyšších jako estetický problém vůbec neviděl, protože je to dřevina, která se v určitých časových intervalech poměrně pravidelně stříhá a nedosahuje tedy velkých rozměrů. Nejsou to tedy solitérní dřeviny. A potom je tady ještě další důležitý fakt, Vy z té výsadby budete mít radost a to je důležitéjší než všechna dodržovaná pravidla. Asi tak. Ať se tedy daří přeje Stanislaw

host - 207.103 (?), 28.1.2009 19:12

Radko, vybrala jste si dobře, všechny jmenované odrůdy jsou krásné. Jen bych vás chtěla upozornit, že Graham Thomas je narozdíl od těch ostatních hodně vzrůstný, hravě naroste do 2 m, dokonce i víc. Měl by proto být v pozadí skupiny. Opticky to bude vypadat lépe.  Zuzana V.

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 89.127 (?), 29.1.2009 0:45

Zdravím Radko, pravidlo lichého počtu se vztahuje na počet kusů od jedné odrůdy sesazených dohromady. Vypadá to přirozeněji a kompaktněji. Počet odrůd se lichými nebo sudými počty neřídí, záleží kolik máte místa. Pokud máte místo jen na 4 tak neváhejte, zasaďte 4 a neřešte to :-). Mimochodem, Graham Thomas je vyšší než Dark Lady, ale The Pilgrim ho dokáže přerůst, záleží na tom co jim dovolíte.

RadkaD - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 209.55 (?), 29.1.2009 15:23

Děkuji Stanislawe, Zuzano, Lili. Nebylo by tedy lepší dát Dark lady jinam a místo ní zasadit ten Tea clipper nebo Crown princess Margareta, popř. vzrůstnější červenou angličanku?

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 89.127 (?), 30.1.2009 13:09

zdravím Radko D

Založit nový záhon na středně velké Anglické růže a přesadit tam Dark Lady je dobrý nápad. Stejně by na něj časem došlo. Jak už jste jednou začala, jste ztracená a budete určitě chtít další. Tea Clipper i Crown Princess Margareta je dobrá volba. Vzrůstných červených Anglických  růží srovnatelných výškou s výše jmenovanými moc není. V úvahu přichází dvě -Falstaff  (karmínově červená) a Tess of the d'Urbervilles (purpurově červená). Existují sice starší odrúdy jako červená Chianti (jednoukvetoucí)  a purpurový Othello, které se u nás občas objevují v prodeji, ale ty bych nedoporučovala.Mají své problémy.

RadkaD - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 209.55 (?), 3.2.2009 10:55

Lili, myslíte, že by se k výše jmenovaným - Graham Thomas a Pilgrim hodil více Tea Clipper nebo Crown Princess Margareta? Tedy hlavně výškově. Děkuji, jste perfektní, že tak všem dobře radíte.

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 63.103 (?), 4.2.2009 0:20

Zdravím Radko, zrovna s těmi dvěma nemám delší vlastní zkušenosti, "Margaretu" mám zatím malou ale podle Austina má mít až 5stop a vzrůst ve stylu 'Leander' - tj. vysoký vzpřímený keř s obloukovitě rozklesávajícími se větvemi. "Crown Princess Margareta" by tedy měla být vyšší (?) než  "The Pilgrim" a "Graham Thomas". Reference pěstitelů na ní jsou veskrze kladné, velice zimovzdorná, chorobovzdorná. Možná by se musela trochu krotit řezem, ale ony ty růže v Čechách málokdy dokáží to co v Anglii.

"Tea Clipper" by se možná výškou hodil lépe, deklarují se u něj 4stopy výšky. Dobře a zdravě roste, je zimovzdorný, tvoří košatý keř, je téměř bezostný. Zářivě čajové květy s bělavým lemem při odkvětu blednou do krémově růžové - jestli je to zápor nebo klad,  toť věc vkusu. Stejně jako u "The Pilgrim" květy odkvetou po pár dnech, to je ale vlastnost tohoto typu květu.

Já fakt nevím, obě jsou krásné, bude to těžké rozhodování.

vzorkovnice 1
vzorkovnice 1
vzorkovnice 2
vzorkovnice 2

RadkaD - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 209.55 (?), 4.2.2009 13:13

Lili, děkuju, ty vzorkovnice jsou úžasné. Láká mně T. C. protože je téměř bez trnů. Myslíte, že květ Margarety je trvanlivější? Zdravím Vás

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 63.103 (?), 4.2.2009 16:38

Zatím z krátké zkušenosti se mi zdá květ CPM trvanlivější. Není ale tak veliký, jak se Austin chlubí, měl tak 7 - 8cm. Musím k ní však ještě dodat, že její oranžová barva je výraznější při rozkvětu a v chladném období (zejména k podzimu), jinak také částečně bledne - to záleží na slunci a půdě (ostatně jako většina austinek).  http://www.pbase.com/sgsmith/crown_princess&page=all

Pořizovala jsem si CPM jako růži která bude velká a vysoká (v teplých oblastech jí používají jako climber ). Důležité pro mně bylo to, že je hodně mrazuvzdorná, ptala jsem se na fórech a roste prý bez problémů i v zóně 4 v Kanadě - i tam tvoří keř veliký 5stop. 

Já vás chápu, že to rozhodování je těžké. Také tím rok co rok procházím. Řeším to tím - aby dušička měla pokoj - že si pořídím obě dvě a jsem spokojená. Můžu Vás ujistit, že se místo vždycky někde najde.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz