Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Ospravedlňujem sa za nepochopenie, no v príspevku Ste napísal   "ja osobne ľutujem čas, prácu a peniaze vynaložené na moderné "superodrody". S pozemku som ich všetky odpratal".   Tak som nadobudol taký pocit.

Vyšľachtenie super odrody iste nie je možné. Kto určí aké má mať vlastnosti? Každý má iné priority a požiadavky na svoju super odrodu. Každú odrodu treba rajonizovať, niekde bude dávať super výsledky, inde sa dariť nebude. Ak Ste nebol spokojný s novými odrodami, možno ste len nemal, alebo nevytvoril pre ne vhodné podmienky.

"v prípade viniča je konvenčné šľachtenie jednoznačne mlátením prázdnej slamy. Je to cesta, ktorá už zhruba dvesto rokov nikam nevedie."

S týmto sa bohužiaľ súhlasiť nedá. Sú tu evidentné výsledky, ktoré zámerne nechcete vidieť. Apropo v tých dvesto rokoch je zahrnuté aj skoro celé obdobie šľachtenia samorodákov. Ak jestvuje odroda s rovnakou odolnosťou ako samorodáky a v kvalitatívnych vlastnostiach je omnoho lepšia, je to mlátenie prázdnej slamy? Takýchto odrôd je mnoho.

Nie je to len debata o viniči. Je to o povahe ľudí. Vždy v populácii budú ľudia s otvorenou mysľou pre novinky, taký novátori. A budú aj ľudia, ktorý obhajujú to staré a odskúšané. Nie je to dôvod na to, aby sme sa vadili. To je práve tá rôznorodosť, veď nemusíme byť všetci rovnaký. Nemusíme sa síce chápať, ale vadiť sa, to teda nie.

To čo pestujem sa snažím zhodnotiť a potom sa rozhodnem čo ostáva, čo pôjde preč a čo posadím vo väčšom množstve. Žiaľ samorodáky mi nevyhovujú hlavne konzistenciou dužiny.  Vyhrávajú nové šľachtené odrody. Možno mám pre ne vhodnejšiu klímu, alebo viem pre ne vytvoriť potrebné podmienky. Keď vám dieťa vypľuje samorodák so slovami "tie kôstky nechcem a šupka mi stojí v hrdle" a následne zpráska kilový strapec Talizmanu, asi to o niečom svedčí. Deti sa nevedia pretvarovať. Ale sú aj dedovia, ktorý na svoje samorodné vínečko nedajú dopustiť. Každý máme iné predstavy o tom čo je pre nás dobré. Pozdravujem, Radovan

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika