Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

V tomto desetiletí je u nás pozdní jarní mráz už po čtvrté. Naštestí letos přišel poměrně brzi, takže určitě nějaká úroda bude. Více bývají poškozené odrůdy s menším hroznem, kde je zapotřebí do kg velký počet květních lat. Čím později jarní mráz přijde /Pankrác, Servác, Bonifác/, tím bývá úroda nižší.

U modrých odrůd jako SV, ZW, Dornfeldr, Acolon, bývá z podoček úroda normální, to platí i pro úrodně stolní odrůdy Pola, Chrupky, Vostorg, Alden.

Většinou dobrou úrodů dá navzdory mrazíkům i je Cabernet Sauvignon, který pozdě raší. 

Nevýhodou sklizně z podoček je ztráta 2 - 3 vegetačních týdnů, takže úroda bývá kyselejší.

Úrodu z podoček ovlivňuje i násada v minulém roce. Pokud byly keře přetíženy úrodou, podočka bývají jalová. Pokud řežete na menší zatížení, bývají podočka více plodná.

V případě silných zimních mrazů / u nás v roce 2005/ zmrzla i podočka a mnoho odrůd bylo úplně bez hroznů. Zkusili jsme letním řezem podpořit růst zálistků, ale bylo to hodně pracné a s malým efektem. Dobře nám zaplodily ranné stolní odrůdy, ale napři Sauvignon už vůbec nedozrál.

Myslím, že v případě totálního poškození je lepší vinici nechat odpočinout, vypěstovat nové dřevo a soustředit se na sklizeň v příštím roce.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika