Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Rajskij

Odrůda Rajskij (na snímku) byla svého času prodávána Slovplantem jako "Super skorá bezsemenná modrá odroda", měla mít dobu zrání 80 až 90 dnů a bobule 6-10 g.(na webu Slovplantu je možno údaje stále nalézt, jakkoliv se tam tato odrůda již neprodává).

Problém je v tom, že se nejedná ani o superranou odrůdu (rozhodně ne pod 100 dnů, letos u me teprve dozrává) ani o odrůdu bezsemennou (semínka tam jsou a jde o regulérní semena, nikoliv rudimenty). Samozřejmě ani velikost bobulí se zatím neblíží 6 g, ale jde teprve o první plodnost, snad se to zlepší.

Šlo a stále jde o oblíbenou hru některých ruských a ukrajinských šlechtitelů (autor této odrůdy - nedávno zemřelý V. U. Kapelušnyj tím byl proslulý) udělat kolem některé odrůdy obrovský humbuk (dnes by se řeklo marketingovou akci), na prodeji rostlinného materiálu vydělat slušné peníze a po pár letech, když už odrůda začne na vinících kupujících plodit, se obrnit mlčením a "vytáhnout" z rukávu něco jiného.

Bohužel na tuto hru přistupují i někteří prodejci, kteří takové odrůdy "pustí" dále do světa s informacemi nekriticky přijatými od autora (samozřejmě to nemají jednoduché, každý chce novinky a hned). Zajímaly by mne zkušenosti vinařů, kteří si odrůdu Rajskij od Slovplantu koupili. Zatím totiž váhám, zda to s ní ještě rok zkusit anebo udělat krátký proces.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika