Plevel na záhonku pod jabloněmi

host - 22.243 (?)
24.8.2011 21:32
Jen doplním - netkaná textilie pod jahody je dost užitečná věc, samozřejmě že v místě prořezu sem tam něco vyroste, plevel je plevel, ale je s tím podstatně méně starostí.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 34.42 (?), 23.8.2011 9:43, zobrazeno: 3852x

Prosím zkušené zahradníky o radu. Máme pruh, záhon, vedle plotu, zasadili jsme na něj sloupové jabloňky, hrušně, višně a pod ně zjara sázím ředkvičky, mrkev a cibuli, před nima jsem měla jahody a mezi stromky hrášek. Všechno báječně rostlo. Jenže letos se mi tam mezi zeleninou vyklubalo něco co vypadá jako plané proso, nikdy jsem tu trávu neviděla, ale je všude. Vytrhávám to trpělivě stéblo po stéblu a dávám to králíkům. Po dovolené jsme se vrátili a byla to doslova džungle. Tráva po pás, cibule mezi ní nebyla ani vidět, jahody taky ne. Všechno jsem to zase vytrhala, ale je to pořád dokola.

Poradíte mi prosím, jestli použít herbicid a případně jaký. Jestli mám vytahat jahody, postříkat a pak je vrátit zpátky a po jaké době. Hlavně aby to neohrozilo ty stromky. Zvažovala jsem, že dám pod jahody i netkanou textilii, ale to by asi té trávě taky moc nezabránilo že?

Děkuji za radu

host - 220.182 (?), 23.8.2011 13:40

1) Pod baleriny bych nic nesázela, snad ty ředkvičky a hrášek - rozhodně ne mrkev, která se musí vyrývat. Dnešní stromky mají většinou mělce kořenící podnože a rytím jim ubližujete.

2) Kdysi jsem se dotazovala na Agromanuálu, jestli lze pod jabloněmi použít nějaký herbicid na vytrvalé plevele (mám tam rukev, která se množí i vlásečnicovými kořínky)). Bylo mi odpovězeno, že bez ohrožení stromků nelze použít nic. Pokud to máte tu trávu, co myslím, tak ta je jednoletá, dá se vyplet - ale nenechat vysemenit.

Lída

host - 34.42 (?), 24.8.2011 13:05

Díky, já mrkev nevyrývám :-) taháme ji malinkou pro synka :-) velkou už potvora nechce :-) Každopádně děkuji za radu, že nemám používat žádné herbicidy, budu důsledně plevat dál :-)

host - 22.243 (?), 24.8.2011 21:32
Jen doplním - netkaná textilie pod jahody je dost užitečná věc, samozřejmě že v místě prořezu sem tam něco vyroste, plevel je plevel, ale je s tím podstatně méně starostí.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz