Díky, pane Paľo. Šlo ale jen o resumé posledních let na základě zkušeností. Poslední dobou mám pocit, že čím víc času problematice věnuji, tím více tápu. Od výživy počínaje přes pěstování, ochranu až po výrobu vína, vše je tak svázáno, až to hraničí s achymií :-).No ale to jsem se nechal unést...
Vinohrad je na JM. V dobrém roce se slupka postupně vybarvuje do růžova již od půlky září, pokud si dobře pamatuji. To bych ale spíš považoval za přechod od buketní po fyziologickou zralost, která - snad se nepletu - nastává u mého Hibernalu na začátku října.
Ročník 2010 byl specifický, víno pravděpodobně obsahovalo více kys. jablečné (KJ), i když je to jen úsudek založený na pozorování stavu počasí a konzultování literatury. Na biolog. odbourání kyselin neboli JMK jsem neměl odvahu, proto jsem snižoval celkový podíl kyselin redukcí kys. vinné (KV), a to vysrážením do vinného kamene.
Další 2 ročníky omrzly, proto ten měsíc zpoždění. Zas to přineslo novou zkušenost, jak jsem psal výše.
Pokud se týče odkyselování CaCO3, již poněkolikáté neodkyseluji víno, upravuji rovnou mošt. Když jsem dělal zkušební vzorky na vínu onoho ročníku 2010, ani jednou se mi při dostatečném odkyselení nepodařilo zachovat chuť, ba ani barvu. Tím se akorát potvrdily staré pravdy v příručkách, že s uhličitanem vápenatým je potřeba opatrně, raději méně, a pokud možno, ještě na nevykvašeném.
-FD-