Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Chariton (Talisman x Pamjati Negrulja)

Sezóna rychle končí, zbývá obrat hrozny několika posledních odrůd, zejména určených k uskladnění. Ještě bych se ale chtěl vrátit k jedné prakticky neznámé odrůdě, a to i na východě. Jde o odrůdu Chariton ukrajinského šlechtitele Andronova. Ten je na východě už téměř zapomenut, protože jeho odrůdy byly po počátečním velkém očekávání (vyvolaném zejména Andronovem) často shledány jako "šlechtitelský brak" (citát z jednoho ruského fóra). Pamětníci si možná ještě vzpomenou na jeho odrůdy ne tak dávno nabízené Slovplantem (Deva Marija, Uljana, Melitopolskij černyj atd.). Kde jim je konec, Slovplant již má z jeho odrůd na nabídce pouze muškátovou Marusju a spíše moštový Zavet.

V Polsku ve městě Lubin (polsko-německá hranice, asi 100 km od Liberce) žije velmi známý pěstitel a prodejce sazenic východních odrůd stolní révy Krzystof Olifirowicz (více než 200 odrůd). Každý rok dělá rankingy odrůd podle barev slupky (světlé, růžové a tmavé) a zaujalo mne, že mezi růžovými se v letech 2016 i 2017 umístila pro mne dosud zcela neznámá odrůda Andronova Chariton. Podíval jsem se na její popis detailněji a když jsem zjistil, že umístění odrůdy v rankingu není jen marketing (cena sazenice od polského pěstitele byla hodně nízká - konkrétní raději nebudu uvádět), tak jsem si na podzim 2017 jednu sazenici koupil. A nelituji, jednak na základě zkušeností polského pěstitele (Chariton byl první mezi růžovými odrůdami i v roce 2018), jednak na základě první plodnosti v mém vinohradu.

Dále budu uvádět zejména informace z Polska, posléze i vlastní zkušenosti. Tedy odrůda má bobule tmavě červenofialové barvy (zřejmě podle roku, já bych je řadil spíše do tmavých než růžových). Velikost bobulí je deklarována na 10-12 g, v Polsku ovšem i 18 g. Hmotnost hroznů má být kolem 700 g, v Polsku jsem viděl na obrázku skoro 2 kg. Chuť bobulí je příjemná harmonická, s lehkým muškátem. Zraje na úrovni Talismanu nebo lehce po něm, chvíli vydrží na keři, je možno ji sklízet mezi posledními. Má sice ženský typ květu, ale opyluje se výborně. Na prvním snímku je ukázka Charitonu v Polsku.Chorobami netrpí, roste silně.

U mne, jak výše uvedeno, první malá úroda. Hrozen proto ještě není deklarované velikosti, ale bobule již ano (viz další snímky). Lze očekávat, že další roky se jak hrozny tak bobule ještě zvětší.  Potvrzuji výbornou chuť plodů se slabým muškátem. Bobule jsou chrupkavé, asi příští roky vyzkouším i skladování. Právě v době zrání a snad i v možnosti skladování spatřuji největší výhodu této odrůdy. Sklízel jsem letos v polovině října a bobule byly stále ve skvělém stavu, na rozdíl od mnoha jiných raně středních odrůd. Na základě svého pozorování i zkušeností z Polska považuji odrůdu Chariton za cenný příspěvek pro teplé polohy, kvalitních odrůd pro polovinu října a pozdější dobu není vůbec mnoho. Hmyzem nebyl příliš napadán.

Zatím to vypadá, že i autor "šlechtitelského braku" se může někdy trefit do černého. Pro mne je Chariton jedním z objevů obtížné sezóny 2019. Doufám, že Chariton v mém vinohradu bude v příštích letech podobný Charitonu v Polsku.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 15.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika