Spon moštových odrůd vinné révy



Kibirad - (2) - 67.221 (?) 
19.3.2024 14:30, zobrazeno: 218x

Dobrý den, 

chtěl bych si zařitid takovou mikroviničku na kousku pozemku co mám k dispozici. Vzhledem k tomu, že se jedná o opravdu malý kousek 10 x 3 m, tak přemýšlím v jakém sponu vysázet révu aby to mělo ještě smysl. Z hlediska odrůd přemýšlím o odrůdách Solaris, Muscaris, Hibernal a Cabernet Cortis. Ve výsledku bude vysázena pouze jedna, dvě odrůdy a i tak si myslím že bude problém naplnit alespoň menší demižon. 

Současně bych se rád vyhnul přehnaným zeleným pracem, tak přemýšlím jestli by například zhuštěná výsadba nepomohla. V tuhle chvli přemýšlím nad rozestupem uliček 1m a sponem révy 0,7m. Je takto zhuštená výsadba až moc hustá? Bylo by vhodné pro takto hustou výsadbu založit i kmíněk níže? Tj. 0,5 m nad zemí? Z hlediska střihu uvařuji nad rýnsko hessenský vedením. Ve výsledku mám tedy zájem o nějaké připomínky, hlavně od pěstitelů se zkušeností s popsanými odrůdami. Děkuji. 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 66.55 (?), 19.3.2024 20:14

Pokud se moštové odrůdy pěstují v hustém sponu, tak ve vzdálenosti v řadě 0,5 -1 m. Sám zkouším 0,5-0,7 m. Myslím si ale, že při takto hustém sponu by řady měly být od sebe nejméně 1,5 m, sám mám minimum 2 m.
Kmínek nechávám cca 80 cm, níž bych nešel.
Co se týká odrůd, netuším, jaké jsou Vaše podmínky. Zkoušel jsem kromě Hibernalu všechny Vámi zmíněné odrůdy. U Solarisu a Cabernetu Cortis bude při takto husté výsadbě problém se zelenými pracemi, protože tyto odrůdy mají velké listy. Z toho vyplývá problém s padlím, ke kterému nejsou moc odolné, jen průměrně. Hibernal zase spíš v první polovině vegetace mívá spíše problémy s plísní révovou, ke které v tomto období náchylný. Za mě je nejlepší odrůdou Souvignier Gris, nevyžaduje tak intenzivní zelené práce, k plísni je dobře odolný, proti padlí stačí většinou jedno ošetření. Ale nepatří mezi nejranější odrůdy,  kam ovšem nepatří ani Hibernal.
bred_ik

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika