 |
Pálenka z moštu, 12.11.2018 Myslím si, že 100 l v pohode zvládne, ak to nebude nejak príliš búrlivo kvasiť. Ja keď som naposledy zakvášal 45 l sud, dal som doňho 38 l muštu a zmestilo by sa aj 40. Ak predpokladáme, že 10 g cukru v litri muštu je 1°NM, tak rozpustením 1 kg cukru... celý příspěvek > |
 |
Hádanka, 12.11.2018 Najväčším prekvapením je pre mňa Lucy a Fuji. Fuji najmä preto, že na fotke vôbec nemá tak smutnú farbu ako na strome. |
 |
|
 |
Hádanka, 11.11.2018 Som zvedavý, lebo mám viacero veľkých otáznikov. |
 |
Praskliny v kmenu, 11.11.2018 Rubinola mi to robí tiež, ale ešte o dosť horšie. Minulú jar mi praskol na 2 Rubinolách kmienok od vrchu až po spodok. Ale cez rok sa to krásne zahojilo. Keď je strom v dobrej kondícii, vyrovná sa s tým. |
 |
Hádanka, 11.11.2018 Ťažká hádanka. Ja skúsim teda ešte doplniť:
2/3- Šampion
3/1- Pinova
3/2- Admiral
3/3- Golden Delicious
4/2- Jonagored
4/3- Gold Bohemia
2/2- Bohemia
6/1- Ligol
Inak Braeburn nie je 1. jablko na 2. fotke? |
 |
Mošt chytá plíseň - kde je chyba?, 9.11.2018 Ale bude se vám při změně skupenství tlakovat láhev - tedy nevhodné pro podtlaková víčka.
Tam by bola tým pádom vhodnejšia asi korunka.
Obsah CO2, nějaké tlakování apod., mi přijde pro domácí moštování, sterilizaci, zavařování jako úplná... celý příspěvek > |
 |
Mošt chytá plíseň - kde je chyba?, 8.11.2018 Teplotou to pravdepodobne nebude. Ja fľaše vyťahujem z hrnca pri teplote 72°C, uzavriem a následne ich na pár minút položím na bok, aby sa horúci mušt dostal do kontaktu s viečkom. Nakoniec fľaše schladím v studničnej vode. Ak použijem nové fľaše a... celý příspěvek > |
 |
Mošt chytá plíseň - kde je chyba?, 8.11.2018 Toto je tiež jedna z možností, nalievať horúci mušt z hrnca s ventilom priamo do fľaše. Hlavné je vystavovať mušt po pasterizácii čo najmenej okoliu. Vzduch je plný rôznych mikroorganizmov alebo ich spór, aj keď my ich nevidíme. |
 |
Red Modoc, 8.11.2018 Krvavka mi tiež napadla, no nie je to sýto červená farba. Predstavte si, že by tá dužina bola sfarbená rovnako ako šupka. To by bola paráda. |
 |
Povrchové kořeny, 8.11.2018 Závisí aj od podpníka. Ak je to slabo rastúci plytko koreniaci podpník, tak by som na tie korene dával pozor. Ak je to silnejší podpník, tak prvé roky by som bol opatrnejší pri okopávaní. Neskôr, keď sa koreňový systém rozrastie, tak gro bude vo... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Mošt chytá plíseň - kde je chyba?, 8.11.2018 Pri takomto postupe sa Vám to môže kontaminovať prakticky hocikde. Z naberačky, z lievika, počas nalievania do fliaš... Bezpečnejšie je to robiť ako písal PP. Koľko máte v hrnci muštu? |
 |
Pálenka z moštu, 7.11.2018 Ako som písal vyššie, najlepšie by bolo zistiť, koľko tam toho cukru ešte ostáva. To, že šťava sa zdala byť na začiatku sladká nehovorí nič o množstve cukru. Sladká je aj šťava, ktorá má málo kyselín a zároveň aj relatívne málo cukru. Prídavok... celý příspěvek > |
 |
Red Modoc, 7.11.2018 Jasné, to chápem. Pýtal som sa, lebo ma to zaujalo. Doteraz som sa totiž ešte s červenodužinatou hruškou nestretol. |
 |
Pálenka z moštu, 7.11.2018 Vždy keď sledujem hocaký kvasný proces, kontrolujem 2 veci. Jedna sa dá zistiť voľným okom a to je uvoľňovanie bublín cez kvasnú zátku. Tu si hlavne všímam, či sa vôbec uvoľňujú a ako rýchlo sa uvoľňujú. Druhým parametrom je zbytkový cukor, ktorý... celý příspěvek > |
 |
Zalivka stromku, 7.11.2018 Ja novo vysadené stromy zalejem iba raz pri výsadbe, zhruba 15 l vody do oblasti koreňa a prihrniem suchou zeminou. S ujímaním problém nie je. |
 |