|
Aprílová hádanka pro pokročilé entomology, 6.4.2019  IH: zcela správně, česky martináč trnkový (sl. okáň). V Čechách je v současné době k vidění i M. habrový S. pavonia), jehož samička se trnkovému podobá. Na Moravě a na Slovensku je to v současné době pouze S. pavoniela, která je o něco větší. Jejich... celý příspěvek > |
 |
Moruše, 6.4.2019 Přesněji jsou to samičí květy, jejichž spodní část už tvoří budoucí plůdky. U každého stromu (semenáčku) je to jinak. Některé napřed vyhánějí lístky. Ale zase budou mít zralé plody později. |
 |
|
 |
Moruše, 6.4.2019  Jak jste dopadla s běloplodými rouby? Já už se těším na letošní sklizeň. Na jihu začne už za 5 týdnů. Morušky už jsou na některých stromech vidět. |
 |
Aprílová hádanka pro pokročilé entomology, 6.4.2019  Letos mám nafocenu další raritu. Vypadá jako samička martináče habrového, ale podle širokých tykadel je to evidentně samec. Na vašich zahradách ho však asi nezachytíte. Tak teplo u vás asi ještě není. Ale kdo ví? |
 |
Štěpování - a co potom?, 6.4.2019  V předešlých diskusích byly zveřejněny zkušenosti s roubováním a očkováním. Trochu mi tady chybí informace, jak z ujatého štěpu vypěstovat sazenici. Hodně nadšených amatérských štěpařů zapomíná na stimulaci k tomu, aby rostlina vyhnala očko nebo... celý příspěvek > |
 |
Papriky 2019, 4.4.2019  Dnes jsem zjistil, že mám papriky už tak přerostlé, že musejí ven. Některé měly i 30 cm. Zasadil jsem je asi o 10-12 cm hlouběji než rostly v kelímcích a zakryl jsem je Lexanem. Budou zakryty asi měsíc. |
 |
Rozkvétání meruněk v letošním roce, 4.4.2019  U nás je to o několik dní popředu než třeba na jižním Slovensku. Meruňky mají někdy i deseticentimetrové "letorosty" a dvanáctimilimetrové plůdky. Taky to v sobotu ještě stříknu. |
 |
J. H. Hale, 4.4.2019  Zajímavé je, že jednobarevné růžové květy se před opadem rozbarvily, Okraje korunních lístků jsou bílé a vnitřek je tmavě červený. Stává se to i u jiných broskvoní? |
 |
Mandloň - opylení broskví, 3.4.2019  V současné době mi stále ještě kvetou některé mandloně (Robijn, Ferragnes, Krymská) a skoro všechny broskvoně (Redhaven, Catrin, Shimizu, Hale...). Mnohem dříve začínala kvést mandloň Zora a jeden ranný semenáč. Chtěl jsem jen konstatovat, že se... celý příspěvek > |
 |
Roubování ze stromu na strom, 3.4.2019 pro peckoviny je bezpodmínenčně nutný předstih podnože před roubem - tedy rouby odebrat v prosinci či lednu
Aby nedošlo k omylu nebo ke zbytečnému zklamání, to se týká spíše jen roubování za kůru. U roubování kopulací apod. nebo Forkertova... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Padání květů merunek, 2.4.2019  Já jsem si všiml, že mi upadly plůdky pocházející z namrzlých otevřených pupenů. Ale na stromech, které při -8ºC ještě spaly, je plůdků úplně naseto. Probírka nutná. |
 |
Prosím doporučte cuketu, 2.4.2019  Vysázel jsem pod dírkované kyblíky rannější cukety Ambassador. Asi za měsíc k nim přidám pozdnější Nefertity, která mi plodí až do listopadu. Když se na noc zakryje. |
 |
Jak se zbavit užovky?, 2.4.2019  Rosnička si to jde vyřídit s užovkou. To jsem zvědav, která z nich otevře víc hubu. |
 |
Jak se zbavit užovky?, 1.4.2019  Vrátil jsem se z cest a mám v sudu s vodou užovku. Vychytala pulce rosniček a snad zmizne tak jak se objevila. Trochu mi ta zvířata komplikují zalévání... |
 |
J. H. Hale, 26.3.2019  Pěkně jsi to napsal, Petře. Hale mi zrovna kvete. Má velké jednobarevné růžové miskovité květy. Jinak u nás "sněží" korunní lístky meruněk a slivoní. Kvetou první ranné hrušně a třešně. |
 |