|
Vari na ťahanie dreva, 10.1.2022 Ono je to aj o fyzických možnostiach. V 25 rokoch to je brnkačka. To som potiahol na snehu za retiazkou sám aj veľké kusy. Ale keď budem mať 70, nechcem si to predstavovať.. |
 |
Cacansku lepoticu alebo Stanley?, 4.1.2022 Tá nejaká hniloba, ktorá napáda púčiky bude veľmi pravdepodobne monilia laxa. Rodičia mali kedysi Lepoticu v omnoho tvrdšej lokalite v podtatranskej kotline, 730 m/m. Dozrievala tam až koncom augusta, ale nebol s ňou žiaden problém a slivky boli... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Su latky z ohnostoja na zahrade nebezpečne, 2.1.2022 Aj ten popol sa dá lopatou pozhŕňať a odviezť preč. Kým sa sneh neroztopí. |
 |
Su latky z ohnostoja na zahrade nebezpečne, 2.1.2022 Ja by som zobral fúrik, všetko pekne pozbieral kým nezaprší a vysypal mu to pred bránu. Viem, že takto sa susedské vzťahy neriešia ani nezlepšia, ale asi by som sa nezdržal. Určite lepšie by bolo sa zo susedom porozprávať, ale to záleží od mnoha... celý příspěvek > |
 |
Hruškový kvas kde mohla nastať chyba?, 10.11.2021 Nie je dôvod, aby bol Váš príspevok neobľúbený, ani publikum nemusí byť z čias Márie Terézie. Snáď len menej musíme modelovať svoje predstavy a viac sa pýtať zadavateľa na konkrétnosti. A nešplechnúť mu reťazenie chýb, on určite urobil všetko pre... celý příspěvek > |
 |
Klíčení jablka ze semene, 9.11.2021 Na jakoukoli jabloň (jabloňový semenáček) můžete naroubovat jakýkoli jabloňový roub. I kdyby Vám ho někdo poslal poštou z Austrálie. Ujmutí záleží od kvality roubování, roubů a podnože (roubovat v správný čas...) |
 |
Hruškový kvas kde mohla nastať chyba?, 6.11.2021 A ochutnal ste kvas pred pálením, či dobre prekvasil? Mohlo sa kvasenie zastaviť a mohol zostať vysoký zbytkový cukor. Hrušky sa zvyknú dokysliť na ph 4 kyselinou citrónovou, alebo vínnou. Ak dobre dozrejú (tohto roku dobrá jeseň), tak majú málo... celý příspěvek > |
 |
Česnek sezóna 2021/2022, 3.11.2021 Čím hlbšie zakopaná organická hmota a čím menej prepustná pôda pre vzduch, tým viac hnilobných baktérií a mliečneho kvasenia. Žížaly to moc nemajú radi. Stromy v lese takisto nezakopávajú opadané listy pod zem a funguje to tak jak má. Ten kto... celý příspěvek > |
 |
Česnek sezóna 2021/2022, 2.11.2021 Uloženie organického materiálu do hĺbky pod ornicu nie je veľmi šťastný nápad. Nedostatok vzduchu spôsobuje rozmnoženie hnilobných anaerobných baktérií. Tie nie sú prospešné pre pôdny ekosystém ani pre pestované rastliny. Chápem že ak má niekto v... celý příspěvek > |
 |
Pálení, 29.10.2021 No šak práve, treba sa dostať do nejakej "dobrej partie" do stodoly. Tam sa dá hocičomu priučiť. Na druhú stranu samouk má jednu výhodu. Nie je zaťažený chybami svojho učiteľa. |
 |
|
 |
Pálení, 27.10.2021 Väčšinou majú požiadavku naplniť kotol, čo je obvykle 250 - 300 l kvasu. Ak budeš mať menej budú tlačiť na to, aby si dal kvas dokopy, už aj z časových dôvodov. Zo začiatku rodivosti to bude asi problém. Neskôr, až začne sad rodiť viac, tak by to... celý příspěvek > |
 |
Vhodné slivoně na Valašsko, 19.10.2021 No je to trochu aj o tom, jaký typ slivovice preferujete. Ja síce nie som z Valašska, no z klimaticky podobných podmienok na Slovensku, možno ešte horších. Toptaste dáva aromaticky čistejšiu slivovicu. Oldschoolový paliči však namietajú, že nemá tú... celý příspěvek > |
 |