|
Sylvia višeň?, 20.3.2022 Mrkněte na Prunus avium 'SYLVIA'
Snad jsem to opsala dobře... Lída
|
 |
Sadenice vinica chradnu,vysychaju, 20.3.2022 Těch 5-10°C je tak akorát, ale potřebují světlo, jinak se vytáhnou. Teď nestříhat. Lída |
 |
|
 |
Sadenice vinica chradnu,vysychaju, 19.3.2022 Nejsem "vinař"(mám jen dva kousky z řízků), ale když už takhle vyhnaly, dala bych je do nízké teploty (ne mráz) co nejvíc na světlo, aby zpomalily růst. Pokud byste je pak po zmrzlých dal ven, musel byste je na nějaký čas zastínit před... celý příspěvek > |
 |
Mulčování pod stromy, 16.3.2022 (to byla reakce na M999 v 9h ráno)... L. |
 |
Mulčování pod stromy, 16.3.2022 Jenže ke keřům rybízu se kompost nezarývá (rybíz koření mělce a poškodily by se kořeny), tam se na zimu z kompostu navrší hromádka do keře. Zjara se pak rozhrábne kolem keříku... Ono ani u těch stromků na M9 nemůžete nic moc zarývat, tahle podnož... celý příspěvek > |
 |
Brusenie zahradných nožnic, 15.3.2022 Dvoučepelové - vypouklou část na normálním obdélníkovém brousku jako nože, druhou polovinu (tvaru měsíce) přejedu kulatým brouskem. Lída |
 |
Mulčování pod stromy, 15.3.2022 Souhlasím s vámi. Ad jahody - kdo měl u nás v osadě textilku pod jahodami, tak už ji nedává - na slunci se na ní jahody doslova uvaří a keříky rychle vadnou (kořeny pod povrchem, zahřívané pod černou netkankou sluncem). A nedávala bych ji v tomto... celý příspěvek > |
 |
Buxus - suchy ker, suche vetve, 15.3.2022 U nás odešla během posledních let většina buxusů v osadě - zavíječ zimostrázový... Ony ty housenky nejsou moc vidět, jednak mají krycí zbarvení a hlavně jsou zalezlé uvnitř keříků, když už jsou vidět, je pozdě. Mně zabíral Mospilan, ale pak jsem to... celý příspěvek > |
 |
Mulčování pod stromy, 14.3.2022 No já jen, že takový středně velký keř rybízu má v průměru i na výšku tak metr , tak aby nelezl do korunky stromkům. Možná trochu pomůže to "uhnutí" o 50cm, uvidíte. Lída |
 |
Mulčování pod stromy, 14.3.2022 Osobně bych kameny nevolila, špatně se z nich vybírá listí. Nedávala bych ani textilku, kořínky pak mají tendenci se pod ní soustředit v povrchové vrstvě půdy a jsou pak náchylnější k prosychání (co jsem textilku měla, tak jsem ji po dvou/třech... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Marhula - nestandardny tvar koruny, 14.3.2022 Ten nejdelší (na fotce doleva) zkraťte tak o 10cm a terminál na délku nůžek nad tím koncem. Takhle by ten výhon měl tendenci soupeřit s terminálem a šlo by to do dvojáku.
Jinak kosterní výhony by správně měly končit ve stejné rovině a terminál na... celý příspěvek > |
 |
Hakuro Nashiki, 12.3.2022 Jenže tahle se poprvé řeže ještě před rašením, únor/březen. Po odkvětu kočiček se řežou převislé vrby, aby udělaly dlouhé výhony pro další "kočičky". Lída |
 |
Hakuro Nashiki, 12.3.2022 Klidně můžete. Někdo ji řeže i tak, že nechá 10-15cm z kosterních větví. Většinou se řeže 2x ročně (zjara a koncem léta), aby vytvořila co nejvíc mladých barevných větviček. Lída |
 |
Černé listy, 9.3.2022 To poznáte, ale černé listy už nezezelenají. Lída |
 |
Černé listy, 8.3.2022 Moc zálivky. Zalévejte, až půda proschne, nesnáší trvalou vlhkost. Lída |
 |