Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Mariša

Mariša je další odrůdou šlechtitele Anatolije Bačinského, která byla šlechtěna za účelem zvýšené mrazuodolnosti. Je z křížení Podarok Zaporožju x Kišmiš zimostojkij, podle Bačinského z řízků držených 24 hodiny v mražáku při teplotě -28 vyrašilo 60 % oček.. Já mu věřím, i když zkoušet to nebudu (ledaže by skutečně přišel takový mráz). Jako bonus získala odrůda výbornou skladovatelnost, asi před týdnem ukázal Bačinskij Marišu na you tube a tvrdil, že skladovatelností může nahradit Moldovu.

Jaké má mít Mariša další vlastnosti? Hmotnost bobulí byla původně deklarována na 8-10 g, před týdnem už ovšem Bačinskij hovořil o 6-7 g. To mohu potvrdit (viz přiložený snímek), možná to ale bude ještě lepší. Květ je ženský, ale opylení má být výborné. Hrozny 500-1200 g, zrání střední, tak 135 dnů (rozhodně před Moldovou). Bobule mají docela tuhou dužninu, což je předpoklad pro dobrou skladovatelnost. Cukernatost 18-20%, kyseliny nízké. Harmonická chuť. Velmi vysoká úrodnost (2-3 hrozny na výhon), nutno normovat úrodu. Velmi dobré vyzrávání výhonů, odolnost proti chorobám 3-3,5.

U mne dvouletý keř, který letos poprvé zaplodil. Normálně bych o této odrůdě ještě nepsal, ale z důvodu serióznosti autora a výjimečných vlastností odrůdy činím výjimku. Jek je vidět na snímcích, realita zcela potvrzuje deklarované vlastnosti. Úrodnost je skutečně hodně vysoká, na nijak extra silné sazenici již druhým rokem bylo 5 hroznů, i když zatím menších. Hmotnost bobule odpovídá, rovněž jejich chuť. Také pevnost bobulí napovídá, že by mohly být skladovatelné do příštího roku. To ale teprve musím vyzkoušet. Už jsem chtěl Marišu o víkendu sklidit (stejně jako další odrůdy určené ke skladování), ale když jsem viděl předpověď počasí do konce října, nechám to na listopad.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika