|
Uhorky hynu, 21.5.2018 Překl. pozn.: juniori, ktorí nečítali "Chrobák Truhlík", nevedia, že Medvedík (Medvedko) je obyčajná Krtonožka.
Letos jsem zabil jen jednu. V noci ale mezi množstvím cvrčků občas krtonožku slyším.
Ještě k tématu: můžete vyloučit herbicidy v... celý příspěvek > |
 |
Okrasná moruše?, 21.5.2018  Teoreticky tomu moc nerozumím. Denně však vídám v Bulharsku stovky semenáčů obsypaných jedlými plody různé velikosti, tvaru, doby zrání a barvy. Před domem mám 15 starých moruší (možná stoletých). Deset z nich má plody a pět z nich nemá plody, ale... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Cim to že letos červenají trešně dřív než jahody?, 20.5.2018  Já to nepozoruji. Mám ranné jahody (Darselect) a nějaké stáleplodící a sklízím je asi od 10.5. První třešně u nás začaly zrát zhruba stejně. Teď se jahody zavařují. Třešně se budou zavařovat mnohem později, protože pozdější odrůdy třešní jsou na... celý příspěvek > |
 |
Moruše - roub velkoplodé HK, Jičín, Nymburk, Ml.Boleslav, 19.5.2018  To je smutné. Zejména proto, že máte k moruším pěkný vztah. Škoda, že vám nemohu aspoň nějaké plody donést. Pokud řízek obrazí, budete tam muset dát trojnožku. |
 |
Moruše - roub velkoplodé HK, Jičín, Nymburk, Ml.Boleslav, 19.5.2018  Bulharské semenáče dnes vypadají takto. |
 |
Doporučte broskvoň, 16.5.2018 Stríhám stejně jako vy. Obvykle v dubnu. Podzimní výsadbu stríhám mnohem dříve než se začnou pupeny nalevat. Proto mi nic neuschne. Klidně strihejte podzimní výsadbu v květnu a málo. Ověřite si, že to nebylo dobře. |
 |
Jak stříhat stromkovou růži, 16.5.2018  Je pěkná. Kolik má roků? Ta moje už taky kvete, ale růžově. Na Vysočině mám žluté, ale ty vykvetou mnohem později. |
 |
Doporučte broskvoň, 16.5.2018 Ono to tak trochu vypadá, že jste trefil na mimořádně nevhodné odrůdy, nekvalitní školku a nevzdělaného prodejce. Pokud vám uhynuly všechny tři broskvoně, může to být i vaše chyba. Pravděpodobně jste je včas (v únoru) velmi silně nezastřihl. V... celý příspěvek > |
 |
Uz nekde uzraly tresne?, 16.5.2018  Myslím, že na jižním Slovensku už nějaké májovky budou. U nás (Bulharsko) jsou jahody a ranné třešně už běžně. Višně jsem ještě zralé neviděl. Dneska jsem si všiml mezi třešněmi i zvláštních dvojčat s jednou stopkou. Dosud jsem to viděl jen u meruněk... celý příspěvek > |
 |
Množení Meruzalky, 15.5.2018 Dobře zakořeněná meruzalka se může na jaře ustřihnout u země a do konce srpna bude mít nový výhon delší než 1m (výživa+voda). Nesmí se nechat větvit. Kdysi jsem ustřihl starý angrešt a za půl roku mi z něj vyrostlo 12 mladých podnoží nad 1m. |
 |
|
 |
Co Vaše réva 2018?, 15.5.2018  I révě dělá ten deštík dobře. To sucho bylo hrozné. |
 |
Kdy řízkovat meruzalku, 15.5.2018  Já jsem nechal řízky přes zimu v chladnější místnosti a chytilo se mi skoro všechno. Občas zapíchnu do půdy i odstřižený výhon a některé se chytnou. Roubovat je však budu asi až v zimě. |
 |
Moruše - roub velkoplodé HK, Jičín, Nymburk, Ml.Boleslav, 15.5.2018  Už se vybarvují, ale jsou ještě kyselé. |
 |
Housenky na třešni, 12.5.2018 Vypadá to na běláska ovocného (Aporia crataegi). |
 |
Postrekovac pre zenu, 12.5.2018 Pánové, myslím, že bychom to mohli uzavřít s tím, že se tak veliký postřikovač pro ženu stejně moc nehodí. Pomalu ztrácím jazykový cit, ale tady jde o určitý významový posun. Pokud jsou dva zkušení zahrádkáři přesvědčeni o své pravdě, nikdo nelže.... celý příspěvek > |
 |