|
Švestka mi schne před očima, 27.6.2021 Moniliová spála to nebude, infikované větve usychají až po odkvětu.Podle mě se jedná o rakovinové odumírání větví.Bakterie Pseudomonas nebo Xanthomonas se dostanou do rostliných pletiv na podzim jizvami po opadaných listech a větve usychají během... celý příspěvek > |
 |
Síran amonný - výborný pomocník proti chloróze, 12.6.2021 Pokokud nezabírají listová hnojiva na bázi železa je třeba Petře vyzkoušet nějaká jiná např. na bázi hořčíků. |
 |
|
 |
Kdy s čím stříkat, 12.6.2021 Puchrovitost slivoní napadá hlavně starší odrůdy (Domácí, Bystrické, Špendlíky atd.).Způsob ochrany je stejný jako u kadeřavosti broskvoní, pří nalévání pupenů se provádí postřik mědí (Champion).Moniliová spála - při rozvétání (cca 10 -20%) květů,... celý příspěvek > |
 |
Dabrovická, 10.6.2021 Dabrowická je semenáč odrůdy Požegača vyselektovaný roku 1962 v Polsku.Chuťově je nechutná každoročně, takže nějaké překvapení nehrozí.S panem Waltrem naprosto souhlasím, Tornádo je nejlepší. |
 |
Co mi ničí meruňky?, 7.6.2021 Bakteriální choroba. |
 |
Dabrovická, 6.6.2021 Dabrovická - semenáč pravé švestky původem z Balkánu (Požegača).Chuť je oproti Domácí (Bystrické) jalová, bez cukru a bez aroma.Ve stejnou dobu zrající Toptaste je nesrovnatelně chutnější.Polinku jsem raději ani nescháněl. |
 |
A co vaše mšice?, 5.6.2021 Na meruňce jsem tady mšici nikdy nespozoroval.V minulosti se mšice soustředily na broskvoně a slivoně.Od té doby co jsem v boji proti suché skvrnitosti listů peckovin začal používat Dithane mšice zmizely.V příbalovém letáku u Dithane se uvádí, že... celý příspěvek > |
 |
Broskvoň O´Henry, 4.6.2021 Ó Henry tady v pobeskydí dozrává začátkem září, letos to odhaduju na druhou polovinu září.Mám dva malé stromky vlastní výroby, ještě je budu muset protrhat abych nesklízel jen pecky obalené slupkou.Škoda že se že se těžko schání, jinak je to broskvoň... celý příspěvek > |
 |
Nevyrašené letorasty, 31.5.2021 Bakteriální usychání větví (Pseudomonas, nebo Xanthomonas).Jedinou možností jak této chorobě předcházet je prevence.Postřik měďnatými přípravky na podzim při opadů listí a koncem zimy když se teplota vzduchu pohybuje kolem 7°C. |
 |
Suchá skvrnitost listů peckovin, 27.5.2021 Spory houby Stigmina carpophila klíčí za vlhkého počasí při teplotách 2-4°C, takže teď už s tím nic nenaděláte.Houba už je rozlezlá po větvích a většina fungicidů je v tuhle dobu neučinná.První postřik se má provádět koncem zimy při teplotách nad 7°C... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Lipnická švestka, 23.5.2021 Lipnické jsem před třemi lety přerouboval Dolankama a vloni poprvé zarodily, švestky okolo 40gramů aromatické, delikátní chuti.Lipnické téměř nekvetly nebo květy pomrzly.Pár malých plodů (do 20 gramů) jsem přeci jen dopěstoval.Fádně přeslazené bez... celý příspěvek > |
 |
Meruňky 2021, 20.5.2021 Mizérie Petře.Všechny ty cizácké nepodarky pomrzly.Nějaké meruňky budou na Bergeronu, VP, VP-LE12/2,Maďarské, Maďarské nejlepší, Bergevalu, Shamade, Forumce, Nancyské a Keč pšar.Úrodička mohla být lépější, jenže do květů meruní pořád lilo a opýlovači... celý příspěvek > |
 |
Nemoc meruňka, 19.5.2021 Právě že na koncích větví se listy celkem drží takže o moniliovou spálu se jednat nebude, při monilióze usychají právě nejdřív konce větví.Podle mě se s největší pravděpodobností jedná o bakterteriální usychání větví Xanthomonas. |
 |
Postrek proti moniliovému usychaniu kvetov a výhonkov, 13.5.2021 Některé odrůdy jsou k moniliové spále vysoce citlivé a práškové fungicidy (Prolectus a Signum) se míjejí účinkem např.Roxana a Aurora mi odešly i po třech postřicích Signumem.Kioto je citlivé na baktérie Pseudomonas a Xanthomonas, které také... celý příspěvek > |
 |
Chernyj Barchat, 12.5.2021 Mě Petře tihle "kočkopsy" neberou.Kdysi jsem ze zvědavosti koupil plumcot Melitopolski a po pár letech letěl.Výhomy vyháněl jen odspod jako rybíz.Květy bych spočítal na jedné ruce, citlivý na monilií a jarní mrazy.když jednou pár plodů dozrálo ihned... celý příspěvek > |
 |