|
Onemocnění jabloní, 21.7.2008 To tu nikdo vysloveně nenapsal, že příčinou zkázy je velký a neodborně provedený řez, kterému se v hantýrce říká "amputace". Nebudu vysvětlovat podrobnosti ale to základní si musí pěstitel uvědomit, že v tom ponechaném dřevu již neproudí... celý příspěvek > |
 |
našel jsem orchidej v přírodě a nevím jaký druh to je, 27.5.2008 Můžete prozradit, kde jste ji našel? |
 |
|
 |
křovinořez Al-ko, 20.5.2008 Pokud se používá pouze strunová hlava, tak vydrží opravdu hodně.
občas namazat úhlový převod, třeba každé páté tankování zvýšit poměr palivové směsi na 1:25 a máte ho na dlouho |
 |
Uskladnění jablka vs brambory v jednom sklepě, 15.5.2008 Dobrý sklep na jabka musí být studený, přiměřeně vlhký a s určitou malou výměnou vzduchu asi tolik ve stručnosti. Problémem je udělat sklep studený, protože pro ovoce typu jablka by teplota podle druhu se měla pohybovat kolem 4°C plus mínus podle... celý příspěvek > |
 |
Višeň - odrůda Erdi Botermod, 8.5.2008 Měl jsem tuto višeň ze Slovenska a velmi dobře plodila výstavní ovoce a na rozdíl od Morely nevyholovla po očesání. Před pár lety náhle "odešla" na moníliový úžeh. Rovněž tak byla touto chorobou zachvácena poblíž naroubovaná stejná sorta.... celý příspěvek > |
 |
vodní myši - hryzci, 1.5.2008 Bojoval jsem s hryzci a souhlasím s tím, že přednost dávají podnožím M9. Já jsem je zlikvidoval dalo by se říci mechanicky a chemicky. Taky jsem rozkopal chodby a zjistil, že vedou blízko povrchu v dosahu motyky. Obvykle ve vzdálenosti 3 - 5 m od... celý příspěvek > |
 |
Neznámý důvod odůmírání letorostů šlechtěných švestek, 23.4.2008 Mohu potvrdit (po dnešní ranní kontrole), že neznámá choroba se letos projevila u všech tří švestek JOJO, které jsou v zemi třetím rokem. Dva stromky mají odumřeté 4-5 jednoletých výhonů a ten třetí je z 50-ti % již proschlý. Lonského roku ještě na... celý příspěvek > |
 |
Neznámý důvod odůmírání letorostů šlechtěných švestek, 22.4.2008 Jsem nesmírně rád za váš příspěvek. Jsem autorem toho prvního tedy zadavatelem pozorovaného problému. Snažil jsem se kontaktovat již i nějakého odborníka z výzkumu, zda o tento problém z profesního hlediska nemají zájem zatím žádná odezva. Je to... celý příspěvek > |
 |
Roubování švestek, 30.3.2008 Míval jsem potíže s roubováním švestek do té doby než jsem někde vyčetl, že ujmutí je 100% když roubujeme v době začátku květu švestek kolem. Samozřejmě rouby nesmí výt narašené a způsob je kopulací. Seříznout šikmo v délce 3 - 4 cm, přichytit... celý příspěvek > |
 |
Nářadí na řezání větví?, 12.3.2008 Prořezávám stromy mnoho let a dělám to jedině malou zhradní pilkou s nejtenším plátkem a s vyhnutým rámem do prava aby řez byl správně na tzv. větevný kroužek a ne amputace a po ní pahýl. Takže ještě jednou ostrý tenký plátek, správný šraňk a vyhnutý... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Tanaka, 5.3.2008 TANAKU znám z USA, Tam je to profi značka asi jako u nás STIHL a HUSQVARNA.
Ceny ve srovnáni STIHL asi o 30% menší za ten samý stroj. |
 |
Křovinořez Hitachi - Tanaka, 3.3.2008 Dobrý den,
nemá prosím někdo zkušenosti s křovinořezy od firmy Hitachi (bývalá Tanaka). Mně se velmi líbí vzhledem i cenově, ale nevím co od toho čekat. U nás nabízí prodejce jen Al-ko, Dolmar a pak tyhle zmiňované - Hitachi.
je to opravdu... celý příspěvek > |
 |
muj chutovy zebricek, 27.2.2008 Do Dukátu jsem vkládal naděje ale už jej nepěstuji pro tu hořkou skvrnitost. Oceňoval jsem dostatek cukrů a tudíž vhodné i do kvasů a ještě jednu vlastnost, která tady spomenuta nebyla. Vzhledem k dlouhé skladovatelnosti má nejdelší mne známou... celý příspěvek > |
 |
Jablon do horších půdních podmínek, 6.2.2008 S tou chutí máte pravdu ale člověk je někdy rád, že něco dopěstuje vůbec a co se dá skladovat. |
 |
Jablon do horších půdních podmínek, 5.2.2008 Souhlasím s tímto tvrzením o riziku a můžu z praxe potvrdit že "náročné" jabloně v lokalitě V. Klobouky nelze s úspěchem pěstovat. Vyzkoušel jsem mnoho odrůd na jižním svahu a proto můžu dát velmi stručné hodnocení některých... celý příspěvek > |
 |