|
Blanické odrudy, 12.4.2013 Dobrý večer.
Musím se připojit, protože Ovocnáři St.Lískovec mají Rubinolu asi 8let v lokalitě tzv. Ostopovická-západní svah. Převýšení 50-60m. Půda nahoře cihlářská spraš s jílovým podložím a dole těžká jílovitohlinitá, v deštivých letech... celý příspěvek > |
 |
Určení odrůdy, 12.4.2013 Určení odrůdy.
Dle snímků i habitus stromu odpovídá odrůdě Grávštýnské. Co se týká poškození- zřejmě mrazová deska, ato dost rozsáhlá. Chtělo by to nový stromek, Ale u této odrůdy je to běh na dlouhou trať- pořádně plodí až starší stromy na... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jakou broskvoň?, 12.4.2013 Ještě poznámka k Regině. Je to odrůda, která zraje 10 dnů po Redhaven, sice se uvádí, že je velmi odolná vůči mrazu, ale plody jsou velmi náchylné na monilii a dobrých chuťovych vlastností dosahuje až při plném vyzrání, což asi ve Vašem případě... celý příspěvek > |
 |
Jakou broskvoň?, 12.4.2013 Pokud máte chráněné místo, dosti osluněné, nebál bych se toho, ale za předpokladu, že to bude raná odrůda a na podnoži Lesiberian nebo aspoň M-VA 1až 3. Z odrůd bych doporučil Spring lady, nebo Princess. Asi před 12 roky jsem kamarádovi na vysočinu... celý příspěvek > |
 |
Náhrada za Oleokol, 8.4.2013 Náhrada za oleoekol.
Souhlas s názorem p. Vysloužila, ale rád bych něco málo dodal.
Existuje za oleoekol náhrada-Ekol- na hubení přezimujících škůdců, a zvláště mer ve stádiu vajíčka. Toto bych v žádném případě nepodceňoval. V dalším použití... celý příspěvek > |
 |
Stará odrůda hrušky - šurpovka, 8.4.2013 Stará odrůda hrušky-Šurpovka.
Jednoznačně jak podle snímku, tak podle popisu je to Avranšská. Protože se i u nás sklízela kolem 28.9., říkali jsme jí Václavka.
Wendy |
 |
Kdouloň obecná, 5.4.2013 Kdouloň obecná.
Mám za to, že Kdouloň obecná(Cydonia oblonga), je keř. Stromová varianta je produktem školek. Můžete si ji sama vypěstovat, pokud máte přístup k matečné rostlině. Lze to buď bylinnými, nebo dřevitými řízky- viz... celý příspěvek > |
 |
Určení odrůdy, 5.4.2013 Určení odrůdy
Otázky:
1) Velikost, přibližné stáří stromu a vitalita.
2) Jak dlouho vydrží jablka na skládce.
3) Jestli mimo šťavnatosti a sladkosti tam není i velmi příjemná kořenitá-zemitá- příchuť.
4) Zda největší a nejlépe... celý příspěvek > |
 |
Roubování, 5.4.2013 Roubování.
Velmi pozorně jsem přečetl všechny příspěvky.S většinou souhlasím a mám podobné zkušenosti, ale zásadně nesouhlasím s použitím odlamovacího nože. Trochu to rozvedu. Roubovat mě učil mistr odborného výcviku, Spoluautor knihy Škola... celý příspěvek > |
 |
Mám vysadit Spartana?, 4.4.2013 Mám vysadit Spartan?
Neriskoval bych to zvláště v teplejší a vlhčí oblasti. Nikdo tu neřekl vysokou citlivost spartanu na padlí- v některých letech skoro jako u Jonatanu- a maximální možnost napadení vlnatkou krvavou. To znamená, že bez chemie... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Stará červená letní jabloň, 4.4.2013 Stará červená letní jabloň.
Pan Josef, v žádném případě bych si nedovolil nějak moc rejpat, kdybych si nebyl jist, že se jedná o mého Josefa. Ten mi však na Červené pondělí, kdy jsem mu rouboval stromky, vysvětlil, že ten příspěvek nepsal.... celý příspěvek > |
 |
Štíhlé vřeteno, 4.4.2013 Štíhlé vřeteno.
V žádném případě bych se nebál pěstovat tvar "Štíhlé nebo superštíhlé holandské vřeteno". Byl jsem v r.2011 na školení v lednici a jedno téma bylo návštěva sadů v Suché Lozi majitele Gabriela Bissolo. Všechny sorty jsou (a to na... celý příspěvek > |
 |
DSR - Dvojstupňový sektorový rez, 3.4.2013 DSR-Dvojstupňový sektorový rez.
Nechci se s Vámi přít, ale byl jsem na jednom školení v Lednici, kde nás o této metodě řezu školil sám ing. Oleg ´Paulen Phd. On sám používal výrok-DSR- alebo ako chcetě- Šittov rez. Myslím že jsem slyšel... celý příspěvek > |
 |
Lahůdková jablka pro labužníky - Váš favorit, 3.4.2013 Lahůdková jablka pro labužníky.
Pozorně jsem si přečetl všechny příspěvky a chybí mi tam jedna chuťově vynikající sorta- a to Landsberská reneta. Podzimní jablko zvláštní kořenité chuti, šťavnaté v horších letech velmi mírně rzivé, jinak velmi... celý příspěvek > |
 |
Papriky gigant Meika, 3.4.2013 Papriky gigant Meika.
Zapoměl jsem se zastat fy. Semo. Nikdy ve své prodejně-aspoň si nepamatuji-neprodávala Meiku. Dle mého názoru je Semo seriozní firma a nestalo se mi, že by jejich osivo mělo špatnou klíčivost. Když se mi náhodou něco... celý příspěvek > |
 |