|
Švestka choroba, 11.6.2022 Roztoč hálčivec trnkový. |
 |
Mšice nebo moniliová spála?, 28.5.2022 Moniliová spála.Zaschlé konce větviček ostříhat do "živého", aby se houba nešířila dál.Ošetřit Signumem. |
 |
|
 |
Aký je to škodca?, 21.5.2022 Pilatka švestková nebo pilatka žlutá. |
 |
Skrútené listy, 15.5.2022 Hálčivec višňový je pouhým okem nerozpoznatelný.Dospělé saníčky jsou dlouhé max.0.2 mm.Na obrázcích tazatele musel hálčivec višňový řádit už v minulých letech (řídké a zaschlé letorosty),výskyt mšic také nelze vyloučit.Někde v sekci "slivoně" je... celý příspěvek > |
 |
Skrútené listy, 14.5.2022 Hálčivec višňový, na toho mospilan nezabírá.Řadí se mezi roztoče a na ty fungují jen akaricidy Vertimec 1.8 EC, Nissorum 10 WP a Kumulus.Nutné jsou 3 ošetření po cca 10. dnech.Nejůčinější je preventivní jarní postřik Sulkou při nalévání pupenů. |
 |
Těchobuzická, 7.5.2022  Těchobuzickou jsem před lety zrušil, nějak mě nenadchla.Chrudimská na myroši zakvetla letos poprvé (po sedmi letech od výsadby).Bude zajímavé srovnání pvních plodů z Vaňkovým popisem (Chrudim 1938). |
 |
Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2022, 6.5.2022 Osobně ošetřuju i proti první generaci obaleče švestkového.Zabiju tak tři mouchy jednou ranou, obaleče,Tmavku švestkovou a zároveň se likvidací obaleče rapidně sníží výskyt monilové hniloby plodů. |
 |
Meruňky 2022, 2.5.2022 Nechci to zakřiknout, zatím vypadají nadějně.Pokud se dostaví reklamovaná vynikající chuť a zvýšená odolnost k monilioze a suché skvrnitosti listů peckovin bude to výhra pro pěstitele meruní v horších podmínkách.Bude to chtít pár let pozorování na... celý příspěvek > |
 |
Slivka odolná na neskoré jarné mrazy, 1.5.2022 Nejcitlivější na jarní mrazy je Toptaste, když příjde mráz (pod -2°C) v době květu tak zmrznou jako květy meruněk.Nejpozději kvetou Domácí velkoplodé ty mi tady kompletně zmrzly jen 18.5.2018.Zajímavé je že Domácí jsou na mráz odolnější než... celý příspěvek > |
 |
Meruňky 2022, 30.4.2022 Jarní mrazy nejlíp přestály odrůdy s pozdním kvetením (Bergeron, Luizet,Znojemská, Holubova a ukrajinské Bronzovyj, Vynoslivyj a Krasnoscokyj.Odrůdy na chráněném stanovišti a ty dříve kvetoucí (Pricia, Aprirome,Barbora a Betinka) rozkvetly v druhé... celý příspěvek > |
 |
|
 |
A je po meruňkách, 22.4.2022 Tady na s.v. mrzne s malými přestávkami "imervére".Žádná vítaná probírka, nýbrž postupná devastace meruněk.Pokud zbude něco na ochutnání a marmeládu bude to takový malý zázrak.
|
 |
Vyžraná očka slivoně, 20.4.2022 Molovka pupenová. |
 |
Holubova Meruňka, 12.4.2022  Podařilo se mi vypátrát původ Holubovy meruňky. ... celý příspěvek > |
 |
ANANASOVÁ meruňka, 12.4.2022  Zjistíš to Petře, až Ti nějaké ty meruně uzrajou.Ananasová meruňka byla v Eropě popsaná poprvé v roce 1794.Existuje spousta kříženců a semenáčů.Mezi tzv.meruňky"ananasového typu"se řadí i další odrůdy (Brédská, Trnavská, Luizet, Sirena atd).Spoustu... celý příspěvek > |
 |
Rozkvétání 2022, 11.4.2022  Údolí Wachau, ráj rakouských meruněk.Nejpěstovanější odrůdou je tam z cca 90.% odrůda Klosterneuburg (některý z klonu Maďarské). |
 |