|
Rýchlenie rajčat 2019, 13.4.2019  Nám po 5 týdnech hrozného sucha silně zapršelo (asi 30 mm v několika dnech). Takže bývá spíše zataženo, ráno kolem 10ºC, odpoledne do 20ºC. Žádné horko. Ale čekáme i chladnější rána okolo +5ºC. Místní zahrádkáři postupně přecházejí ze... celý příspěvek > |
 |
Cukety 2019, 12.4.2019  Už se chystáte na výsadbu cuket? Nebo už je taky máte pod kyblíkem? Rannější cukety už jsem dal na konečné stanoviště, ale ty pozdní mi nechtějí vyklíčit. Možná mám stará semínka. |
 |
|
 |
Rýchlenie rajčat 2019, 12.4.2019  Ano, je to krásné. Já mám zralé plody pouze z loňské Vilmy, která stále dobře plodí. Zajímavé je, že mému kolegovi také plodí stejně stará rostlina. Na opravdické plody ve venkovním pařenošti si však musím taky počkat. Rajčata mohutní a kvetou, ale... celý příspěvek > |
 |
Předpěstování košťálovin, 12.4.2019 Velikost mě až tolik nepřekvapuje. Ale ta úprava je obdivuhodná. Bál bych se jeden salát vyříznout, aby to nenarušilo vzhled. |
 |
Roubování, 12.4.2019 Myslím, že do průměru 2 cm by mohl jeden roub stačit. Obvod podnože by byl v tom případě asi 6 cm. Vzdálenost roubů by měla být asi 5 cm. Pokud je vzdálenost mezi okraji jednotlivých roubů větší, rouby se ujmou, ale řez podnože se hůře hojí. Tenčí... celý příspěvek > |
 |
Co je to za strom?, 12.4.2019  A co je tohle? Myslím, že jsem to ještě nikde neviděl. Má to asi 3m. |
 |
Moruše, 12.4.2019  Teď už je to vidět jasněji. Rozdíl mezi samčím a samičím květem je opravdu veliký. |
 |
Zmrzlé květní pupeny meruněk, 12.4.2019  Na mé nejteplejší zahradě už mi meruňky nezmrznou. Tsunami bych chtěl sklízet za měsíc. Moc jich nebude. Ale meruňky na větších stromech jsou přeplozené. Horší to bude na Vysočině. Tam mi to teprve kvete. |
 |
Předpěstování košťálovin, 10.4.2019 Určitě bych nechtěl nějaký bizardní hybrid. Pouze nové kedlubny podobného vzhledu. Místní experti se domnívají, že se mi kedlubny vzájemně opýlí i bez izolace (mám 3 ks a všechny vykvetou asi v neděli). Nejsou geneticky úplně totožné, protože vznikly... celý příspěvek > |
 |
Předpěstování košťálovin, 7.4.2019  Já jsem letos nic z košťálovin nepřikrýval. Na podzim jsem vysázel salát a kedlubny. Salát od půlky března sklízím, kedlubny jsem některé snědl před zámrazem. Ty, které přečkaly zimu, začínají vybíhat do květu. Nevíte, zda má cenu sbírat semínka?... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Uštípané květy meruněk, 7.4.2019  Na mladých ranně kvetoucích stromcích mi odpadlo mnoho květů, ale ptáky jsem u toho nepřistihl. Pupeny byly možná trošku namrzlé. U později kvetoucích stromů mám nadbytečnou násadu. Na tak velkých stromech to nevyjednotím. Tady bych ptákům možná za... celý příspěvek > |
 |
Jak se zbavit užovky?, 7.4.2019 Rosnička skutečně užovku nesežrala a ani užovce nenarostl hrb z většího sousta. Jenže mi už došla trpělivost. Nabírání vody bylo velmi nepříjemné a opatrné. Odchytil jsem ji proto do kbelíku s vodou a odnesl k řece. Tam jí bude líp. |
 |
Moruše, 7.4.2019  Můžete mít pravdu. Dokud úplně nerozkvetou, já je nerozeznám. Ale pak by měly kvést najednou. Problém je, že některé stromy mají skutečně jen samičí nebo jen samčí nebo obojí květy. V tom se pak těžko vyznáme. |
 |
Výrazný řez na ořešáku, 6.4.2019 Není to nesmysl. Pokud jste vybrala tu nejslabší větev, taky to půjde. Já bych se i zamýšlel nad tou nejdelší větví, pokud není příliš tuhá. Opěrný kůl nebo kovovou trubku bych ukotvil na jeden rok do zemního vrutu. Řez těsně u kmenu můžete provést... celý příspěvek > |
 |
Rýchlenie rajčat 2019, 6.4.2019  Pro zajímavost přikládám ukázku jak u nás rychlí profesionálové. Červené plody tam nejsou, ale sazenice jsou velmi silné a vysoké. Akorát k výsadbě. Cena je asi 1 euro za dva kusy.
Na trhu neprodávají jen farmáři, včelaři a školkaři. Bývají tam i... celý příspěvek > |
 |