Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Reaguji na příspěvek pana Josefa : Ten řez za účelem zajištění vámi udávané rovnováhy má smysl u rostlin, které mají porušené, či zakrácené kořeny. U našich dvou diskutovaných keříků se to jednoznačně netýká keříku č. 1, ten byl totiž zasazen již na jaře loňského roku a jeho kořenový systém se tudíž v průběhu vegetačního období loňského roku adaptoval a rozrostl a je v rovnováze s nadzemní částí rostliny. (Dokonce bude v mírné převaze v případě, že určitá nadzemní část umrzla). U keříku č. 2 je to diskutabilní, paní uvedla pouze to, že byl zasazen loni na podzim. Z toho, co vidím na fotografii pochybuji, že se jednalo o zasazení prostokořenné rostliny, ty se totiž na podzim běžně neprodávají a taková rostlina by určitě měla zastřiženou nadzemní část právě na ta ± dvě očka. Spekuluji, ale nejspíše šlo o kontejnerovanou sazenici, které se prodávají nejen na jaře, ale i v létě a na podzim. Takže kořeny budou rovněž OK neboť (v kontejneru) by bez nich rostlina nenarostla do současných rozměrů.

Tím, že jsem doporučil, aby si réva sama rozhodla které pupeny je schopna vyživovat nijak neublížíme. Navíc se jedná se pouhou fázi počátečního narašení, po níž bude následovat   vyslepení (= vyloupnutí) všech nadbytečných výhonů pro zapěstování požadovaného tvaru, což je u révy zcela neškodná kosmetická operace, bežně prováděná.  Réva není ovocný stromek ale liána, její vegetativní schopnosti jsou odlišné, podstatně vitálnější.

Jinak si myslím, že diskutovaný "problém" je v podstatě malicherný, protože a ať už se rostlinky ponechají k samovolnému narašení, či se zastřihnou u země, v obou případech si s tím poradí a dál porostou. Réva je totiž nezmar.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika