|
Strupovitost 2010, 1.6.2010 Nedokážu si představit, že bych jenom do konce prázdnin stříkal třeba 13x. Navíc mám pocit, že ta chemie funguje za normálního počasí a ne teď, kdy prší měsíc v kuse... |
 |
Strupovitost 2010, 30.5.2010 Dost jsem se jí po letošním deštivém květnu obával, dneska jsem tedy poprvé zaznamenal masivní nástup strupovitosti na Šampionu. Je zajímavé, že hned vedle stojící Golden zatím vzdoruje. Několik hodin před nástupem povodňových dešťů se mi přitom... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Ph reakce bazénové vody, 29.5.2010 velmi stručně:
1) optimální hodnota pH není o zdravotních rizicích. Pokud používáte chlorovací tablety, jejich optimální využití je v oblasti neutrál- slabě kyselá reakce - podívejte se do archivu, jednou jsem se k tomu dost podrobně... celý příspěvek > |
 |
Houby v mulčovací kůře - odstranit ano či ne, 26.5.2010 Od r. 2002 vlastním drtič a každý rok vyrobím tak 2 kolečka drtě z větví. Zhruba od r. 2005 mám po zahradě výrazně vyšší výskyt hub všeho druhu, a to i na místech, kde drť nikdy nebyla (trávník).
Takže bych řekl: ano, časem se namnoží více. |
 |
Ujmutí broskvoně, 20.5.2010 Byla zakoupena v dobrém zahradnictví, dobrý kořen bal...
Předpokládám tedy, že kořeny nebyly vyloženě zrasované?
Měl jsem dost podobný problém, zakoupil jsem loni na podzim na dálku (ze Slovenska) čínskou broskev - pěkná, silná, ale měla hodně... celý příspěvek > |
 |
Zahradní postřikovač, 14.5.2010 DiMartino není vyloženě špatný, mám 5litrový (Lady? nebo Mary?) od r. 2000. Potvrzuji, namíchaný postřik využiji "do mrtě", hadička poskřikovače je vyvedená pár mm pod dno.
Další výhodou je cena náhradních dílů (podstatně levnější... celý příspěvek > |
 |
Štěpařský vosk, 14.5.2010 Asi nejjednodušší je jít na eBay - indolyloctovka, -máselná i naftyloctová kyselina se dají koupit v množství 1 nebo 5 gr. Za druhou zmíněnou jsou platil před rokem vč. poštovného 3-4 dolary.
Dál existuje komerční preparát Rhizopon, což jsou... celý příspěvek > |
 |
Štěpařský vosk, 14.5.2010 Pokud bych přidával stimulátor, asi bych použil čistou látku, rozpuštěnou v alkoholu. Vzhledem k cílovým koncentracím (řekněme 100 mg/kg) to žádná velká kvanta nebudou. |
 |
Rostliny pro zmirneni kyselosti pudy, 13.5.2010 Kde najit informace o vlivu roslit na pudu?
už jsem to tady psal - vliv rostlin je spíše opačný, tzn. pH pomalu snižují, je to tím, že produkují např. huminové kyseliny.
Dneska už je prokázáno, že na destrukci podzemních vápencových útvarů se... celý příspěvek > |
 |
Štěpařský vosk, 8.5.2010 V archivu je stejně pojmenované vlákno, ve kterém jsou desítky fundovaných přípspěvků. |
 |
|
 |
Jakou odrůdu malin vybrat?, 3.5.2010 Máme na zahradě stáleplodící maliny ještě po rodičích, název odrůdy neznám, ale chuť je jedinečná (zejména ty "pozdní sběry" v říjnu).
Před několika lety jsem jsem se nechal zblbnout reklamou a pořídil jsem za drahý peníz "boysenberry a... celý příspěvek > |
 |
Za jak dlouho se rozroste a začne plodit muchovník, 1.5.2010 Hodně záleží na výchozím stavu - já jsem měl chcípáčka z internetového zahradnictví, tedy taky jedna větvička. Kvést to začalo 3. rokem, první slušná odrůda čtvrtým... |
 |
Štěpařský vosk, 27.4.2010 Terpentýn(=terpentýnový olej) je směs uhlovodíků, získaných destilací borových pryskyřic. Seženete v prodejnách pro výtvarníky, před lety býval i v drogeriii. Rozdíl je v kvalitě a samozřejmě ceně.
Vzhledem k tomu, že řada receptur obsahuje... celý příspěvek > |
 |
Etanol a JMP, 22.4.2010 ...byli všichni tak hloupí nebo měli ještě zkorumpovanější energetickou lobby, tomu se mi nechce veřit.
Není to tak dlouho, co tiskem prošly zprávy o fotovoltaické výrobě elekřiny "na španělský způsob" - majitelé těchto elektráren... celý příspěvek > |
 |
Zachránit povápněnou broskvoň, 21.4.2010 Zvětralé stavební vápno je poměrně málo rozpustné ve vodě, takže jedna bouřka žádný problém nezpůsobí. Zelenou skalicí bych nic nezaléval. |
 |