Doba očkování

host - 20.98 (?)
1.4.2010 22:37
Děkuji mnohokrát za rady. Asi se pokusím o něco teď ale hlavně to nechám na léto... Hezký den, PD
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 20.98 (?), 31.3.2010 19:27, zobrazeno: 6876x
Dobrý den, omlouvám se, jestli se opětovně ptám na již zodpovězené, ale v předešlých diskuzích jsem odpověď na můj dotaz nenašel... Chtěl jsem se zeptat, jestli je možno úspěšně očkovat růže i v tuto dobu? Dostal jsem se dnes k několika podnožím Červeného Pávova šípku a chtěl bych si jej naočkovat... Jestli je to možné, tak klasicky do T řezu a nebo nějakým jiným způsobem? A ještě jeden dotaz: Jak je to s popínavými růžemi, jaká podnož se používá zde? Děkuji za odpověď PD.

Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.71 (?), 1.4.2010 11:57

Podívejte se zde.

host - 20.98 (?), 1.4.2010 22:43
Děkuji za odkaz. Vilkuse mám doma, jako takovou základní rukojeť... Jen jsem se chtěl ještě zeptat, neboť co je psáno je výborný návod, ale pro mne jen návod: raději dávám přednost znalostem zkušených... Žel Bohu už se nemůžu učit u svého dědy, velkého ovocnáře na severu mělnicka, tak pobírám info kde to jde... Hezký den, PD

host - 205.68 (?), 1.4.2010 17:45

Proč ne, zkusit se to dá. Šípek musí být pod mízou, aby se dala odloupnout kůra a použité očko musí být živé, vyzrálé (třeba z nějaké řezané růže z květinářství), jinak teď čerstvé očko budete těžko shánět Očko z venkovní přezimované růže bych nebrala, bude přemrzlé. Časné jarní očkování není nic nového. Používali ho zahradníci k očkování stromkových růží už v minulém i předminulém století. Mělo to. ale jeden háček - podnože se držely přes zimu ve vlhku v bezmrazém prostředí,  rouby k očkování taktéž (stříhaly se už na podzim). Pak se v předjaří podnože v teplém skleníku probudily k životu a očkovalo se v teple skleníku. Když přišlo teplé jaro, byla už očka vyrašená, mohla jít ven a do podzimu už měla korunku. A co se týká pnoucích růží, dělají se na běžné podnože -" pávák " nebo "laxu"

Pokud si to rozmyslíte, zasaďte je do záhonu a očkujte až v létě na jistotu a s velkým výběrem růží.  L

host - 20.98 (?), 1.4.2010 22:37
Děkuji mnohokrát za rady. Asi se pokusím o něco teď ale hlavně to nechám na léto... Hezký den, PD

Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.71 (?), 2.4.2010 13:59

Já Vám držím palce a samozřejmě souhlasím, že je lépe získat rady od zkušených. Já se na to chystám taky (později), vloni jsem si nasadila do květníků pár páváků z procházky, třeba je to srandovní, ale nedovedu si představit, jak bych zkoušela očkovat u země, takhle si dám květináč na stůl a budu zkoušet a zkoušet... Chtělo by to vidět naživo :-). Tak pak napište zklušenosti. Mě třeba překvapilo, že se to očko celé zabalí do fólie, nebo jsem špatně studovala? No a můj děda byl veliký odborník přes jabloně na Křivoklátsku, prý. Dávno nežije, jak bych s ním teď ráda nějaký čas pobyla...

host - 205.68 (?), 14.4.2010 21:25

Zabalit do folie ho můžete, ale nemusíte. Je to prý pro něj dobré, že je ve vlhku a lépe se ujme. Ale nesmí v té folii být dlouho. Po zhruba třech týdnech by se mělo odbalit. Pokud ho necháte dlouho, zapaří se. Když ho odbalíte brzo, očko nemusí být dobře srostlé. Já očka vážu folií, ale očko samotné nepřekrývám, nechám ho vykukovat, už proto, že je vsazuji s řapíkem a to by technicky nešlo. Když řapík odpadne vím, že se povedlo a pak nemusím s odbalováním pospíchat, některá pozdě očkovaná očička nechávám zabalená až do jara.  L

host - 61.239 (?), 17.3.2023 19:47

Kdy je správná doba na venkovní očkování?

host - 81.144 (?), 18.3.2023 1:55
A čeho?
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty