Upravit zahrádku po mamince

host - 220.130 (?)
4.4.2011 0:14

Zatím bych na zahrádce jen odstranila plevel (hlavně ten vytrvalý) a po dobu rekonstrukce bych vysela maximálně letničky - nějakou kvetoucí luční směs, nebo zatím jen trávu. Pokud je pozemek opravdu jen 60m2, tak bych výsadbu i rozmístění rostlin odložila až na dobu po rekonstrukci.           Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 135.13 (?), 3.4.2011 11:03, zobrazeno: 6595x

Dobrý den, zdědila jsem po rodičích venkovskou chalupu s 60m2 zahrádkou. Minulý rok jsme se snažili zahrádku udržovat. Bohužel na chalupu jezdíme 1x za 14 dní a nestačili jsme zahrádku plejt, protože ještě chalupu rekonstruujeme. Zahrádka zarostla a byla pro ostudu. Je hned u vrat... Poradí mi někdo, jak to zařídit, aby se zahrádka nemusela plejt? Slyšela jsem o mulčovací kůře, dokoupili bychom pár okrasných keříků, nějaké trvalky. Zahrádka je z poloviny ve stínu. Tam, kde je sluníčko, si chci nechat 1 záhon na bylinky, který postačím plejt. Vím, že by bylo nejlepší vzít si architekta, bohužel nemohu z finančních důvodů. Pročítala jsem všechny příspěvky a patřím asi do skupiny lidí, o kterých je tam napsáno, že si myslí, že stačí pár keříků a architekt nemusí být... Asi to není pravda, ale všechny finance dáváme do rekonstrukce... Prosím, poraďte mi, jaké okrasné keříky do stínu a jaké trvalky do stínu a na sluníčko. Vzhledem k dispozici zahrádky potřebuji keříky do stínu - ke kůlně. A nejdůležitější - jak zabránit růstu plevelu. Tou mulčovací kůrou? A dát pod ni folii nebo ne? Nebo vysypat mezi keříky nějaký štěrk? Jak vidíte, jsem velký laik a budu Vám moc vděčná za každou radu.

Předem děkuji

V.B.

host - 148.50 (?), 3.4.2011 21:34

PDovolím si napsat pár rad a doporučení:

1. Udělejte alespoň jednoduchý nákres, jak to u Vás vypadá - rozměry, orientace vůči světovým stranám, slunná a stinná místa, stávající rostliny... (Nemusí to být nic světoborného.)

2. Inzerátové rčení: Foto napoví. :-) (Raději více foto)

3. Ve starších diskusích (i zcela nedávných) toho bylo např.o úpravách ve stínu napsáno dost.

4. V některých zahradnictvích mají službu zahradního architekta - konzultace v určité dny v týdnu - zdarma. I tam plánek a foto pomůže.

5. Nejprve řádné odplevelení hlavně od vytrvalých plevelů - i s použitím (někdy zatracované) "chemie". Je to vyzkoušené. A následně si ušetříte plno práce.

6. Mulč - ať už kůra, nebo kamínky - je vynikající záležitost, ale musí být s rozmyslem - podle vysazených rostlin. Netkaná textilie je pod kamínky praktickou nutností, pod kůru nebývá tak nutná.

Zatím vše.

Josef.

host - 220.130 (?), 4.4.2011 0:14

Zatím bych na zahrádce jen odstranila plevel (hlavně ten vytrvalý) a po dobu rekonstrukce bych vysela maximálně letničky - nějakou kvetoucí luční směs, nebo zatím jen trávu. Pokud je pozemek opravdu jen 60m2, tak bych výsadbu i rozmístění rostlin odložila až na dobu po rekonstrukci.           Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz