|
Pokus s bramborami, 23.5.2019  Výsadba části zbytků |
 |
Pokus s bramborami, 16.5.2019  Tak jsem vysadil větší část sazenic a budu doufat, že už nezmrznou. Letos je cílem zjistit, které z variet u nás porostou a jak ochotně budou vytvářet hlízy. Andské brambory by měly být typicky krátkodenní (přece jen jsou z tropů) a hlízy mohou... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Pokus s bramborami, 15.5.2019 Tak už mi dvě vlny výsadby nejspíš pomrzly a třetí vlnu jsem už poněkolikáté odložil, tentokrát na zítřejší večer. Budu doufat, že tentokrát to vyjde, ikdyž pátek ráno zase smrdí mrazem. Matka Příroda to letos hraje ode zdi ke zdi. |
 |
Archeologie na zahradě, 12.5.2019 V archeologii se používá pojem "hnojní kultura" |
 |
Česnek ze semen, 9.5.2019  Docela to roste. |
 |
Česnek ze semen, 9.5.2019 Pokud by někoho zaujalo povídání, které nesouvisí přímo s množením česneku, je taková docela zajímavá knížka od R.A. Robinsona : Return to Resistance. Dá se myslím stáhnout na sharebooks v pdf. |
 |
Pokus s bramborami, 9.5.2019 Tady je vidět, že práce se semenáčky je mnohem vděčnější. |
 |
Pokus s bramborami, 9.5.2019  Takhle se pokouším převést bramboru z in vitro kultury na normální pěstování. Zatím to vypadá, že brambora moje snažení přežívá, ale moc se jí to nelíbí. Jde o Solanum Stenotomum.
Nicméně se zdá, že už se naučily živit kristalonem místo cukru a teď... celý příspěvek > |
 |
Pokus s bramborami, 8.5.2019  Tady je vidět, jak se na rostlinkách začínají formovat stolony. |
 |
Pokus s bramborami, 8.5.2019  Je docela možné, že příroda v minulých dnech vyřešila můj problém s přebytkem sazenic a budu rád, že mi jich pár zbylo. Na druhou stranu možná uvidíme, jak dokážou semenáčky regenerovat z podzemní části. |
 |
|
 |
Česnek ze semen, 1.5.2019 Co se týká pylové sterility, bývá podmíněna několika faktory. Některé souvisí s dědičností (pár tisíc let se česnek takto nemnožil), jiné souvisí s prostředím. Tady lze říct, že nevhodné jsou příliš vysoké nebo příliš nízké teploty a vlhkosti. Ideál... celý příspěvek > |
 |
Česnek ze semen, 1.5.2019 Základní postup pro získání semen česneku by měl být:
1. Pracujeme s paličáky (nepaličáky nekvetou)
2. Květní stvol netrhat, potřebujeme česnek nechat vykvést.
3. V době otevírání květenství vzít pinzetu nebo takové to rýpátko z manikury a... celý příspěvek > |
 |
Česnek ze semen, 1.5.2019 Tady, později. Zatím pěstujte česnek, ať máte co nejdřív květní stvol. To co nejdřív může být důležité. Po opylení budete potřebovat ještě minimálně 6 týdnů léta (i víc). |
 |
Česnek ze semen, 1.5.2019 Víte, mně na tom přijde mnohem zajímavější ta cesta, jak se k těm semenům dostat - a tu má každý zahrádkář v podstatě pod nosem. Pokud Vás zajímá zkratka přímo k semenům, zkuste Google. Nicméně teď ty semena stejně nikdo nebude mít, takže... celý příspěvek > |
 |
Česnek ze semen, 1.5.2019 Při troše štěstí letos narostou skoro jako cibule sečka a na konci sezóny udělají kuličku. Příští rok by měl být výsledkem normální česnek.
To ale není důvod tohoto počínání.
Semeny se nepřenáší většina známých chorob (viry, háďátka, plísně) navíc... celý příspěvek > |
 |