Jak vypěstovat růži z řízku zakořeněného ve vodě?

host - 220.30 (?), 1.4.2015 12:07, zobrazeno: 9063x

Dostala jsem na konci léta krásnou růži k svátku a nechala jsem ji ve váze i po odkvětu. V únoru se začala probouzet rašením a taky je zakořeněná ve vodě. Nevím co s ní kde ji zasadit jestli do květináče a pak přesadit na podzim do země nebo hned jak bude teplo zasadit přímo do země. Poraďte, děkuji! 

host - 184.133 (?), 1.4.2015 13:14

Jestli má dost kořenů, přesaďte ji do květináče (cca 14), otužujte, po ledových jí dejte ven. Je-li to odrůda mrazuodolná, z jarní výsadby zakoření tak, že pod běžným krytem přezimuje, Pokud nevíte a chcete ji uchovat, přesaďte ji do nádoby 20+ a zimujte někde, kde přes zimu je okolo 5°C. Pokud máte zimní zahradu, nebo světlou a studenou chodbu, vyšší teplota jí neuškodí. Ty skleníkové krásky bývají háklivé na houbovky. 

host - 60.26 (?), 31.5.2016 9:19

Řezané růže jsou kontaminované mikroorganismy z vody ve váze, které se pak množí v jejich cévním systému, který pak dříve nebo později ucpou. To je důvod, proč se očka řezaných růží neujímají.   Musí se to nějak ošetřit. Nebo se domluvte s prodejcem, aby růže pro Vás do vody vůbec nestrkal...

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 91.93 (?), 31.5.2016 18:01

Růži zakořeněnou ve vodě bych asi nejprve zasadil do písku a postupně bych přidával substrát. Řezané růže, které už povadly ve váze, používám k očkování běžně. Některé však měly ve vodě živnou sůl, která omezuje mikroorganizmy. Očka se mi kdysi nechytala, když jsem vyštípal před očkováním obrost nad budoucím očkem. To je třeba udělat s předstihem 3 týdnů. Jiné podnože to striktně nevyžadují, ale snažím se to uplatňovat všude.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz