|
Učím se roubovat meruňky, 30.7.2022 Pane Waltře, máte úplnou jablonovou plantáž, nádherné výpěstky. Přeci jen tu zahradku budete mít trochu větší. |
 |
Mantet, 29.7.2022 Já už mám Mantet v Chřibech dnes téměř očesaný a jablíčka pár dnů zaležená ve sklípku mají opravdu vyníkající chutě. Už se těším až bude i Borovinka. Sice Mantet není popisován jako moštové jablko, ale z těchto dvou jabloní by se dalo udělat zajímavé... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Učím se roubovat meruňky, 29.7.2022 Krásné fotky pane Waltře, sice se mi letos zatím prodejem meruní nepodařilo vymazat tu ztrátu za 100 kg neprodaného česneku, ale ještě mám švestky, tak třeba na ten notebook vydělám. A pak se také podělím o snímky. Mám natočené i videa z meruní jako... celý příspěvek > |
 |
Papriky 2022, 29.7.2022 Tak jsem se odhodlal před několika dny sklidit papriky Yolo Wonder některé už zcela červené, jiné červenající a také zatím zelené. Jedná se o první sklizen ze skleníku, kde mám jen malý záhonek o délkách stran 2,5m x 1m. Sklidil jsem 5kg krásných... celý příspěvek > |
 |
Učím se roubovat meruňky, 29.7.2022 Já mám podobné pokusy na dvou jabloních po čtyřech a pěti odrůdách jako genobanku. U peckovin se to vyplatí třeba u třešní, kterých není tolik potřeba a několik odrůd na jednom stromě je v malých zahradách lepší, než od každé odrůdy velký strom. Je... celý příspěvek > |
 |
Něco jako plíseň na rajčeti?, 29.7.2022 Rajčata k nám dovážejí v chladících skříních z takové dálky tak asi teploty těsně nad nulou pro ně nebudou problém a v kompostu by přežít něco mohlo. Já ale odplozená rajčata se zbytky zelených plodů které už nechci doma uskladnit na dozrávání vezu... celý příspěvek > |
 |
Něco jako plíseň na rajčeti?, 29.7.2022 Pokud je to prokazatelně ten škůdce, dají se na něj použít lepové desky a feromonové lapáky (můry) a dravé ploštice (housenky). Ale pokud už je to tak rozjeté než by to zabralo bude po sklizni. U nás nepřezimuje, je nutno tedy nechat skleníky a... celý příspěvek > |
 |
Víno z meruněk 2022, 28.7.2022 Milovníci ovocného vína necht mi odpustí, ale vzhledem k tomu, že díky důkladné probírce plodů meruněk se zvedla značně kvalita na úkor kvantity a pak jsem zaznamenal mimořádný zájem o merunky nejen z řad sousedů, víno z Velké rané nebude, ale bude z... celý příspěvek > |
 |
Meruňky 2022-2, 28.7.2022 Merunková sezona roku 2022 se přiblížila u nás v Chřibech na zahradě a v sadě ke konci. Už toho na stromech moc není. Po problémech s moniliovou spálou, která se nechtěla vůbec vzdát a na problémy jsem si částečně zadělal sám, protože nechci stříkat... celý příspěvek > |
 |
Mandelinka bramborová 2022, 28.7.2022 Polovinu brambor máme vyoraných, výnosy jsou krásné hlízy zdravé. Pokračovat se bude až uschnou natě na druhém políčku. Třídíme si i nějaké samo domo sadbové. Sadba z našeho sklepa z lonska nedopadla vůbec špatně. |
 |
|
 |
Uhorková sezóna 2022, 28.7.2022 Okurková sezona se nám navzdory počátečním problémům po výsadbě sazenic nakonec vydařila na jedničku. Takové úrody nejen nakladaček, ale i salátovek nepamatuju. Loni nám je zničila hodně sviluška jak venku tak ve skleníku. Zavařeno máme, kvašáky v... celý příspěvek > |
 |
Rajčata 2022 I, 28.7.2022 Po prvních koštech a zhodnocení struktury keříčkového červeného poloraného rajčete Galera mohu konstatovat, že to bude výborná odrůda na výrobu mého pálivého kečupu. |
 |
Meruňky 2022-2, 28.7.2022 Fotku s příznaky šárky na pecce jsem zde nikde nezaznamenal, ale kdyby na to nepřišla řeč, těch příznaků na plodech bych si nevšiml. Jinak ještě ke sklizni. Dokážete si představit dělat kvalitní sklizen setřasačem za traktor? Já tedy rozhodně ne a... celý příspěvek > |
 |
Muškatelka Turecká (Zbuzanka), 28.7.2022 Muškatelka turecká už je u nás v Chřibech letos uskladněná ve sklepě. Plody po zaležení vonavé, sladké a štavnaté, bez kamenčivosti. Výborná stolní odrůda o hmotnosti až 70 g, která chutově předčí Clappovu máslovku a vyrovná se Williamsově. |
 |
Meruňky 2022-2, 28.7.2022 Pane Tomáši, byly roky, kdy jsem žádnou probírku na stromech v plné plodnosti nedělal a k žádnému úhynu nedošlo, ale kvalita plodů nebyla moc dobrá. Tak jak někdo říká, že když jde ovoce do kvasu není potřeba probírka, není to pravda. Ono je důležité... celý příspěvek > |
 |