|
Pálení z hrušek - vedení kvasu, 9.9.2009 Zase sa stýkavam s tým istý problémovm už druhý rok. Nikdy pred tým sa mi na kvase nevyskytol "křís" iba minulý rok prvý krát a tento rok zase. NIe je rozsiahly ale badať ho v malom množstve a iste sa bude rozširovať ako pred... celý příspěvek > |
|
Pálení z hrušek - vedení kvasu, 8.9.2009 Pozor Williamsky nie sú hrušky ktorých znamením dozretosti je stav "na hniličko". Je to identifikačný znak predovšetkým niektorých starýchodrôd ako napr Krvavky alebo samotných Hniličiek. NIeje to znak Williamsovej. Je pravda, že zo... celý příspěvek > |
|
|
|
Pokazil jsem kvas?, 5.9.2009 Malé plody a stredne veľké plody sliviek rôznych odrôd nevykôstkovávam vôbec. Jedine u ringlót a veľkoslív všetky do jednej. Vezmite si napr. Durancie. Nejde od kôstky a destilát z nich bežne vyhráva prvé ceny pri ochutnávkach. |
|
Velký propad švestek, 23.8.2009 Toho roku mám krásnu úrodu na duranciách a všeho všudy. Opad klasický, t.j. modré plody červivé vo veľmi malom množstve a sem tam naružovelý plod z dôvodu riadneho preplodenia. Dážď chýbal aj u nás ale pokiaľ nepršalo viac ako týždeň... celý příspěvek > |
|
Slivovice, 8.8.2009 My sa riadime heslom, že spodná "dokap" dodáva aromatickosť. Preto pálime až dovtedy pokiaľ nedosiahneme požadované grády alebo netečie kýslý destilát plný kyselín. My na juhu SR sme takto naučený našimi predkami. Túto tému sme rozoberali... celý příspěvek > |
|
Slivovice, 7.8.2009 Neriadim sa hmotnosťou sliviek v kg pri pálení... Praktickekšie a smerodajnejšie je pre mňa množstvo kvasu v litroch, keďže nemám skúsenosti koľko kg sliviek treba na... x destilátu. Jedno Vám poviem presne, že bežne z plného varu 260l kvasu... celý příspěvek > |
|
Jakou odrudu na hruskovici?, 30.7.2009 To súhlasím aj ja... Pôzdne zimné odridy si dlho udržujú tvrdosť (hovorím o vyššie spomínaných pr emňa neznámych hruškách starej odrody). Otec si spomína, že niekedy ich zvykli uvariť a tak zakvasiť, no priznáva, že chutila skôr ako... celý příspěvek > |
|
Destilační přístroj, 28.7.2009 Páni dosladzovať, ale s mierou... Aj ja sa priznám, dosladzoval som. Nie vždy ale áno.
Umenie páleníka je práve podľa daných klimatických a okolnostných podmienok trafiť pri dosladzovaní tú pravú mieru, aby ste neublížili samotnému... celý příspěvek > |
|
Jakou odrudu na hruskovici?, 28.7.2009 Môžem len súhalsiť. Moju oblasť sám radím medzi hruškárske oblasti, aj napriek menej kvalitnej pôde...
Ono tú hrušku zachránil môj otec, keď ju pred vypílením zmladil a preštepil na záhradu, pretože bránila stavbe domu... Takto sa pri stavbách... celý příspěvek > |
|
Jakou odrudu na hruskovici?, 28.7.2009 Neopodstatnená rada "nepáliť z letných hrušiek" Roky pálim hruškovicu len z letných. Svoje tvrdenie skúste objasniť, docela by ma to zaujímalo, Vaše zistenia postrehy. A ďalšie neodpodstatnené tvrdenie, že nezáleží... celý příspěvek > |
|
|
|
Červíci v kvasu, co s tím?, 28.7.2009 Stáva sa mi to niekedy pri slivkách tiež. Vrchnú vstvu s chrobákmi jednoducho odstránim. Nepostrehol som zmenu kvality destilátu oproti bezčervivým. Pôvod nepoznám.
V tomto čase by som riadne preveril Váš čerešňový kvas, či už nie je... celý příspěvek > |
|
Jakou odrudu na hruskovici?, 25.7.2009 Zdravim. Na Vysočinu by som Vám poradil skôr tie staršie osvedčené odrody, ktoré by Ste pri trocha väčšej snahe mohli snadno získať. Taká moravská " Jačmenka". Kdež to sa stretávam pri nich so striedavou plodnosťou, čo väčšina starších... celý příspěvek > |
|
Zahradní traktor do svahu, 16.7.2009 Väčšina tejto záhradnej techniky pracuje na remeňovom pohone. Vo svahoch sa Vám budú silnejšie opotrebúvať. Mám skúsenosti... menil som remene uz 3 krát. Ked sa Vám opotrebujú remene, ťažko sa s nimi ptm pracuje... stanú sa volnejšími-... celý příspěvek > |
|
Maliny a jablkový kvas, 15.7.2009 Asi by bolo najlepšie použiť letné jablká. Napadajú ma Priesvitné letné a ktoré by mohli byť s menej výraznou chuťou?... Pri letných je ale problém v menšom obsahu cukru a tým sa aj zníži výťažnosť... |
|
Uchování hotového kvasu z třešní, 22.6.2009 Presne tak. Ono je dosť roboty už len so slivkami, ktoré sú väčšie. A pri nich simôžete sadnúť kľudne na zem a zbierat popadané, kdežto čerešne musíte fakt trhat na rebríkoch - väčšinou oberám vysokokmene a to je tiež na zabitie a dobiť si celý... celý příspěvek > |
|