Zapěstování kmínku z výhonu

host - 79.232 (?)
7.7.2010 22:54

Mam ten isty pripad.Dvojrocne sadenice NERO a MOPR po vylomeni zalistkov vyhanaju z ociek spoza listov ktore by podla mna mali tiez vyhanat az na buducu jar tiez neviem co to mohlo sposobit a co dalej robit.Vylamovat tieto nove vyhony z ociek? Ako sa to prejavi v buducom roku z coho vypucia nove letorasty? 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 244.2 (?), 1.7.2010 12:38

Díky moc, to jsem chtěl slyšet. Též si myslím, že troška rozhozeného cereritu nebo ten Kristalon nic nezkazí. Budu se držet hesla "nic se nemá přehánět" a uvidím. Díky...

starling - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (156) - 59.152 (?), 2.7.2010 22:34

A klidně můžete použít i nějaké hnojivo na list. Já používám Vinofert.:-).

host - 16.70 (?), 3.7.2010 11:37

OK, já ho vyzkouším, jestli teda bude někde k mání. A jak často se zhruba aplikuje nerad bych to zase přehnal. Dávkování ale asi bude na obalu, že? Normálně se nastříká nějakým rozprašovačem na listy a rostlinu?

starling - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (156) - 59.152 (?), 4.7.2010 23:42

Používám ho každých 14 dní. Dávkování podle obalu, spíš raději o něco méně.Nevím jestli ještě Vinofert seženete, kupoval jsem ho již dříve, ale určitě bude v prodeji něco podobného.Prostě jakékoliv listové hnojivo na révu.A hlavně provádějte postřik brzy po ránu, dokud ještě nepálí sluníčko.:-).

host - 84.138 (?), 5.7.2010 23:07
dvojročná sadenica odrody Dačnyj zrezaná na jar na jedno očko po vylúpnutí "vlkov" vyháňa z očiek spoza listov, ktoré mali začať hnať až budúcu jar, po vytvorení kmienika. čo s tým ďalej? aj tie vylúpňuť? z čoho potom zapestujem kmienik, keď hlavný výhon sa už teraz rozvetvuje? ešte sa mi to u révy nestalo... vaše skúsenosti?

host - 79.232 (?), 7.7.2010 22:54

Mam ten isty pripad.Dvojrocne sadenice NERO a MOPR po vylomeni zalistkov vyhanaju z ociek spoza listov ktore by podla mna mali tiez vyhanat az na buducu jar tiez neviem co to mohlo sposobit a co dalej robit.Vylamovat tieto nove vyhony z ociek? Ako sa to prejavi v buducom roku z coho vypucia nove letorasty? 

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 8.7.2010 0:24

S odkazem na dva předešlé příspěvky bych rád bych podiskutoval na téma "vylamování zálistků". Mám takový pocit, že se tato procedura značně démonizuje a mnozí pěstitelé systematicky a pečlivě vylamují veškeré zálistky, aniž by si uvědomovali, proč to vlastně dělají. Jako kdyby byly zálistky nějakou chorobou. Já osobně spatřuji přínos vylomení zálisků pouze v prosvětlení keře v oblasti hroznů při jejich dozrávání, případně v redukci listové plochy v příliš zahuštěných partiiích. Jinak jsem k vylamování zálistků spíše skeptický a provádím je omezeně. Nepozoruji, že by to rostlinám nějak ubližovalo ani nepozuruji zhoršení úrody. Navíc zejména u mladých rostlin mají zálistkové výhony důležitou funkci alternativních (sekundárních) letorostů, které v případě poškození hlavního letorostu přebírají jeho funkci a nahrazují jej. Ptám se tedy, jaké jsou jiné důvody pro doporučované vylamování zálisků?

A na dotaz, co dělat když po vylomení zálistků začaly předčasně rašit bazální pupeny letorostu, bych poradil asi toto: pokud byly zálisky vylomeny na budoucím tažni, a pokud ze všech perspektivních plodných pupenů nyní předčasně raší nové letorosty, nechal bych je volně růst s cílem jejich dostatečného vyzrání. Redukci těchto výhonů provést případně až po jejich dostatečném vyvinutí, kdy se vyjasní kvalita a počet plodných oček pro příští rok. Zatím je totiž ještě dostatek času na to, aby si rostlina stačila vytvořit alternativní zásobu plodných oček pro příští sezonu.

host - 84.138 (?), 8.7.2010 16:17
vďaka za odpoveď Wimpi. v mojom prípade sa naozaj jedná o predčasné rašenie bazálnych pupeňov. ešte som sa s tým nestretol, iné odrody viniča mi to nerobili po vylomení zálistkov, že by bazálne očko vyrašilo ešte v tom istom roku. je možné, že som ich vylamoval príliš skoro alebo ten rast budúceho ťažňa je príliš bujný. takže podľa Vás je lepšie nechať rozvetviť révu, keď raší z bazálnych očiek. ako potom na jar vykonať rez na týchto bočných výhonkoch, na jedno očko? vždy to robím tak na jar pri dvojročných sadeniciach, že na hlavnom ťažni nechám 5-6 očiek a ostatné vylúpnem. čo teda s bočnými výhonmi na jar?

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 8.7.2010 23:50

Bohužel, neznám aktuální situaci na Vašem keři, proto se mi nyní obtížně radí. Pokud byste ale opět vylomil nově vyrůstající výhony z bazálních pupenů, obávám se, zda adventivní (záložní) pupeny budou plodné. S tím nemám zkušenost, neboť takto jsem dosud neexperimentoval. Myslím si ale, že pravděpodobně plodné nebudou.

Existuje ale jiný způsob, jak dosáhnout v příštím roce plodnosti: Vyberte z nově rašících sekundárních výhonů ten nejvitálnější a nejlépe postavený. Z něho lze vychovat nový plodný letorost pro budoucí tažeň. Tento vybraný výhon nyní podpořte v intenzivním růstu zaštípnutím původního (primárního) letorostu a rovněž i zaštípnutím (nikoli vylomením) všech ostatních sekundárních výhonů. Tento Vámi vybraný výhon udržujte trvale v růstu a potlačujte růst ostatních neperspektivních výhonů. Vzhledem k příznivému současnému datu - počátek července, máte velkou naději, hraničící s jistotou, že nově zapěstovaný výhon dostatečně vyroste a vyzraje tak, abyste na něm získal potřebných 6÷8 plodných oček.

Doufám, že to, co jsem zde stručně popsal bude srozumitelné...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz