Zdravím, taky řeším pořízení lisu na ovoce a révu.Letos mám lis zapůjčený od souseda, klasiku, litinová mísa a v ní šroub s trapézovým závitem, koš s latěk asi z buku, objem koše asi 20 litrů.Vylisoval jsem dobře,ale tento typ se mi ale nezamlouvá,potravinářská barva se časem odlupuje z mísy a šroubu.Pořídím si lis,kde nádoba na mošt bude z nerezu a tlačný šroub se bude do koše zasouvat z hora,bude upevněn na konstrukci lisu,něco podobného jako dřevěný lis uvedený v prvním příspěvku.Možná by stálo za to pouvažovat,zda i koš by nemohl být ze silnějšího perforovaného nerezového plechu.Množství révy na obrázku v přepravce jsem ručně zbavil střapin asi za cca necelou hodinu,pak ručně po částech rozdrtil na rmut a nechal fermentovat.Za pár dní jsem lisoval, jelikož bylo hodně samotoku tak rmut zaplnil cca 1/4 koše.Vylisoval jsem 11,7 litrů moštu.U bílých odrůd jsem lisoval také přepravku a ještě asi 8 litrový kýbl hroznů,taky ručně odstřapil,tam bylo asi 11 litrů moštu.Takže můj lis bude tak na 20-25 litů objem koše,to bohatě stačí,můžu přece lisovat po částech a není třeba velké lisovací síly.Příliš široký koš nechci,tak 28 cm vnitřní průměr a výška bude do 40 cm.K lisování hroznů si ale pořídím mlýnek na drcení bobulí.Na jablka mám vyhotovený elektrický nerezový drtič.Martin