Ne ne, autor příspěvku nezaměnil mangan (Mn) za hořčík (Mg), to že deficit hořčíku je u většiny odrůd svádí k tomu, že to je jen a pouze hořčík, co révě schází. Například i u nás ceněná moštová odrůda Dornfelder, která byla vyšlechtěna roku 1955 v Německu, ve Státním učebním a výzkumném ústavu vinařském ve Weinsbergu (šlechtitel August Herold) je v Německu pěstována na 8.185 hektarech je (jak se v odborné literatuře uvádí) náročná na vyváženou výživu s důrazem na dostatek hořčíku a manganu a jejich poměr by měl být 2:1!!! To znamená výrazně vyšší požadavek právě na Mn tj. mangan, než většina odrůd! Nevím, jak mají obě původem německé odrůdy Dornfelder a Solaris geneticky blízko, třeba mě někdo doplní. Mě by ale hlavně zajímalo, jak resp. čím doplnit oba makroprvky v tomto poměru?