|
Sázení keřového rybízu - Josty, 17.11.2019 Z řízku zapíchnutého do substrátu vyrašilo horní očko a vytvořilo výhon. Když to trochu podsadíte a zastřihnete výhon, určitě vytvoří další výhony. Odstřihnutý výhon zapíchněte kdekoliv a jakkoliv do zeminy. Určitě zakoření také. Josta je plevel a je... celý příspěvek > |
 |
Sázení keřového rybízu - Josty, 14.11.2019 Někdy sice roubuji rybíz na krátký pomocný řízek černého rybízu nebo josty, ale neviděl jsem to prodávat. Jestli je to tak, musí jít místo roubování pod zem a sází se šikmo. Vyfoťte to. Jinak vám nikdo neporadí správně. |
 |
|
 |
Pěstování rajčat v interiéru - třetí sezóna, 13.11.2019 Já mám za oknem jen keříčková rajčata. Prostříhávám je, pokud část listů vlivem absence závlahy seschne (proto ten útlum) nebo když je rostlina neúměrně hustá či příliš veliká. Nezimuji tyčková rajčata. Vilma je v současné době před třetí... celý příspěvek > |
 |
Tomel - sklizeň, 13.11.2019 Myslím, že cesta nevede k hledání nejvhodnějších odrůd. Musíme se spíše naučit jist to, co jsme schopni dopěstovat. Vegetační období neprodloužíme. Moje plody tomelu, které byly silně podtržené, během 14 dní v ledničce při +5st. zcela zesládly, zcela... celý příspěvek > |
 |
Orangered, 13.11.2019 Máte pravdu. Meruňkové podnože dobře odolávají velmi vysokým teplotám a suchu. |
 |
Cukety 2019, 3.11.2019  Jedna moje zahrada unikla prvním mrazíkům (samozřejmě ta nejjižnější) a tak se mohu ještě pokochat pohledem na mladé cukety. Na jídlo už moc nebudou. Většinou jsou to nehezké žárovky. Zatím nezmrzly ani citlivé rostliny (skočec, kotvičník, papriky),... celý příspěvek > |
 |
Co se zeminou po rajčatech, 2.11.2019 Pokud pomáhá mrazák, může trochu pomoct i ponechání květináčů přes zimu venku. (Pozor na roztržení ledem). Mnoho škůdců a chorob to zničí. Na jaře přidejte kompost nebo přihnojujte Kristalonem. |
 |
Jakou odrůdu jste vysadili nebo naroubovali?, 2.11.2019  Meruňka není ořešák. V našich klimatických podmínkách se dá štěpovat poměrně snadno. Neexistuje žádné speciální know-how, které by se muselo dodržovat. Rozdíl oproti jiným dřevinám je poněkud tvrdší dřevo zimních silnějších roubů. Doporučuji... celý příspěvek > |
 |
Jakou odrůdu jste vysadili nebo naroubovali?, 2.11.2019  Dneska jsem narouboval pár angreštů. Většinou však touto dobou očkuji, např. meruňky. Chci vysázet mandloně, ale jsou stále olistěné |
 |
Štěpování - a co potom?, 30.10.2019 Chladné počasí mi konečně pomohlo zbavit se venku všech nežádoucích broučků, svilušek a molic. Mám tu pár atypických štěpování, ale nevím, co bude potom.
Venku mám ještě několik velmi silných sladkých paprik výšky kolem 1m a průměru kmínku dole... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Podnož hrušně - kdoule, 28.10.2019  Když sedm týdnů neprší a není rosa, vlhkost odpoledne pod 40% a současně teploty denně stoupají nad 35, nezalévané rostliny jsou na umření. Jahody mi shoří každoročně už koncem června, ale asi 10 % se jich na jaře znovu objeví. Zbytek dosázím.... celý příspěvek > |
 |
Jak podporit dozrani feferonek, 28.10.2019 Dozrají vám na jakémkoliv okně. Optimální je silnější osvětlení a nižší teplota. Papriky nejsou tak náročné na světlo jako rajčata, ale když je necháte odpoledne slunit venku, může jim to dělat dobře. Pozor na škůdce, které si přinesete z venku. |
 |
Podzimní hrušeň, 27.10.2019 Zasaďte stromek do konce listopadu 2019, koncem února 2020 proveďte povýsadbový řez a v srpnu nebo v září 2020 naočkujte Forkertem libovolný počet větví. Klidně všechny. Pokud si nevěříte, dávejte vždy dvě očka. V předjaří 2021 musíte... celý příspěvek > |
 |
Jakou odrůdu jste vysadili nebo naroubovali?, 26.10.2019  Zařekl jsem se, že už nebudu na Balkáně žádné stromky kupovat. Sám mám plno sazenic a podnoží. Ale nekupte to... nevydržel jsem a koupil jsem si špičák extrémně pozdní meruňky asi za 65 Kč. Špičák byl 3,5m dlouhý a tak mám navíc dvoumetrový roub.... celý příspěvek > |
 |
Farely - Farbaly - Farhial, 23.10.2019  Nepřipadá vám jako Farhial tato bezejmenná ("pozdní mrazuvzdorná") odrůda prodávaná na Balkáně za pár šupů? Má dozrávat v Bulharsku 10.-20. srpna. |
 |