Skupinka 4 růží?
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.2 (?), 28.1.2009 11:36
Dobrý den paní Radko. Zkusím odpovědět. Vzpomínám si na školu, kde mne sadovnictví učil velmi významný odborník. A ten nám říkal, že se rostliny sází v lichém počtu až do počtu 11. Sudý počet je oku nelahodící. Pouze velmi štíhlé dřeviny se dají vysadit v počtu 2 a nejsou to jenom dřeviny. Třeba i domy. Vzpomeňme známá dvojčata, která byla trefena letadly. Já ale růže sázím pokud možno vždy více kusů, ale stejné barvy. Potom působí jako výsadba překrásně nejen z blízka, ale i z dálky. Týká se to ale čajohybridů a pod. nízkých růží. Nicméně bych počet 4 růží i u vyšších jako estetický problém vůbec neviděl, protože je to dřevina, která se v určitých časových intervalech poměrně pravidelně stříhá a nedosahuje tedy velkých rozměrů. Nejsou to tedy solitérní dřeviny. A potom je tady ještě další důležitý fakt, Vy z té výsadby budete mít radost a to je důležitéjší než všechna dodržovaná pravidla. Asi tak. Ať se tedy daří přeje Stanislaw
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 207.103 (?), 28.1.2009 19:12
Radko, vybrala jste si dobře, všechny jmenované odrůdy jsou krásné. Jen bych vás chtěla upozornit, že Graham Thomas je narozdíl od těch ostatních hodně vzrůstný, hravě naroste do 2 m, dokonce i víc. Měl by proto být v pozadí skupiny. Opticky to bude vypadat lépe. Zuzana V.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 89.127 (?), 30.1.2009 13:09
zdravím Radko D
Založit nový záhon na středně velké Anglické růže a přesadit tam Dark Lady je dobrý nápad. Stejně by na něj časem došlo. Jak už jste jednou začala, jste ztracená a budete určitě chtít další. Tea Clipper i Crown Princess Margareta je dobrá volba. Vzrůstných červených Anglických růží srovnatelných výškou s výše jmenovanými moc není. V úvahu přichází dvě -Falstaff (karmínově červená) a Tess of the d'Urbervilles (purpurově červená). Existují sice starší odrúdy jako červená Chianti (jednoukvetoucí) a purpurový Othello, které se u nás občas objevují v prodeji, ale ty bych nedoporučovala.Mají své problémy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 63.103 (?), 4.2.2009 0:20
Zdravím Radko, zrovna s těmi dvěma nemám delší vlastní zkušenosti, "Margaretu" mám zatím malou ale podle Austina má mít až 5stop a vzrůst ve stylu 'Leander' - tj. vysoký vzpřímený keř s obloukovitě rozklesávajícími se větvemi. "Crown Princess Margareta" by tedy měla být vyšší (?) než "The Pilgrim" a "Graham Thomas". Reference pěstitelů na ní jsou veskrze kladné, velice zimovzdorná, chorobovzdorná. Možná by se musela trochu krotit řezem, ale ony ty růže v Čechách málokdy dokáží to co v Anglii.
"Tea Clipper" by se možná výškou hodil lépe, deklarují se u něj 4stopy výšky. Dobře a zdravě roste, je zimovzdorný, tvoří košatý keř, je téměř bezostný. Zářivě čajové květy s bělavým lemem při odkvětu blednou do krémově růžové - jestli je to zápor nebo klad, toť věc vkusu. Stejně jako u "The Pilgrim" květy odkvetou po pár dnech, to je ale vlastnost tohoto typu květu.
Já fakt nevím, obě jsou krásné, bude to těžké rozhodování.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 63.103 (?), 4.2.2009 16:38
Zatím z krátké zkušenosti se mi zdá květ CPM trvanlivější. Není ale tak veliký, jak se Austin chlubí, měl tak 7 - 8cm. Musím k ní však ještě dodat, že její oranžová barva je výraznější při rozkvětu a v chladném období (zejména k podzimu), jinak také částečně bledne - to záleží na slunci a půdě (ostatně jako většina austinek). http://www.pbase.com/sgsmith/crown_princess&page=all
Pořizovala jsem si CPM jako růži která bude velká a vysoká (v teplých oblastech jí používají jako climber ). Důležité pro mně bylo to, že je hodně mrazuvzdorná, ptala jsem se na fórech a roste prý bez problémů i v zóně 4 v Kanadě - i tam tvoří keř veliký 5stop.
Já vás chápu, že to rozhodování je těžké. Také tím rok co rok procházím. Řeším to tím - aby dušička měla pokoj - že si pořídím obě dvě a jsem spokojená. Můžu Vás ujistit, že se místo vždycky někde najde.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|