Co s neznamymi ruzemi?

host - 243.20 (?)
30.8.2009 12:56
Souhlasím, hlavní řez růží (cca "na tři očka", podle odrůdy) je vhodné nechat až na časné jaro, nejlépe v době od konce mrazů do rašení pupenů (uvádí se zhruba doba, kdy kvete zlatý déšt). Mírné zkrácení růží (na polovinu až třetinu) těsně před zimou má smysl hlavně u mladých sazenic, aby se zmenšila odpařovací plocha listů, čímž se trochu uleví mladému a nevyvinutému kořenovému systému. U vyzrálých růží zpravidla stačí jen ostříhat šípky. Řezání "definitivním" řezem už na podzim riskujeme, že z velkých řezných ploch se bude přes zimu zbytečně odpařovat voda a že některé větve přes zimu uhynou a na jaře už nebudeme mít z čeho uhynulé větve nahradit.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 29.8.2009 17:12, zobrazeno: 5059x

Zdravim,

za posledni 2 roky jsem rizkovanim namnozil nekolik ruzi, o kterych nevim vubec nic. Soucasne jsem i nejake ruze koupil, ale ukazalo se, ze stitek neodpovidal rostline (a to to bylo normalni zahradnictvi, ne zadny hobbymarket!).

Namnozene ruze jsou moc hezke, ale zatim mi nikdo neurcil o jake ruze jde. Jak se k nim mam chovat? Nekter budou pnouci, jine ne. Pokud predpokladam, ze to neni pnouci ruze, mam je pravidelne rezat, nebo nechat s drobnym vychovnym rezem svemu osudu? Mam je v miste, u pnoucich, takze maji krasne kam rust.

Nektere ruze jsou puvodem z Holandska (klasicke kupovane v kvetinarstvi, po odkvetu orezany a dany do zeme... vcera jsem jednu zrovna presazoval a neveril jsem jaky stihla za rok vytvorit koren. Pripadal jsem si jako v te pohadce jak tahali repu ;-)). Maji ruze pestovane v NL nejake specialnejsi pozadavky, nebo to mam nechat na prirode?

Jaky je nazor profiku na rizkovane ruze? Je tam nejaky problem s pravokorennosti (napr. jako u revy vinne s revokazi), nebo je to jen neprakticke pro hromadne mnozeni ve skolkach?

Martin

host - 185.138 (?), 29.8.2009 22:02

K důvodům pro a proti pravokořeným růžím už tu diskuze byla. Šípek má bujnější kořenový systém, dodá více živin. Druhý argument je právě ten počet oček.

U těch holandských růží ukáže až zima, jestli to zvládnou. Rozhodně budou chtít přikrýt a seřezat na zimu.

Pokud necháte čajohybridy nebo floribundy bez řezu tak málo kvetou. Navíc je vhodné je zkrátit před zimou, aby se nevysilovaly.

host - 125.64 (?), 30.8.2009 10:53

Nepokládám se za odborníka na růže, ale řez před zimou bych si velmi rozmyslela. Osobně růže na zimu neseřezávám vůbec, řez provádím na jaře, cca koncem března, podle počasí. Mám dojem, že ve zdejší diskusi je možné najít příspěvky i o řezu růží, podzimním i jarním. A.

host - 243.20 (?), 30.8.2009 12:56
Souhlasím, hlavní řez růží (cca "na tři očka", podle odrůdy) je vhodné nechat až na časné jaro, nejlépe v době od konce mrazů do rašení pupenů (uvádí se zhruba doba, kdy kvete zlatý déšt). Mírné zkrácení růží (na polovinu až třetinu) těsně před zimou má smysl hlavně u mladých sazenic, aby se zmenšila odpařovací plocha listů, čímž se trochu uleví mladému a nevyvinutému kořenovému systému. U vyzrálých růží zpravidla stačí jen ostříhat šípky. Řezání "definitivním" řezem už na podzim riskujeme, že z velkých řezných ploch se bude přes zimu zbytečně odpařovat voda a že některé větve přes zimu uhynou a na jaře už nebudeme mít z čeho uhynulé větve nahradit.

host - 185.138 (?), 30.8.2009 18:15

Nenapsal jsem to, ale přesně tak to dělám, zkrátím před zimou růže (čajohybridy) cca na polovinu a až na jaře je zkrátím hlouběji.

Pnoucí růže jen upravuji a vyvazuji.

host - 176.18 (?), 30.8.2009 23:41

Růže se před zimou nezkracují! Jen se nemá od konce července hnojit dusíkem, aby výhony stihly do zimy vyzrát. Dělá se až jarní řez.  Lída

host - 143.205 (?), 31.8.2009 8:23

To LIDA

Tak nevím, asi to celý život dělám špatně, když je seříznu na podzim částečně, tak jak to dělaly moje maminka a babička.  Asi byly jen pouhé zahradnice nebo je to jinak ?... JITa

Ostatně, pokud si stačím všimnout údržby profesionálních zásahů údržby na veřejných prostranstvích, které jsou osázené růžemi(a není ani tak důležité jakými druhy), vždy je tam podzimní úprava vidět.  Firmy jsou za to také placené.  Z toho plyne, pokud by tento řez nebyl žádoucí, nedostane jej firma zaplacený.  JITA

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz