"Skalka"



Stránky: 1,  2   
ivinka - (2) - 51.27 (?) 
26.5.2009 10:08, zobrazeno: 33025x

Dobrý den. Mám stráň. Vykáceli jsme ji, přijel bagr upravil ji. Na vrch jsme vysadili thůje. A teď ten dotaz. Než jsme se dostali k realizaci, lehce mi zase zarostla. Mohu použít randap, aniž bych zahubila thůje, nebo musím vytrhat? Až bude znovu upravena, natáhne se textilie. A pak již tápu. Jak jsem se již dočetla, Skalka je umění. Má se dělat po kousíčkách. Na to nemám ani čas, ani buňky. Ale mě stačí dát pár kamenů a mezi to kytky. Je nějaký fígl rozestavění kamenů, aby držela mulč.kůra a při 1.dešti nesjela dolů? A jaké rostliny mám začít shánět a s jakými rozestupy počítat? Stráň je dlouhá 15m a na výšku cca 5m. Hlína je jílovitá a na stráň celý den praží slunce. No snad je to trochu srozumitelné. Děkuji za jakoukoli radu

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
dulinkav - (26) - 225.37 (?), 11.6.2009 12:13

Dobrý den, jak vás tek čtu tak jako bych byla na naší zahrádce, ale v menším měřítku.Tak jen foto pro inspiraci:-)

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 243.150 (?), 15.5.2010 0:34

Na skalku správně textilie nepatří, ale stalo se to trendem, protože není na údržbu příliš času. Počítejte s vylepšením jam, do kterých začnete sázet, dobrou zeminou. Na svah je ideální rostlinstvo typu skalník, borovice kleč, např. ´Pumilio´, jalovce (nízké plazivé druhy), brslen, z rostlin floxy, devaterník, mateřídouška, zběhovec, písečnice, kakost, rožec a další. Zejména floxy jsou co do květu velice bohaté a velice oblíbené rostlinky. Na svahu vydrží dřišťály, moje oblíbené jsou červenolisté (nižší odrůdy), které také dodají výsadbě šmrnc. Nemá cenu sázet zybtečně mnoho druhů po jednom dvou kusech, i na skalce platí, že méně je někdy více, takže kupte rostlinky ve více kusech od každé a vytvořte větší skupiny, které pak z dálky mnohem více vyniknou, platí to především u skalniček. Co se týče vzdálenosti (sponu) nelze jednoznačně říci, vše se to podřizuje rostlinám, které vyberete, ale v každém dobrém zahradnictví by vám měli být schopni poradit. Kromě toho je-li svah prudký, kůra je poměrně nešťastné řešení, rozmístění kamenů také universálně neporadím, osobně skalku zakládám až ve chvíli kdy vím jaká rostlinka a kam přijde, podle toho umísťuji kameny. Když už skalka, nebo něco v tom smyslu, lépe se osvědčil kačírek kombinovaný většími kameny, jednak i lépe drží protože je těžší a vypadá přirozeněji. Jinak k tomu postřiku - pokud zabráníte tomu aby se dostal do kontaktu t tújemi, lze Roundup použít, v těsné sousedství thují radějí cca půlmetrový pruh ručně vyplít, pro jistotu, zbytek postříkat. Postřikujte zásadně pokud možno když je bezvětří. Až bude realizace hotová dejte nám sem foto :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
aurecon - (22) - 186.139 (?), 16.5.2010 7:59
Také bych si chtěla nechat poradit. Budu zakládat skalku. Rozhloha je 1x1,3 metru. Je to rovina a před ní je plot a popelnice z jedné strany a ze zbývajících tří stran jsou chodníky k domu a vjezd. A tak se ptám. Jelikož je to dost malý prostor na skalku, tak mám tam nasypat jen šutry a zasadit kytky (už je mám objednané) nebo skalku nějak povytáhnout nahoru? Tím pádem bych tam měla i větší kameny. A další otázka je. Do čeho přesně mám zasadit ty skalničky? Do štěrku mezi kameny, nebo tam musím dát i hlínu? Asi je poznat, že se skalkou nemám vůbec žádné zkušenosti, tak prosím o pomoc. Děkuji.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 64.142 (?), 18.5.2010 19:07

Kytičky tedy i skalničky se sází zásadně do země nikoli do štěrku, ovšem vyplatí se, když k nim pak na povrch rozsypete několikacentimetrovou vrstvu drobnějšího a občas sem tam nějaký větší kamínek. Z čistě preventivního hlediska raději zeminu míchejte s pískem, kvůli lepší propustnosti, nevím totiž přesně jaké skalničky máte objednané a jsou takové, jež nesnášejí přes zimu vlhko. Dejte prostor svojí fantazii, i na malém kousíčku se dá udělat velké dílo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
starling - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (156) - 59.152 (?), 18.5.2010 22:53

Přesně tak.I na malém kousku to jde.Pro inspiraci přikládám foto skalky v bet. skruži.:-).

Loni na jaro.
Loni na jaro.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 64.142 (?), 22.5.2010 20:12

Za sebe Vám gratuluji, zdařilé dílo, o něčem podobném jsem mluvil :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 24.5.2010 22:18

Nejsem odborník na skalky, ale lze to udělat i vkusněji. Kupte si knihu, jděte se podívat do botanické zahrady...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 64.142 (?), 24.5.2010 22:30

Vkusněji? Mluvíte o posledním přiloženém obrázku nebo o těch předchozích? Pokud o těch předchozích, ano jisté úpravy by to chtělo dle mého názoru, i když nechci kritizovat, každému se líbí něco jiného, ale pokud máte na mysli poslední přiložený obrázek pak zásadně nesouhlasím. Dají se udělat skalky, že je nerozeznáte od přírodních, jak vy říkáte "vkusnější", ale berte v úvahu, že zdejší lidé jsou povětšinou laici a dle toho k tomu se také musí přistupovat.

Poslední foto je dle mého názoru velmi povedené. Berte to jako můj názor.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 255.14 (?), 25.5.2010 8:23
z môjho laického pohľadu je tam veľa druhov skál veľké kusy pieskovca (?) okruhliaky, štrk + ten betón, foto i pohľad na skalku pôsobí roztrieštene, a čerešnička na torte je ten plast. zver, no nie je to veru podľa môjho gusta... môj názor... maťo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů19:15
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika