Kordjanka, Prim, Bianca a spol. - srovnání

host - 16.244 (?)
10.4.2017 21:07

Děkuji za ilustrativní fotky Suvenyr vs. Dakona, zde je opravdu patrný rozdíl ve tvaru bobulí.

K tomu přeplozování některých odrůd, to by bylo na samostatnou diskuzi, já to řeším tak, že řežu pouze na 1 tažeň cca 8 oček,  pak ještě provádím u velkoplodých stolních redukci, většinou tak, že hrozny půlím, tzn. že odstřihnu půl hroznu. Když jsem redukci neprovedl, konec hroznu stejně neuzrál a ještě se to podpsalo na růstu. Méně je někdy více.

O tom žádná, že velkoplodé odrůdy dobře vypadají, ale při špatném vyzrání je to bída a jeden potom vezme raději zavděk drobnými bobulemi moštových odrůd.

Karel JM

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 16.244 (?), 10.4.2017 21:07

Děkuji za ilustrativní fotky Suvenyr vs. Dakona, zde je opravdu patrný rozdíl ve tvaru bobulí.

K tomu přeplozování některých odrůd, to by bylo na samostatnou diskuzi, já to řeším tak, že řežu pouze na 1 tažeň cca 8 oček,  pak ještě provádím u velkoplodých stolních redukci, většinou tak, že hrozny půlím, tzn. že odstřihnu půl hroznu. Když jsem redukci neprovedl, konec hroznu stejně neuzrál a ještě se to podpsalo na růstu. Méně je někdy více.

O tom žádná, že velkoplodé odrůdy dobře vypadají, ale při špatném vyzrání je to bída a jeden potom vezme raději zavděk drobnými bobulemi moštových odrůd.

Karel JM

host - 19.131 (?), 11.4.2017 10:09

Byl bych nerad, kdybychom všechny velkoplodé odrůdy házely do jednoho pytle. 

Je pravdou, že mnoho odrůd s velkou bobulí za nic nestojí.

Na druhé straně taková dobře vyzrálá Arkadia, Vostrorg nebo Talisman...

host - 136.144 (?), 21.6.2025 13:18
U stolních odrůd s velkými hrozny je potřeba nechat víc listové plochy a je na každém pěstiteli jak se s tím popere, jestli 8 půlených hroznů a nebo 4 celé hrozny a ze zbylých 4 oček nechat pouze listovou plochu bez hroznů, případně zapojit více fazochů (zálistků).

host - 136.144 (?), 22.6.2025 7:08
Tak jsem vám to našel přímo ze zdroje Pěstujeme révu vinnou. "Některé stolní odrůdy mají tak těžké hrozny, že i při jednom hroznu na letorost není listová plocha dostatečně velká pro jejich výživu, a proto se musí ponechávat na keři několik letorostů bez hroznů." Váš zásah s odstraněním části hroznu má příznivý vliv na velikost bobulí. "Hned po nasazení bobulí se započne s proředováním počtu bobulí tak, že se odstříhá jednotlivé bobulky, nebo malé části třapiny jen s několika bobulkami. Zbylé se rychle zvětšují." Ono je to na přečtení celé knížečky, protože záleží hodně na době kdy se tyhle a jiné zásahy dělají a podle toho pak mají různý efekt. Já jsem něco zkoušel pokusně u odrůdy Ajvaz, protože jsem doposu nic většího nepěstoval.

host - 136.144 (?), 21.6.2025 12:52
Nenám nyní čas to dohledávat, ale jedna z hodně rozšířených odrůd pro výrobu vína má podle popisu kopřivové aroma, ale o stolní Prim se nejedná.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz