Zanedbaná zahrada - co dělat?



host - 165.36 (?) 
19.9.2009 9:38, zobrazeno: 12945x

ahoj!

jsem úplný laik, ale vždycky jsem chtěla zahrádku. teď to vypadá, že ji konečně budu mít. je to zahrádka na rovině, asi z poloviny jí stíní vysoké stromy, na zahrádce je vysoký smrk a borovice, pár jabloní, třešeň a zarostlé keříky, kapradí, v půdě jsou kameny - dříve asi jako okraje záhonků, plot obrostlý nějakými planými pnoucími rostlinami. celkově nebyla zahrádka v posledních letech moc udržovaná a já jako úplný začátečník netuším, co dělat a co ne - abych pak něčeho nelitovala.

určitě je potřeba vyměnit plot. co ale pak? můžete mi poradit třeba i nějakou dobrou knížku, kde by se neřešilo pěstování kytiček, ale úprava pozemku na fungující zahrádku?

díky moc

bobina

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 176.18 (?), 19.9.2009 12:30

Nejdříve si musíte ujasnit, co od zahrádky převážně očekáváte - rekreaci v přírodě? posezení s přáteli? květiny a keře? ovoce a zeleninu? bazén? skalku? Podle toho buď vybírejte knížky, nebo se poraďte s architektem. Důležité je v počátcích i ujasnit si potřeby a možnosti technického zázemí - voda, elektřina a provozního zařízení - uložení nářadí a strojů, kompostu ap. Hodně pohody a potěšení Vám přeje Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 165.36 (?), 20.9.2009 13:30

zahrádka je plná kamenů, takže na skalku bude materiálu dost. je tam i skleník, takže si i něco vypěstuji.

co ale chci řešit, je blbé umístění keřů - vše je halabala rozházené po celé zahráce. dají se přesadit túje? jsou asi 2m vysoké. pak taky velký keř ptačího zobu - do délky asi 1,5 metru. a co rybíz? dají se přesadit? a jak to udělat? nerada bych je likvidovala, ale na stávajících místech fakt zůstat nemůžou.

začít chcme tím, že upravíme prostor před zahrádkou - je zarostlá nálety a tak to vše chceme vykácet, aby nám šlo na zahrádku více světla. jak se vlastně ukládá nasekané dřevo? budeme ho mít jen na spálení, ale ptám se radši.

pak budeme tahat šutry ze zarhádky - mají tak 20cm v průměru a kdysi tvořily okraje záhonků. z nich pak asi skalku, popřípadě okraje chodníčků.

no a pak teda ještě zarýt veškerou trávu a kytky ještě před zimou a srovnat do roviny. musí se použít nějaký herbicid, nebo stačí zarýt a pak na jaře vysít trávu?

díky za rady!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 143.205 (?), 22.9.2009 7:33

Nikdo nereaguje, tak napíšu svuj pohled.  Přesazování bych řešila co nejméně je to namáhavé s nejistým výsledkem. Vždy se dá již vzrostlý stromek, keř zakomponovat do plochy a zahrada tím jen získá na dojmu. bude vlastně již vzrostlá. Jen počítejte s tím, že je to běh na dlouhou trať.

Poradit by Vám mohl nezávislý člověk, ani ne tak zahradník nebo zahrádkář j, ako spíše někdo Vám blízky s trochou citu pro prostorové členění a také pro funkce, které bude zmíněná zahrada mít.   Hodně zdaru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 165.36 (?), 20.9.2009 13:37

jo a zapomněla jsem: voda je na okraji pozemku - hadice. elektřina není a nebude

ukladiště na nářadí plánujeme za chatičkou, zatím vše do zamykatelného skleníku.

bazén ani omylem,  posezení možná až v příštích letech. zatím je to džungle, ale už mám rozmyšlené, kde by budoucí sezení bylo a dle toho budeme zařizovat.

kompost a suché wc snad budeme mít na předzahrádce. vše zatím v řešení

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pikacu - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 109.17 (?), 11.10.2009 12:03

Začal bych tím, jak sama píšete - dobře rozmyslet, které stromy již nechci a vykácet. S tím rozmyslem ale pozor - nevykácet všechno, aby tam toho sluníčka v létě zase nešlo moc, to se pak uzaléváte. Menší keříky přesadit jdou, thuje bych zkusil rovněž, ale je to hodně kopání a nemusí se "chytit". Za zkoušku to ale stojí. Pařezy po kácení vykopat nebo odříznout pod úrovní terénu a zahrnout zemí - kořeny sami časem zmizí.

Tráva: jednoznačně nejlepší je prostě sekat, sekat a sekat. Pokud netrváte na jednolitém zeleném trávníku bez jakéhokoliv plevele, prostě nudné fotbalové nebo golfové hřiště, potom je to práce na hodně dlouho a značně nákladná. Pokud ale chcete prostě trávník, pak pravidelně sekejte, vypálená místa zavlažujte a neškodí jednou za rok přihnojit travním hnojivem (někdy na podzim). Plevele jako kopřivy a podobně časem sami zmizí, nesnesou pravidelné sečení - nahradí je tráva.

Ponechané vzrostlé stromy (i ovocné) zbavte suchých větví a ponechte tak jak jsou (jakmile do nich začnete řezat, musíte to už potom dělat pořád - ovocné stromy se řežou kvůli výtěžnosti a kvalitě ovoce, pokud Vám na tom nesejde, raději dejte pryč jen větve suché - zahrádkáři mne ale za tento názor chtějí vždy ukamenovat :)).

Hodně štěstí a radosti se zahrádkou přeji!

JK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 6.34 (?), 11.10.2009 13:06

Architektovi bych se velkým obloukem vyhnul.Z toho kouká jen a jen práce a výdaje.Pokud nechcete vytvořit jednolitý trávník, nebo zeleninovou plantáž.dosadil bych mezi "halabala" rostoucí stromy keře, ponechal pár cestiček.Jestiže nemáte na pozemku porost ostružin nebo šípků, chodil bych se v létě procházet do kousku lesa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 12.10.2009 22:17

Jste na dobré cestě. Většina lidí nejdřív kácí a až pak přemýšlí.

Doporučuji se podivat na vhodnou literaturu. Třeba od Johna Brookse vyšla kniha "Všechno o zahradě"  I přes tento nesmyslný název je to dobrá kniha, která vám ukáže jaké máte možnosti. Pro začátek je dobré si načrtnout stávající situaci a rozmyslet co s tím. Zima je doba plánování. Pokud ale chcete stihnout už tento podzim výsadbu dřevin, tak máte co dělat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika